Zoon van drie weigert opa en oma te begroeten. Nu zeggen we dat hij wel even hallo/ dag moet zeggen of zwaait. Eigenlijk wil ik m aanleren dat hij altijd hand geeft. Kus hoeft niet perse. Man vindt het onzin en vindt dit pas belangrijk als hij zes ofzo is. Hoe staan jullie hierin? Ook mbt andere mensen dan opa/oma? Erg benieuwd!
Hangt af van de situatie. Familie is hier geen probleem, ze vliegen hun opa's, oma's, ooms en tantes vanzelf wel om de nek. Bij onze vrienden op bezoek hoeven ze niet perse een hand te geven (doen we zelf ook niet), maar wel begroeten. Bij de dokter, tandarts enz vraag ik ze wel om een hand te geven.
Hallo zeggen en gedag zwaaien/zeggen vind ik wel belangrijk. Verplicht kussen doen we niet aan. Ook niet bij de opa's en oma's. Als zoon het uit zichzelf doet, prima. Zo niet, dan niet.
Ziet ie opa en oma vaak? Hier een aantal keer per week en familie krijgt altijd een kus van haar als we aankomen of vertrekken
ik vind dat je op deze leeftijd fysiek contact niet moet dwingen. Ook geen hand geven. Ik geef mn ouders ook geen hand als ze binnenkomen, dus kan ik dat van mn dochter ook niet eisen. Ik geef wel een kus, maar dat is omdat IK dat wil, en niet omdat dat van iemand anders moet. Die sociale etiquette van vreemden begroeten met een hand leren ze vanzelf later wel.
Onze dochter vertikt regelmatig om mijn oma een hand en kus te geven, ik zit er niet mee, ik deed vroeger hetzelfde haha... Mijn ouders of schoonouders geeft ze wel gewoon een knuffel of kus als zij dat wil, dwingen heeft namelijk geen zin..
Mijn oudste ging het vanzelf doen, toen hij ons het zag doen, en na wilde doen, toen was hij 3-3,5 denk ik. Op dat moment zijn we het meer gaan stimuleren, en hij wist het dus voor zijn 4e verjaardag wel. Of hij wil is nog een ander verhaal, zelfs nu hij 6 is staakt hij ook weleens..
Zoon geeft een hand als we hem eraan herinneren, anderen geeft hij spontaan een kus. Het is nooit met tegenzin, mocht dat wel zo zijn zou ik dat nog even laten maar op een groet zou ik wel aandringen. Dat is immers net zoiets als netjes bedanken als je iets krijgt.
Mijn zoontje bukt (met andere woorden geef mij maar een kus op me hoofd) En me dochter geeft wel een kus. Als ze het niet zelf zou willen zou ik haar niet dwingen om te doen.
Ik hou zelf niet zo van dat gekus. Zo ben ik zelf ook niet opgevoed. Hier doen opa en oma dat heeeeeel graag bij mijn dochter met gevolg dat ze al 2x een koortslip heeft gehad. Mijn 2 neefjes kussen ze nooit. Nu heb ik het opa en oma verboden om nog te kussen.
Ik moest vroeger van m'n ouders alle familieleden altijd drie zoenen geven en ik vond het vre-se-lijk, maar ik ben dan ook totaal geen zoen type (misschien hierdoor ). Ik ga dit mn dochter dit niet aandoen en laat het lekker aan haar over, zolang ze mensen maar wel beleefd begroet. Mensen die ze heel leuk vindt krijgen nu altijd spontaan een dikke knuffel, mensen die ze minder goed kent begroet ze gewoon met hallo of e.d.
Nee hoor. Soms als ik het gepast vindt, eerder bij afscheid nemen. Ze mag een kus geven, maar hoeft zeker niet. Met een handje geven heeft ze nooit moeite. Op vrijdag heeft ze een andere juf en die geeft de kindjes altijd een hand bij binnenkomst. Ik vindt dat erg onnatuurlijk, maar goed, kan geen kwaad verder.
Ik verplicht haar nu nog niet tot handjes en al helemaal niet tot kusjes. Fysiek contact kan erg overweldigend zijn voor kleine kinderen en kusjes geven al helemaal. Wil ze wel, dan is het goed, wil ze niet, dan lekker niet. Ook als dit betekent dat opa en oma geen kus krijgen. Wel leer ik haar te bedanken voor "het spelen". Ik sluit dagelijks ook met haar af in die trend. Meestal zeg ik; bedankt voor de fijne dag. Of "ik vind dat we vandaag leuke dingen hebben gedaan". Of wat dan ook. Ik verwacht niet dat ze hetzelfde terug zegt, maar ik merk wel dat ze nu vaker uit zichzelf benoemt of ze iets fijn heeft gevonden of juist niet. De rest komt vanzelf wel, als ze wat ouder is.
@Arevinol: Elke week al die kleine kleuterhandjes vasthouden- die juf heeft inmiddels ongetwijfeld een hele goede weerstand ontwikkeld .
Er moet gedag gezegd worden, hoe maakt me niet uit maar meestal zal dat een kus zijn. Gedag zeggen moet ook. Handjes geven doen we bij vreemden Hier geven de kinderen ook een handje aan juf of meester (hele school). Ik vind dat een goed ritueel. Even duidelijk dat je nu in de klas van juf bent, respectvol, rustpunt, overdracht van ouder naar juf etc.