Hoi dames even weer een vraagje voor mijn beste vriendinnetje. Ze heeft veel schulde door het kwijtraken van haar baan en als klap op de vuurpijl raakt haar vriend invalide en kan ook zijn beroep niet meer uitoefenen. Langzaam proberen ze weer een beetje op te krabbelen. Hebben 2 kids. Nu sinds kort eindelijk weer een baan gevonden nu is er loosbeslag gelegd en is er rekening gehouden met de belastvrijevoet voor haar gezin hiervan kan ze de vaste lasten gedeeltelijk betalen. Naar elke schuldeiser heeft ze een mail gestuurd met het bewijs van de loonbeslag en of ze eventueel een maand uitstel kon krijgen hiermee ging bijna elke schuldeiser mee akkoord. Op 1 na dit incasso bureau behandeld haar heel slecht heeft daar 1 contact persoon maar die gene luisterd niet naar haar het is betalen of uit de betalingsregeling gezet worden. Ze heeft ook meerdere malen aangegeven dat het bedrag wat zei moet betalen maandelijks aan hun ook veel te hoog is en dat ze dit niet kan betalen tot nu toe heeft ze elke keer spulletjes verkocht van de kinderen en haar zelf om de schuld elke maand te kunnen betalen. Wat zijn haar rechten? Mag een incasso bureau jou dwingen om dit maand bedrag te betalen terwijl ze het eigenlijk niet kan. Een maand uitstel willen ze haar ook niet geven ondanks het loonbeslag.
I kweet niet of het zo maar mag, maar misschien zou ze een financieel adviseur om hulp kunnen vragen? Of schuldsanering? Zij kunnen je vaak hierbij helpen.
Wat een rotsituatie zeg Ik kan je er geen antwoord op geven, ik denk zelf dat het niet mag, maar mijn advies is: vraag het de wetswinkel!
Ik denk dat het wel mag, omdat ze niet in de schuldsanering zitten? Ik weet niet hoe dit wettelijk zit of zo. Maar wat wil je vriendin eigenlijk bereiken met een maand uitstel? Zo schuif je het alleen maar op. Incassobureau's zijn genadeloos, maar ondanks ik er zelf ook al regelmatig mee te maken heb gehad, kan ik het ergens wel begrijpen. Betalen moet je toch.. Ik denk dat ze beter in de schuldhulpverlening kunnen komen...als ik jouw verhaal lees, is het veels te ver gekomen en kunnen ze het niet meer alleen.
Ik denk zomaar dat je vriendin weinig meer te willen heeft...dat de schuld zo hoog is, dat ze zo wel moeten handelen. Nogmaals: ze hebben het veels te ver laten komen.
Ja dat mag helaas. Wanneer ze naar de stadsbank gaat zal dat incasso bureau moeten aanpassen. Tot die tijd hoeft dat niet. Naar een bewindvoerder gaan is trouwens ook een optie.
Informeer eens bij nibud en de rechtswinkel. Incassobureau's moeten zich houden aan de beslagvrije voet. Alles wat daarboven is, moeten zij onderling met elkaar verdelen. Ze sjoemelen vaak hiermee omdat men kennis hierover mist. Sterkte.
Ook al zijn er meerdere schuldeisers, ze kunnen nooit meer halen dan het boven het beslagvrije voet. Als het er nou 1 is of 10. Dus, schuldeisers niks betalen. Loonbeslag is al, en hup naar een maatschappelijk werker/schuldsanering om duidelijkheid te creeren over de toekomst financien. Ze kunnen haar wel degelijk uit de betalingsregeling zetten.. en dan? kunnen ze als nog niks want er is geen inkomsten over. Er kan niet meer gehaald worden door de loonbeslag die er al ligt..
Ik zou je vriendin eerst adviseren om overzichtelijk, in bijvoorbeeld een Excelbestand al haar schulden op een rijtje te zetten evenals haar inkomsten en vaste lasten. Ik weet niet waar je woonachtig bent maar, hier werken ze met wijkcoaches. Zij hebben kortere lijntjes met bijvoorbeeld een schuldhulporganisatie etc. Wellicht kan ze even informeren of ze dat hebben in de gemeente. Daarnaast kun je aankloppen bij maatschappelijk werk instanties. Vanuit daar kunnen ze beter vertellen wat te doen. Het is vaak zo dat wij als ''persoontjes'' bellen met een schuldeiser dat weinig indruk maakt, dan als een professioneel betrokken persoon dat doet, waardoor het dossier vaak wel even op hold gezet kan worden. In ieder geval actie ondernemen en contact houden met de schuldeisers! Ohja, voor schuldsanering en bewindvoering hebben ''wij in Overijssel'' een wachttijd van minimaal een jaar.
Nee, volgens mij niet. Ik heb met dit soort dingen te maken in mijn werkveld. De wet beschermt de schuldenaar: dwz dat je niet minder dan 90% vd bijstandsnorm = beslagvrije voet (afhankelijk van je vaste lasten) zo ongeveer mag hebben om rond te kunnen komen. Ook de beslaglegger kan die beslagvrije voet verzinnen, als je vriendin geen info over inkomen en uitgaven heeft opgestuurd. Ook een incassobureau moet deze wet/norm respecteren, maar daarmee lost de schuld zich natuurlijk niet op... Het beste kan ze door een sociaal raadsman of via de site www.schuldinfo zelf de Bvv berekenen. Dan weet ze of het klopt. Andere goede site is Home - Zelf je schulden regelen. Echter als zij als gezin zo achteruit zijn gegaan qua inkomen is het ook zinvol om na te gaan of zij die wijziging bij de Belastingdienst heeft doorgegeven, zodat zij de juiste toeslagen krijgt. Het beste is toch als haar schulden boven de drie/vierduizend zitten om schuldhulpverlening via de gemeente aan te vragen! (Niet via een particulier meestal malafide bureau!)
Ja, ze kunnen dit eisen. Nee, je vriendin hoeft er verder niet meer aan mee te werken. Incasso bureaus kunnen eigenlijk niet veel, al denken mensen van wel. Je vriendin heeft loonbeslag, tot aan de beslagvrije voet, dan kan iedereen hoog en laag springen, ze kan niets meer afdragen dan dat ze al doet middels het loonbeslag. Incasso bureaus kunnen alleen maar dreigen en eisen, ze kunnen geen beslagen leggen, al denken veel mensen van wel. Alleen gerechtsdeurwaarders kunnen dat wel, en dat alleen maar door middel van een vonnis van de rechtbank, en dan nog is dat alles aan strenge regels onderhevig.
Helaas mag dit dus wel. Er is bij het incassobureau nog geen sprake van beslag, maar slechts van een regeling. Een schuldeiser is ook niet verplicht een regeling aan te gaan. Nu is het belangrijk om te weten of de regeling bij de deurwaarder loopt of bij een incassobureau. Een deurwaarder kan nl dagvaarden en dan ook beslag leggen en een incassobureau kan dit niet. Wordt niet aan de eisen van het incassobureau voldaan dan kunnen ze de vordering aan een deurwaarder geven voor dagvaarden en uiteindelijk beslag. Hier komen weer en paar honder euri aan kosten bij kijken. Mocht ze ergens de mogelijkheid hebben om de regeling na te blijven komen dan zou ik dat ter voorkoming van meer kosten toch proberen te doen. Leggen ze toch beslag dan dienen ze zich aan de beslagvrije voet te houden. Deze kan ze nu ook laten herberekenen. Ze moet dan dit verzoek bij de beslaglegger indienen met specificaties van inkomsten, huur, huurtoeslag, zorgpremie en zorgtoeslag.
Ja hoor dit mag. Een betalingsregeling is (hoe vreemd dat ook klinkt) een gunst. Komt zij die niet na (ook al zou zij met nakomen onder de beslagvrije voet komen) dan kunnen zij er voor kiezen om naar de rechter te gaan (een deurwaarder zal dan met de dagvaarding naar je vriendin gaan) en een vonnis te halen. Met dat vonnis (en alle extra kosten die daarbij komen kijken en voor rekening van je vriendin zullen komen) kunnen zij vervolgens via een deurwaarder beslag laten leggen op haar inkomen (wat ook weer extra kosten met zich mee brengt). Er ligt al beslag wat inhoudt dat de verschillende partijen die beslag hebben op haar inkomen het gedeelte dat elke maand ingehouden wordt zullen moeten delen (tenzij een van die partijen preferent is). Hierdoor zal het loonbeslag nog langer gaan duren.
dit dus, zodra ze bij schuldsanering loopt en een brief heeft dat ze aangemeld heeft kan ze die naar iedereen sturen en dan wordt het onderling tussen schuldhulpverlening en schuldeiser geregeld lijkt me voor haar ook een stuk minder stressvol icm de situatie waar ze al inzit met haar man ect.