Hier een vraagstuk waar ik mee worstel. Ik werk in het basisonderwijs en heb door een compensatieregeling na de zomervakantie nog 3 weken verlof. Dit betekent dat ik de eerste 3 schoolweken mis. Mijn duocollega is vorige week vader geworden en is dus ook helemaal niet bezig met het inrichten van een lokaal of lesgeven. Omdat ik 3 dagen voor de groep sta straks voel me ik wel verantwoordelijk om het lokaal in orde te maken en alles daar om heen. Maar ik heb nog wel 4 weken verlof en heb ze ook echt nog nodig. Ik ben nog vreselijk moe en heb erg weinig energie (had een te hoge bloeddruk in de zwangerschap). Wat vinden jullie moet ik helpen alles klaar zetten, moet ik een beetje helpen of helemaal niet; ik heb immers nog verlof... Graag jullie kijk op deze zaak.
Hoi, weet je of er nu wat geregeld wordt? In principe zeg ik, je hebt verlof, dus moet er als het goed is vervanging geregeld zijn die jouw werkzaamheden overneemt, dus ook het inrichten van het lokaal etc. Maar..controlefreak als ik ben, zou ik daar toch bij willen zijn Je moet immers de rest van het jaar er wel in werken en het is een fijn gevoel dat als je 3 weken later instapt je weet dat je zo kan starten. Kan je het misschien overleggen met je 'leidinggevende'? Wat vind hij/zij wenselijk en kan je misschien die gewerkte dagen alsnog extra opnemen?
In principe zou ik ook zeggen: je hebt verlof, dus je hoeft niks.. Zeker als je je niet fit voelt lijkt het me ook lastig om te gaan helpen. Ik weet wel dat mijn zusje bij de 1e een paar dagen eerder is gaan werken voor een paar uurtjes, omdat er een gat in het rooster zat. Maar zij wilde zelf ook graag weer eventjes daar zijn. Ik zou het ook even met de leidinggevende bespreken. Hoe het nu geregeld is. Als het jou straks dagen werk kost om alles naar je zin te krijgen, terwijl je nu misschien een halve dag werk/aansturing hoeft te doen, kun je erover nadenken.. Maar verplicht is het niet..
Ja, lastig is dat he? Ik kan me voorstellen dat je aan de ene kant zegt 'ik heb nog verlof, dus laat een ander het maar regelen'. Aan de andere kant moet jij er straks wel werken en moet je dus eigenlijk maar hopen dat het naar je zin is. Ik ben bijvoorbeeld tijdens mijn verlof wel bij de groepsoverdracht geweest, maar ook omdat ik dit zelf belangrijk vond. Ik denk dat het maar net is wat jij wilt (en kunt). Als jij het niet ziet zitten of niet wilt, dan ben jij niets verplicht! Jij hebt tenslotte nog verlof! Succes met het maken van je keuze.
Het blijft gewoon een lastige kwestie... Ben vandaag 3 uurtjes geweest en heb lichamelijks niks zwaar gedaan, maar ben helemaal gesloopt... Morgen toch ook maar een aan de (nieuwe) directeur voorleggen... Jullie hebben ook nog niet echt een kant en klaar antwoord...
Mijn antwoord is heel simpel: Nee, je MOET dit niet tijdens je verlof... Maar de keuze blijft toch echt bij jou...
De laatste regel van mij kan je op meerdere manieren lezen... beetje dom gedaan van mij. Ik bedoelde er dus ook mee dat er geen kant en klaar antwoord voor is. Dat maakt het dus zo lastig. En ja, wat wil ik van jullie horen? Graag een pasklaar antwoord Maar dat is in dit geval niet echt mogelijk... Het mooiste zou zijn dat mijn vervanger mijn lokaal inricht met mijn duocollega, maar het probleem is dat er geen vervanging meer is! De vorige directeur is volgens mij vergeten dat ik nog 3 weken compensatieverlof heb... Wel leuk; hebben die kinderen volgende week maar een halve week les...
Mijn mening? Ga nog even genieten van je verlof en bijtanken! Je hebt niet voor niets 10 weken. Ik had ze ook keihard nodig. Je baas krijgt geld om je te vervangen, dus moet het geen probleem zijn om de boel in orde te maken?!
Ok, afgaande op je laatste post: Als jij denkt dat je er niet aan toe bent, fysiek of emotioneel, NIET gaan. Jij voelt je nu schuldig naar de kinderen toe, omdat iemand anders verzuimd heeft voor vervanging te zorgen. Even hard gezegd: niet jouw probleem. Je moet niks, je hebt verlof en dat is om zelf te herstellen en een band op te bouwen met jouw kindje. Is dit een duidelijker antwoord?