Hoi allemaal, Mijn man en ik kregen een leuk aanbod om over te stappen naar Nuon, vanuit Essent. Kregen we vandaag een brief of we even 475 euro borg wilden betalen omdat onze kredietwaardigheid niet ok zou zijn. We werken allebei, betalen netjes onze rekeningen en hebben duizenden euro's aan spaargeld.. Ik snap er niets van. We hebben een creditcard maar gebruiken deze niet. Hebben jullie enig idee waaraan dit zou kunnen liggen?
Als je bij essent 1x te laat betaald staat er al in je gegevens dat je een klant bent met slechte kredietwaardigheid, dus denk dat je ooit eens te laat was met betalen
Volgens mij moet je borg betalen als je in het verleden bent afgesloten. Waarom vraag je het niet even na bij essent?
Dat hoeft niets met je kredietwaardigheid te maken te hebben. Wij kregen hetzelfde terwijl wij altijd op tijd betalen en nooit schulden hebben. De vorige eigenaar van dit huis overigens wel maar daar schijnt het los van te staan. Ik heb gebeld en het scheen vaker voor te komen dat mensen een foute registratie hebben, maar ze kunnen dit niet aanpassen. Nou ja de groeten en ik heb een andere goedkope aanbieder gezocht. Was wel behoorlijk pissig maar ja. Het registratiebureau heeft onze gegevens daarna wel gecorrigeerd maar daar hadden we toen niets meer aan.
Volgens mij is dit ooit wel eens op kassa of radar geweest en kan het zelfs liggen aan de buurt waar je woont. Als je tussen veel wanbetalers woont, kan het zijn dat ze jou kredietwaardigheid ook niet voldoende vinden. Maar goed het is iets wat ik vaag heb onthouden, dus vergeef me als het niet klopt. Ik zou bellen met Essent hoe of wat. Oh hier heb ik het stuk Afspeelpagina/Vara Kassa M.n. dit stuk Kredietcheck Hoe weten energiebedrijven wie een schuld heeft en of de nieuwe klant een zogenaamde wanbetaler is? Uit ons onderzoek blijkt dat bijna elke energiemaatschappij een extern onderzoeksbureau inschakelt die in 'openbare bronnen' zoekt naar wanbetalers en faillissementen. Voorbeelden van dergelijke bureaus zijn Experian (onder andere door Budget Energie), EDR Credit Services (onder andere door de Nederlandse Energie Maatschappij en Eneco) en Focum (onder andere door Oxxio). Nadja Jungmann is kritisch op deze bureaus omdat zij vindt dat de kwaliteit van die checks niet te controleren zijn. "Waar kijken dat soort bureaus naar? Ze kopen misschien ook informatie van incassobureaus. Wat staat daarin? Als iemand vijf jaar geleden een schuld had is die misschien wel afgelost. Als je in een sociaal zwakke wijk woont wordt dat misschien zwaar meegewogen. Als je als risicovol te boek staat, probeer dat dan maar eens te corrigeren." Ook Joke de Kock van de schuldhulpverlening branche is niet te spreken over dergelijke kredietchecks. Zij zegt "het is vaak oude data en het geeft geen beeld of mensen al afgelost hebben, hoeveel en of ze ermee bezig zijn. Deze mensen hebben hun verantwoordelijkheid al genomen om iets aan hun schulden te doen. Dan moet je ze niet op een dergelijk systeem afstraffen."
We kunnen het schriftelijk aanvragen, of bij bkr,kost wel geld.. het zal wel aan de buurt liggen dan haha.. denk dat ons inkomen gemiddeld 3x hoger is dan onze medebewoners mijn man heeft misschien ooit es een rekening te laat betaald.. tja.. maar vind die borg wel ovedreven eigenlijk. Ga er nog eens over nadenken om over te stappen..
Even een tip: Ik heb hetzelfde gehad en ik snapte er ook niets van. Het desbetreffende energiebedrijf kon ook niets voor me betekenen. Maar goed, ik wilde wel persee bij dat bedrijf aangezien die voor mij het goedkoopste was. Toen heb ik me opnieuw aangemeld onder het rekeningnummer van mijn vader en toen ben ik zonder problemen door de test gekomen. Nadat ik volledig aan was gemeld meteen rekeningnummer aangepast en voila!