Hoi, m'n zoontje wordt in maart 4 en een van de twee scholen waar we ons voorkeur voor hebben krijgt vanaf augustus een continue rooster. Alle kinderen blijven dan over en half drie zijn ze uit. Ik zat zwz al te overwegen over overblijven omdat ik als alles goed ga in december ga bevallen van onze derde en ik t Nie zo zie zitten tussen de middag een baby en een kindje van dan bijna 3 mee te zeulen om m op te halen, snel te eten en weer terug te racen. Voor de oudste niet ontspannen, voor de baby onrustig kwa slapen en voeding en voor de middelste ook n gedoe (gaat ook twee ochtenden PSZ tegen die tijd) laat staan voor mijzelf Nu ben ik benieuwd naar jullie ervaringen en die van jullie kinderen met t continue rooster tov t gewone overblijven.. Meeslepen ga ik iig t eerste jaar zwz niet doen.. Dus t gaat wat mij zelf betreft om een van de twee opties
Ik heb ervaring als leerkracht en sinds kort als moeder. Ik zie vooral voordelen. Je hebt geen heen en weer gereis tussen de middag of geen overblijf, wat voor veel kinderen lang is tussen de middag (op sommige scholen wel 1,5 uur) en je hebt nog een hele middag over als ze thuis komen. Het enige nadeeltje wat ik nu ervaar als moeder is dat mijn dochter nog geen hele dagen school volhoudt en ik haar dus om 12 uur ophaal. Op zich geen probleem. In het oude systeem had ze wellicht aan dat uur/1,5 uur tussen de middag genoeg om weer op te laden voor de middag en zou ze misschien eerder hele dagen naar school zijn gegaan. Tja of dat nou echt een nadeel is... Dat ze in 1x doorgaan is ook wel weer voordelig. Ik zou zeggen doen! Daarnaast denk ik dat er over een aantal jaren nog nauwelijks scholen zijn die geen continurooster hebben...
Als je toch al voor overblijven zou kiezen, waarmee je ook een soort van continurooster maakt, zie ik enkel voordelen bij een echt continurooster. Bij de meeste scholen is de pauze dan wat korter en zijn ze dus ook eerder uit. Daarnaast blijven de kinderen bij heel veel scholen in de pauze in de eigen klas en bij de eigen juf, wat voor veel meer rust zorgt dan naar een andere ruimte, met een andere groep kinderen en een overblijfjuf.
Ik vind het heerlijk. Op de eerste school van de oudste kon er niet overgebleven worden. Tenminste, ze hadden die plicht wel om het aan te bieden, maar niemand daar deed het, alle kinderen werden opgehaald tussen de middag. Dochter was toen 2,5 en sliep het liefst nog 2 of 3 uur 's middags, maar dat kon niet, omdat de school half 2 begon, kwart voor 2 lag zij dan in bed, kwart over 3 er al weer uit om de oudste weer te gaan halen. Later naar een andere school met continurooster overgestapt en ik vind het heerlijk. Zeker toen de derde geboren werd, hij kon gewoon zijn dutjes doen, zonder steeds uit bed geplukt te worden
Met een continurooster zijn dutjes soms ook lastig; hier kon de jongste ook niet in bed slapen ivm het ophalen van de oudste. Hier sliep ze dus in de kinderwagen op schooldagen, werkte voor ons prima.
Ah bedankt voor de zinvolle reacties, t sluit wel aan bij wat ik in gedachte had. Mochten er nog meer ervaringen zijn en wanneer iemand de afwegingen die zijn gemaakt t wel of niet te doen willen delen graag
Bij ons is het continurooster na mijn zoontjes eerste schooljaar ingevoerd. Ik heb beiden meegemaakt dus. Voor mijn zoontje geeft het veel meer duidelijkheid en rust. In de oude situatie ging ongeveer de helft van de kindjes naar huis tussen de middag, een kwart bleef over op school en de rest ging naar de tso. Heel verwarrend en sommige kleuters moesten dan ook huilen als ze zagen dat anderen wel naar papa of mama mochten en zij niet ... Nu blijven alle kindjes op school, eerlijk en duidelijk voor iedereen. Geen gesleep met kleine broertjes en zusjes die eigenlijk moeten slapen. Je hebt een langere middag over om iets leuks te gaan doen met je kind. Mijn kind en ik vinden het beiden fijner zo.
Voordeel is inderdaad dat je maar 2x per dag heen en weer moet. Ander voordeel is dat ze vaak beter eten. Zien eten doet eten werkt voor mijn dochter heel goed. (slechte eter) Nadeel (soms) is dat ze alweer op tijd thuis zijn. Maar ik zie vooral voordelen.
Ik zie juist op de bso dat vooral de jongere kinderen terugkomen met een halfvolle broodtrommel omdat er te weinig tijd is om te eten. In een half uurtje moet gegeten en buiten gespeeld worden. Mede hierdoor voor onze eigen zoon juist niet voor continu rooster gekozen.
maar dat verschilt enorm per school. Hier is het : Half uur eten, half uur buiten spelen. Kinderen die na een half uur nog niet klaar zijn, blijven afeten in de klas, terwijl de rest vast naar buiten gaat. Echt tijd genoeg dus.
En soms helpt die beperkte tijd ook juist om goed te eten: onze jongste dochter eet slecht en traag, maar op school redt ze het 9/10 keer wel om in de tijd die ze heeft twee boterhammen te eten. (y)
Even nieuwsgierig: hoe zit het met de bso smiddags. Dat duurt een stuk langer dan natuurlijk, dus daar zul je meer voor moeten betalen? Is het bso programma ook anders ingericht?
Hier geen vergelijking, alle scholen hier hebben een continurooster. BSO betaal je hier per uur vanaf school uit is t/m sluitingstijd, dus dat is dan vanzelfsprekend meer als het eerder in gaat. Maar daartegenover dan weer geen kosten voor overblijf. Hier eten ze als ze uit school komen fruit en drinken wat, daarna spelen ze buiten en vervolgens start er een activiteit en tussendoor eten en drinken ze nog wat.
Als de tso door de Bso geregeld wordt krijg je hier geen kot over. Daarom is onze Bso ermee gestopt , omdat het voor bijna iedereen te duur was. Bij ons werd de lunch dan door de Bso geregeld, dus geen broodtrommels smeren door mams 😉 Maar sochtends om 7:30 naar de Vso en dan 8:30 naar school en dan 11:30 naar de tso en 13:15 weer naar school en dan 15:15 weer naar de Bso ... Ik vind het echt een gesleep. Moeilijk uit te leggen ook aan jonge kleuters.
Hier is een uur extra bso netto goedkoper (na teruggave toeslag) dan de kosten voor de tso momenteel. Hier pw dan zeker 5 euro goedkoper uit.
Dochter heeft ook een contimu roster en vind het heerlijk. ma, di en donderdag tot 3uur en woensdag tot half 1 en vrijdag tot 12. doe vrijwilligers werk bij volle dagen en halve dagen thuis. je hebt tijd. dochter trekt het heel goed ja het is wennen. Vroeger bleef ik ook over dat waren pas lange dagen 8uur tot 4uur. ik zelf heb het nooit als vervelend ervaren.
Ik zie als juf eigenlijk vooral nadelen. Wij kijken werk van de kinderen vaak tussen de middag na. Dan kunnen ze 's middags gelijk verbeteren, dan is het nog 'vers'. Nu blijft dat liggen tot de volgende dag. (Hoewel dit bij de bovenbouw al geen punt meer is, omdat we daar bij de kernvakken digitaal werken.) Ook zou ik zelf de pauzes heel erg missen. Ik hoor nu op veel scholen dat er tussen de middag een kwartier 'pauze' voor de leerkracht is. Daar blijft in de praktijk niks van over. Dat is net zoveel als nu in de ochtendmuziek. Eer dat het laatste kind buiten is en je het lokaal na het eten weer aan kant hebt, kun je misschien nog net naar de wc. Er blijft nauwelijks tijd over om even spullen klaar te zetten voor de middaglessen (die vaak meer materiaal vragen). Laat staan dat je even kunt zitten en bijtanken. En geloof me: dat heb ik bij sommige klassen echt wel nodig. Voor de ouders levert het meer rust op. Voor de kinderen misschien ook. Maar ik vraag me af of je daar veel aan hebt als ze 's middags les krijgen van afgeknoedelde juffen en meesters.