Niet weer!!! Ik ben er ook wel een beetje klaar mee eigenlijk. Ik hoop ook van harte dat het bij ons niet gebeurd.
Ik denk juist dat héél veel mensen in NL respect hebben voor leraren! Ik denk dat het de toon is die de muziek maakt... dát zorgt ervoor dat veel ouders de "discussie" vervelend beginnen te worden. Feit is dat de werkdruk te hoog is; feit is dat er te veel bureaucratie is; feit is dat er steeds meer van leraren in het PO verlangd wordt en dat het salaris niet meegroeit; Feit is dat er een leraren tekort is... Hou je bij deze feiten, ipv er constant allerlei zaken bij te halen, daar bereik je veel meer mee.... Waarom constant de vergelijking met het VO? Wanneer ik exact dezelfde functie bij een groter bedrijf zou uitvoeren zou ik óók meer verdienen. Eerlijk? En om het voorbeeld schoolreisje nog maar eens aan te halen. Ik moet regelmatig reizen voor mijn werk (Europa) en krijg alle extra uren ook niet betaald. Om 5.00 uur 's ochtends op de luchthaven en dan 2 dagen later om 23.00 uur weer thuis. Plus1000 euro armer omdat ik alles moet voorschieten (en nee, mijn salaris is niet heel veel meer als dat van jou... ). En zo zijn er in iedere beroepsgroep zaken die "oneerlijk" zijn. En iedereen met een baan kan taken noemen waarvoor ze niet betaald krijgen. Het vergelijken met andere (beroeps)groepen, opleiding en het benoemen van oneerlijke zaken zorgt gewoon voor "irrirratie" bij veel mensen. Zonde...
Dan zou ik je, danwel je man, bij deze eens uit willen nodigen voor mijn baan met de verantwoordelijkheden de werkdruk het niet van 9 tot 5 mentaliteit, het altijd bereikbaar moeten zijn (ook in de avond, als je vrij bent of zelfs op vakantie zelfs al zijn dat maar 25 dagen per jaar) en dat allemaal voor minder bruto en een langere studie, waarbij alle nascholing uit eigen zak betaald moet worden. Onze verantwoordelijkheid houdt niet op zodra iets van het bureau af is maar duurt voort gedurende de gehele levensduur van hetgeen wij maken. Ondertussen dienen wij de volgende generaties te voorzien van alle kennis en kunde die wij hebben zodat de praktijkervaringen actueel blijven, dit omdat hier op school niet tot nauwelijks op wordt ingesprongen. En dan hebben we het niet over kleine kinderen die wij dit moeten leren maar over (jong) volwassenen die jarenlang iets uit boeken hebben geleerd wat veelal niet overeenkomt met de praktijk. Daarbij hebben wij vrijwel direct te maken met de gevolgen van een crisis, betekent het dat het gros van ons thuis komt te zitten met geen zicht op een nieuwe baan vanwege diezelfde crisis. Dus nee sorrie het begrip is hier ondertussen wel weg, de stakingsdagen van school dienen hier namelijk als onbetaald verlof dagen opgenomen te worden want die 25 dagen zijn op vanwege de verplichtte zomervakantie van 3 weken en verplichtte kerstsluiting van 2 weken.
Aan alle leraren die klagen. Jullie hebben een mooie loonsverhoging toegekend gekregen. Jullie hebben daarnaast extra geld gekregen voor werkdrukvermindering. Er is al een aantal jaar geleden vanuit de regering aangegeven dat leraren die een hogere schaal verdienen die moeten krijgen ( hiervoor moet je dus bij je werkgever zijn) Er is aangetoond dat er geld bij de besturen aanwezig is zónder bestemmingsplan, dus wederom klop aan bij het bestuur.(en nee ik heb het niet over geld dat gereserveerd is voor verbouwing, ondrrhoud of lesmateriaal) Ook is het ter kort aan leraren te danken aan jullie houding, want als je goed kijkt zie je dat je ook na al het overwerk verrekend te hebben er meer verlofdagen overblijven dan de meeste andere werknemers. Ook hebben jullie een erg uitgebreid ouderschapsverlof en andere goede arbeidsvoorwaarden.en toch word er geklaagd door jullie dat je te weinig extra's krijgen. En ten 2e was een lerarentekort al voorspeld, want er werd opgeroepen geen pabo te doen want er waren te veel leraren, ze vergaten alleen daarbij aan te geven dat er een flinke groep leraren bijna met pensioen gingen. Verder kon je als leraar geen vaste aanstelling vinden waardoor vele zich hebben laten omscholen. En mocht je het beroep en de bijbehorende verantwoordelijkheden te zwaar vinden dan zou ik aanbevelen een ander beroep te zoeken, maar wees gewaarschuwd, ook bij andere banen hoord onbetaald overwerk er gewoon bij, eveneens als werdruk en slechterde arbeidsvoorwaarden. En minder vakantiedagen.
Oef, dat is zeker zwaar en ook zeker onder gewaardeerd. Ik vind ook zeker dat mensen in de zorg meer zouden moeten verdienen. Omdat ik vind dat leerkrachten meer moeten krijgen betekend niet dat jullie dat niet zouden moeten krijgen. Belachelijk eigenlijk.
Weet je wat het is: Aantrekkelijkheid van het vak keldert helaas met de maand verder, en wordt voornamelijk veroorzaakt door het klagen van de leraren zelf. Niemand wil voor een beroep kiezen waarover de beroepsgenoten nota bene zelf alleen maar over lopen te klagen, en niks genoeg lijkt te zijn. En mensen blijven maar vragen stellen waarop geen antwoord komt: - is onderzoek gedaan naar redenen van studenten om niet voor pabo te kiezen? - wanneer komt een cultuurverandering binnen basisonderwijs om het vak aantrekkelijker te maken voor de nieuwe generatie? Geld lost deze namelijk niet op. Want juist die starre houding en geklaag halen het imago keihard omlaag. En totaal geen inzicht in de arbeidsmarkt buiten het onderwijs om. Echt, ik zou bijv stoppen met klagen over werkuren tegen de rest van de arbeidsmarkt. Dan leef je echt in een ander universum. Er is in de andere topic al een berekening geplaatst over 'de uren'. Buiten schoolvakanties dient een leraar namelijk ong 52uren per week te maken om op jaarbasis aan het aantal werkbare uren van een gemiddelde fulltime werknemer te komen. Over de niet betaalde eigen uren van die andere werknemers maar niet te spreken. En de betaalde ouderschapsverlof, aanvullend zorgverlof, betaalde 'stakingen', wachtgeld enz maar niet te noemen. Argumenten voor aanpassing van het onderwijssysteem, kleinere klassen, verbetering passend onderwijs -> prima! Daar valt zeker winst te halen. Maar op het moment dat men begint over 'niet betaalde overuren' is de credit weg. Want die zijn er overal, ZONDER compensatie in de vakantiedagen. Bedenk alleen dat we tegenwoordig in een 24urige economie leven, en hoe dat zich vertaalt naar de werkinvulling van mensen die daarvoor zorgen. Onze klanten wachten niet meer tot morgen en onze werkgevers gaan niet een paar weken per jaar dicht.
@amdaa, dat klopt niet. Er zijn juist meer aanmeldingen dan voorheen op de pabo door de stakingen. Ik had al zo iets gelezen in de vakantie dus heb ik het opgezocht. (NOS, 27/7/2018) Echter haakt 1/3 van de beginnende leerkrachten af binnen 5 jaar. Waarom? Werkdruk! Daarnaast is de imago van de leraar laag omdat er weinig carrière mogelijkheden zijn en omdat de salaris laag is in vergelijking met andere hbo en wo opleidingen. Plus de begeleiding van nieuwe docenten is niet in orde. Maar ja, waar halen bestaande docenten de tijd om naast hun baan ook een nieuw docent goed te begeleiden? Als dat niet wordt opgelost, dan heb je als ouder een groter probleem dan dat de school een keer in zoveel tijd dicht is. Op sommige scholen geven ze maar 4 dagen in de week les i.p.v. 5 door een tekort aan leerkrachten.
Ik ben er wel een beetje klaar mee nu. Zo vreselijk weinig verdienen ze niet. Ik verdien minder terwijl ik meer werk, onregelmatig werk, piketdiensten draai en ik risicowerk doe. Maar als mijn werk gaat staken is het een drama , zijn we ****luiers en wil die minister zelfs aangifte doen. Maar als hun staken dan is het kennelijk allemaal terecht. Doodziek word ik ervan.
En waaruit blijkt dat die werkdruk daadwerkelijk minder is bij andere banen? Oh wacht nergens uit... po docent is hbo, er zijn legio branches waarin het salaris voor hbo opgeleide lager liggen en zeer zeker niet enkel de net ‘afgestudeerde’. Waar halen werknemers in andere branches die tijd vandaan? Die werkzaamheden blijven op dat moment ook liggen en moeten in eigen tijd alsnog gedaan worden, want ja het moet wel af. En tja in andere branches betekent een tekort simpelweg dat de werknemers die er wel zijn dat tekort moeten opvangen, de werkdruk dus nog hoger wordt en er nog meer eigen tijd in gestoken wordt waar 0,niks tegenover staat. Of je moet in de veronderstelling zijn dat een leaseauto of telefoon/laptop van de zaak (voor zakelijk gebruik) hier een tegemoetkoming in is? Want ach voor die leaseauto moet je een eigen bijdrage betalen en dat je het ene moment een opdracht op je hoofdlocatie in de buurt kan hebben en het andere moment voor meerdere maanden/jaren een reistijd hebt voor een enkele reis van 2,5 uur is bij zaak toch?
Het is toch opmerkelijk dat zo veel stoppen binnen 5 jaar. Ik heb zelf in twee branches gewerkt. Als adviseur bij een bedrijf en als docent. De stress en de werkdruk die je als docent hebt in het begin is echt ongelofelijk. Je lessen voorbereiden kost zo veel tijd en werk. Het voelt alsof je elke keer een presentatie moet geven voor een klant voor een project die je hoopt binnen te halen. En dat elke dag. En dat tegenover ‘klanten’ die mogelijk niet goed luisteren of zich ook niet goed gedragen terwijl je er toch voor moet zorgen dat zij doen wat jij zegt. Ik heb nog nooit zo veel stress gevoeld als toen ik begon. Dat was niet zo bij mijn vorige baan. Dus als ik lees dat de werkdruk te hoog is voor de beginnende leerkracht geloof ik het gelijk. Maar goed, ik weet dat velen niet begrijpen en ook geen begrip hebben voor de stakingen. Dat is jullie goed recht. Ik zeg alleen dat je pas echt kan oordelen of de staking wel of niet nodig is als je zelf in die branch zit. Als buitenstaander zul je het ook nooit begrijpen.
Zucht... je blijft zaken benoemen die in bijna iedere branche spelen.... zaken waar veel ouders zich aan ergeren en die er voor zorgen dat leraren de steun van deze ouders verliezen. Nogmaals: ja, het onderwijs moet beter, de werkdruk moet lager en salaris hoort mee te groeien met het alsmaar groeiende takenpakket... MAAR alle andere zaken die je noemt spelen in iedere andere sector.... Alsof mensen in de zorg fantastisch worden ingewerkt? Mijn man werkt in de bouwsector (kantoorbaan) en moet nu een nieuwe collega inwerken. De bouw ging een aantal jaar heel slecht, veel personeel moest vertrekken en nu het weer aantrekt zijn ze voorzichtig met het aannemen van extra personeel, waardoor de werkdruk hoog is. Hij heeft gewoon te weinig tijd voor het inwerken en komt iedere dag laat thuis; zijn eigen werk moet ook nog gedaan worden... echt dit soort dingen kom je óveral tegen. Echt, blijf bij de punten waar het echt om draait en kom niet aan met extra uren, inwerken, ouderavonden, klagende ouders en nog meer van die "onzin". Ik begrijp dat het niet leuk is, maar dit soort onderwerpen spelen in iedere sector in min of meerdere mate.
Trouwens 4 dagen naar school is geen feit, dit zou mogelijkerwijs in de regio Zaanstad kunnen gaan spelen omdat er te weinig invalkrachten zijn. Maar dat terzijde
Maar wat is de verwachting die gewekt wordt tijdens de opleiding dan? In tig andere branches waar net zo hoge of hogere werkdruk geldt weet je dat meestal al tijdens de studie. En wordt tijdens de studie een werkhouding en attitude aangeleerd van omgaan met hoge werkdruk, strakke timemanagement, piekbelasting enz. Als ik leraren zo massaal hoor klagen lijkt het alsof het ze overkomt, uit de lucht komt vallen dat overwerk erbij hoort in het onderwijs. Wordt tijdens de pabo niet uitgelegd dat een fulltime dienstverband in Nederland ong. 2.080 werkuren bevat per jaar? Dan kan de student deze zelf vergelijken met aantal werkweken dat ie gaat werken.
Net als dat dit andersom dus zo geldt. Betreffende de zogenoemde ‘klanten’ zo hebben wij dagelijks overleggen met opdrachtgevers en stakeholders en dan heb je het dus niet over mensen die je iets zou moeten leren maar eigenlijk die kennis al zouden moeten hebben, waarbij de meest simpele zaken compleet uitgelegd moeten worden. Is er een geschil dan moet er een rechter naar kijken en over oordelen en dan heb je geen rechters of advocaten die kennis van zaken hebben of simpel kunnen oordelen of iets conform de wet is of niet. Het gaat namelijk om veiligheid en hoe richtlijnen moeten worden toegepast, wie er in de toekomst aansprakelijk is. Veelal worden opdrachtgevers in het gelijk gesteld omdat dit over het algemeen overheden zijn wat betekent dat je nog een grote kans loopt aansprakelijk te zijn voor jaren aan een stuk (gemiddeld 30 jaar) voor problemen zelfs wanneer je er dus niet achter staat waardoor het geschil ontstaan is. Mijn ervaring wat dat betreft qua docenten is zowel po als vo dat er gewoon naar de volgende of vorige wordt gewezen of naar het kind of de ouders. Niks meer en niks minder. Speciale dagen om (jonge) mensen enthousiast te maken voor ons vak? Ja vanuit je eigen tijd en als je geluk hebt krijg je de kantooruren (schooluren van de kinderen) gewoon uitbetaald maar ook dat niet eens. Ik doe het met veel plezier omdat ik weet dat ik ook het verschil kan maken, dat ik een bijdrage doe aan de maatschappij op veiligheid etc. Ik zou het prima willen doceren aan studenten, geef daar met regelmaat lezingen etc over op hbo en wo maar daar wordt niks tegenover gezet en mijn werkzaamheden voor de projecten zelf worden ook niet overgenomen of iets dergelijks die zal ik dus alsnog in mijn eigen tijd af moeten maken. Met een beetje geluk krijg je een goede fles wijn en een bos bloemen als bedankje van de school, instantie etc waar je geweest bent. En dat alles voor een lager salaris dan een po docent. En om het compleet te maken wanneer je zoals ik door een ongeval afhankelijk wordt van een rolstoel en hulpmiddelen hoeft men niet je werkplek volledig aan te passen, ja op de hoofdlocatie, echter projectlocaties zijn tijdelijke locaties en dus niet verplicht om aangepast te worden. Doorgaans staat daar afgedankte oude meuk van de hoofdkantoren waarbij je blij mag zijn dat je netwerk in orde is, spullen verhuizen mag je zelf regelen ook als je naar een ander project gaat. En als je geluk hebt kun je je plek met je rolstoel bereiken en anders wordt je door je werkgever gewoon afgedankt omdat je niet mobiel genoeg bent terwijl je aldus alle instanties zoals Uwv prima kan werken met een aangepaste plek. De gemiddelde basisschool is beter aangepast op personen met een fysieke beperking. Beter gezegd ik kan met mijn rolstoel wel de klas van mijn kind bereiken maar niet eens mijn eigen werkplek. Dus mocht je er graag zalen bij halen die in andere branches net zo goed tellen, be my guest!
Ik merk dat hier wat meer speelt dan een staking van docenten maar Ik denk dat ik hier wat info mis om je goed te begrijpen. Wat voor werk doe je? En natuurlijk kan je een andere niet goed begrijpen tenzij je daar in werkt dat is juist mijn punt. Ik weet niet hoe zwaar het is om jouw werk te doen. Maar wat ik wil zeggen is veroordeel de branche niet als ze staken. Natuurlijk zijn er leerkrachten die voor elk wiswasje zeuren. Maar als de gros van de leerkrachten ontevreden zijn, dan is er iets aan de hand. We willen allemaal goed werk verrichten en we willen allemaal gewaardeerd worden.
Weet je wat er speelt? Het feit dat iedere baan met de nodige nadelen komen, er overal wel iets is waar men ontevreden over is, niet enkele maar heel veel mensen in die branche. Daar wordt door veel leerkrachten volledig aan voorbij gegaan, want zij hebben het zwaar en bij hen is het erg en in andere branches zou dat niet zijn, zonder dat ze ooit in die ‘keuken’ hebben gekeken en uitgebreid geproefd. Er wordt gesproken over gewaardeerd willen worden, echter gewaardeerd worden zit in veel meer facetten dan enkel je salaris wat gestort wordt. En negatieve reacties of in het geval van een leraar ‘zeurende ouders’ die horen bij iedere baan, meer loon of meer geld gaat dat niet veranderen. Daarbij wordt er aan voorbij gegaan dat de meeste leraren die binnen die door jou aangehaalde 5 jaar stoppen, dit voornamelijk doen en deden omdat men de afgelopen jaren geen vaste aanstelling kregen en in wissel, inval en oproep pouls zaten, waar in andere branches gewerkt wordt met detacheerders en uitzendwerk. Qua werk, ik werk in de bouw, meer specifiek de wegenbouw en daar het ontwerp van. Ik ben dus met mijn collega’s verantwoordelijk dat mensen überhaupt naar hun werk kunnen komen, winkels bevoorraad worden en bereikt kunnen worden door klanten zodat ze hun natje en droogje kunnen halen. Iets wat door het gros van de mensen gezien wordt als vanzelfsprekendheid, je doorgaans niet zomaar op een feestje over een project kunt praten want ieder heeft er vooral een negatief oordeel over omdat het anders moet of zou kunnen. Of omdat je ivm geheimhoudingsverklaringen er überhaupt niet inhoudelijk over mag praten. Daarbij adviseer ik omtrent toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ik kan je vertellen dat je daarin al helemaal tegen een muur aanloopt omdat men dit simpelweg niet (wil) zien. Voor mij is waardering dan ook echt niet alleen gelegen in het salaris wat ik gestort krijg, want dat is zoals ik al eerder aangaf lager dan dat van een docent op PO.
Wat mij laatst opviel (met prinsjesdag). Interview met een leerkracht en zij heeft het alleen over meer loon krijgen, daarna werd een verpleegkundige geïnterviewd en zij vraagt om minder werkdruk, niet om meer loon. En dat is echt niet omdat verpleegkundigen zo goed verdienen.
https://www.telegraaf.nl/entertainment/2603138/rihanna-krijgt-haar-zin-nederland-schenkt-100-miljoen De komende 5 jaar schenkt Nederland 20 mln per jaar aan onderwijs in ontwikkelingslanden. Zal staken voor extra geld in onderwijs in NL dan nog wel zin hebben? Er zal niet veel meer overblijven zo....
Meen je dit nou?! 20 miljoen naar ontwikkelingslanden terwijl er in NL aan onderwijs zo'n 36 miljard (volgend jaar zelfs 38,5 miljard waarvan ruim 11 miljard voor het basisonderwijs) wordt geïnvesteerd?