Haha goeie van je! Ben dan ook blond ... ik ga me nu even schamen in een hoekje... Maar ik blijf het als burgertrutje toch veel geld vinden.
Ik heb de overstap andersom gemaakt, dus van basisonderwijs naar zakelijke dienstverlening. En eerlijk? Wb arbeidsomstandigheden en werkdruk zou ik zo weer terug willen! Continu bereikbaar moeten zijn, ook na 18.00 uur en ook in weekenden. Salaris wellicht iets hoger maar slechts 5,5 week vakantie per jaar. Ook ik heb het gevoel dat ik continu moet presteren en kan niet lummelen, niemand neemt mijn werk over als ik er niet (100%) ben. Ook ij mijn vakantie gaat alles gewoon door en ben ik eerst een week dubbel hard aan het werk om alles weer weggewerkt te krijgen. De toko sluit nml niet als ik op vakantie ben dus alles ( mail, opdrachten) stroomt door. Ik denk echt dat onderwijzers een verkeerd beeld hebben van werk buiten het onderwijs.
Jij moet loonsverhoging krijgen. Heel de zorg. En meer handen. Er komen steeds minder kinderen. Onderwijs moet gewoon op de schop. Zorg...steeds meer ouderen. Daar moet het geld heen. Ik heb super veel respect voor de mensen in de zorg.
Dat zou dan toch gezamenlijk met politie en zo zijn - en daar is het goed gekomen - dus die hoefde niet meer.. zoiets?
Ik denk dat ik het gisteren voorbij zag komen bij SBS6. Of vanmorgen ik de herhaling XD Ze hebben wel geprotesteerd iig.
Niet wereldschokkend dus ... Normaal gesproken komt zie ik het altijd wel in de nieuwsberichten voorbijkomen, maar nu dus niet.
Er is wel actie gevoerd. Er zaten ook woordvoerders van onderwijs, zorg, politie en defensie bij Twan Huys aan tafel bij Rtl late night, maar echt heel groot heeft het de media niet gehaald volgens mij?
Grappig toeval, ik werkte vroeger als docent voortgezet onderwijs en nu als adviseur Ik herken wel wat je schrijft, ik vond de werkdruk als docent ook vele malen groter. Ik kan je zeggen dat het de meest stressvolle en onbevredigende baan was die ik ooit gehad heb. Daarom is het maar goed dat ik ermee gestopt ben Ik zou ook echt niet meer terug willen, hoewel ik er wel voor gestudeerd heb. Ik ben niet uit het juiste hout gesneden, denk ik dan maar.
Jammer is dat, ben je gelijk gestopt? Was er een specifieke reden waarom? Ikzelf geniet er nu wel van hoor, maar het helpt dat ik het nu bijna 10 jaar doe. Dan bouw je een reputatie op (gelukkig een goeie) en dan zijn de kids liever voor je. Plus je weet hoe je een bepaalde onderwerp het beste kan brengen. Maar het blijft elke keer een uitdaging. In het begin was ik zo veel tijd kwijt met voorbereiden dat ik nauwelijks sliep, vooral toen ik stage deed. Ik had het nooit kunnen doen met kinderen er bij. Het hielp ook niet dat ik mijn lessen perfect wilde laten verlopen. Na een tijdje liet ik dat gelukkig een beetje los en nu wil ik niets anders.
Ik heb na de studie (met stages vanaf jaar 1) nog een jaar als docent gewerkt en toen ben ik inderdaad gestopt met examengericht onderwijs op de middelbare school. Ik mocht toen nog een half jaar als vervanging werken op niet-examengericht VSO, dat was een stuk leuker, maar daar kon ik niet vast terecht. Toen via wat omzwervingen toch weer les gaan geven, maar dat was volwassenenonderwijs. Dat heb ik toen een paar jaar gedaan, daar ben ik zeker wel geschikt voor en dat vond ik wel heel leuk. Waarom ik stopte... Ik werkte op een VMBO LWOO-school. De kinderen worstelden met zoveel leer- en gedragsproblematiek, ik kon dat niet aan. Ik was alleen maar politieagent aan het spelen en dat wilde ik niet. Tijdens dat jaar kwam ik erachter dat ik wel les wilde geven, want ik had passie voor mijn vak, maar dat ik absoluut geen zin had om elk uur een lokaal vol recalcitrante pubers in de juiste stand te masseren. Dat constante gevecht om maar aardig of interessant of respectabel gevonden te moeten worden door kinderen die het toch geen ruk kan schelen, ik trok dat niet. Het moest ook echt elk uur, elke dag, elke week weer opnieuw. Ik kreeg een hekel aan kinderen en vooral aan die ouders die briefjes gaan lopen schrijven over waarom hun kind geen huiswerk voor tekenen of CKV hoeft te maken omdat dat geen vak is, die laaiend op ouderavonden komen omdat ik hun kind een onvoldoende heb gegeven (omdat ze nooit huiswerk maken), die mij de schuld geven als zoonlief een verfvlek in zijn Ralph Lauren-shirt heeft en eisen dat ik dat vergoed. Ik was er helemaal klaar mee. Ik denk dat ik in dat stuk contact de grootste druk ervoer. Het was voor mij zo zwaar om die lessen gewoon in goede orde te kunnen geven, dat ik echt geen ruimte meer had voor alle schoolfeesten, Kika-runs, schoolreisjes, sportdagen, toneelclubs, musicalclubs, computerclubs, sectievergaderingen, departementsvergaderingen, teamvergaderingen, alliantiebijeenkomsten, etc. En dan heb ik het niet eens over de lesvoorbereidingen, want die vond ik wel meevallen. Het was bij elkaar gewoon teveel. En voor een baan waarbij ook nog een keer alle lesstof gestandaardiseerd is en ik me alles behalve autonoom voelde, was dat het me niet waard. Ik ben overigens wel heel blij dat jij je draai gevonden hebt. Gelukkig maar, want het is super belangrijk werk en volgens mij een hele mooie baan als je er op je plek bent. Fijn dat er nog steeds goede docenten zijn
Ik denk dat je het ook niet zo 1 op 1 kunt vergelijken. Onderwijs is heel breed (de ene klas of school is de andere niet) en zakelijke dienstverlening is ook een heel breed begrip. Ik heb ook bij een commerciële organisatie gewerkt. Daar was het vooral met pieken en dalen. Genoeg dagen waarop ik eerder naar huis kon, maar ook weken waarin ik structureel overwerkte. En inderdaad weinig vakantie, dat was iets waar ik niet goed aan kon wennen, aangezien ik vanuit het onderwijs kwam. Maar toch vind ik werken in het onderwijs zwaarder, omdat het alsmaar door en door gaat. En dat had ik bij die andere baan niet, daar werkte ik van deadline naar deadline. Ik werkte voor mijn huidige baan op een school met veel NT2-kinderen en dat was qua gedrag behoorlijk pittig. Ik heb wel eens gesprekken gehad met agenten op school, omdat het met sommige leerlingen (groep 3 en groep 4 gaat het nu over..) totaal uit de hand liep. Ik voerde gesprekken met tig hulpverleners, ging wekelijks op huisbezoek, had dagelijks nog gesprekken met ouders en daar kwam mijn voorbereidings- en nakijkwerk nog bij. Dat deed ik 's avonds wanneer de kinderen op bed lagen, omdat ik er na school gewoon geen tijd voor had. Maar het ging niet eens om tijd. Het ging vooral om de mentale druk. Precies zoals @Manque het omschrijft. Ik heb ook op scholen gewerkt waar ik elke dag fluitend naar huis ging om 5 uur. Het is echt totaal afhankelijk van de kinderen in je groep en de school waar je werkt hoe druk het is. Ik had niet zo nodig de behoefte aan meer salaris, wel aan een verandering van de wet Passend Onderwijs. Dat was voor mij vooral de reden waarom ik me destijds heb aangesloten bij PO in Actie, maar inmiddels gaat het alleen nog maar om dat salaris. Terwijl ik in mijn omgeving zelden mensen hoor klagen over het salaris, maar wel over de werkdruk en Passend Onderwijs. Jammer dat de nadruk zo is verschoven.