Ik ben gastouder en werk met thema's. Nu is uiteraard het thema zomer bezig en na de vakantie wil ik thema eten en drinken doen. Dat is heel breed, dus soorten eten en drinken en de eet en drink momenten per dag. Maar ik wilde misschien ook een splitsing maken in gezond en ongezond eten en drinken. Niet om met een vinger te wijzen, ik ben nl ook van plan cakejes te bakken met slagroom en versiering en ongezonde dingen mogen natuurlijk ook. Maar mensen reageren soms zo overgevoelig tegenwoordig als je iets ongezond noemt dat ik twijfel of ik dat wel moet doen en hoe ik dat dan precies zal doen. Ik wil dus met niks zeggen dat het goed of fout is. Maar het verschil dat je fruit meerdere keren per dag en groenten onbeperkt kunt eten. En snoepjes en cakjes dan weer niet.
Ik zou niet echt weten hoe je het anders kunt benoemen dan gezond en ongezond of voedzaam. Zo is het toch ook gewoon. Misschien iets van tussendoortjes die altijd mogen en tussendoortjes voor af en toe? En dan uitleggen waarom.
Ja misschien met eten wat hoort bij een feest en eten wat je altijd kan eten? Dat je een speciale feest-dag houdt met feest-eten? En een fruit dag met allemaal fruit?
Misschien iets met dat groente en fruit lekkere bouwsteentjes heeft waar je groot en sterk van wordt en snoep/cake ook lekkere bouwsteentjes heeft maar waar je niet groot en sterk van wordt? Lastig, ik ben ook niet zo creabea.
Gezond/ ongezond is wel een tricky vergelijking natuurlijk. Ik zou vooral het belang van variatie benadrukken, iets met de schijf van 5 ook al is die achterhaald. Sla is gezond maar alleen maar sla is dat zeker niet. Dus verschillende bouwsteentjes zijn belangrijk en af en toe een minder gezond hapje mag best
Nou die variatie is ook wat ik wil benadrukken. Dat een koekje/snoepje best mag en daar niks mis mee is. Maar dat groenten en fruit de hoofdmoot moet zijn. Zoals jij zegt: elke dag, de hele dag sla is niet goed. Maar als je kiest voor hele dagen groenten en geen snoep dan zou dat heel gezond zijn Variëren met snoep hoeft niet per se natuurlijk. Al wil ik met het thema niet zo ver gaan, het gaat om peuters. Die schijf van 5 dacht ik ook aan, maar dan staat ook half NL op zn achterste benen
Ik denk dat het best lastig is voor jongere kinderen. Je zou misschien een soort emo-meter kunnen maken met spierballen en een blij gezicht ofzo? Komkommer bij de spierballen en cake bij de feestmuts. Dus draagt het vooral bij aan je lijf of de blijheid van je hoofd? Maar tricky hoor, want het hangt zo van je referentiekader af. Wat krijgen kinderen thuis geserveerd en met welke uitleg? Ik persoonlijk eet liever een broodje dan een gebakje .
Oeh lastig, ik denk dat ik niet zozeer het gezond/ongezond zou benadrukken maar meer de maaltijden op een dag. Dus; wat eet je als ontbijt/lunch/avondeten en wat kun je als tussendoortje of snack eten. Kinderen komen dan vanzelf met allerlei ideeën, je kunt dan eventueel zelf nog benadrukken dat het goed is om veel groente en fruit te eten. Dan beoordeel je niks, maar geef je alleen uitleg
Zo zou ik het ook doen. Het gezond/ongezond zou ik niet voor kiezen. En laat kinderen zelf maar met iets komen.... Eten we al we net wakker worden snoepjes of eten we een broodje... En dan met de simpele uitleg waarom je een broodje eet en geen snoepjes... Een broodje met beleg helpt je om je motor (lichaam) te laten bewegen. Zodat je kan spelen, dansen en plezier maken. Snoepjes zijn heel lekker, maar die eten we niet om ons lichaam te laten bewegen. Die eten we af en toe, omdat het lekker is. En misschien hebben kinderen zelf hele goede alternatieven voor een tussendoortje. Bijvoorbeeld kaas, komkommer, worstje, plakje vleeswaren, etc etc... Overkoepelend thema is hoe laat ik mijn lichaam groeien en bewegen? En dan wat je allemaal eet en doet op een dag. Tekening erbij... Groente, brood etc tekenen en uitknippen en dan het lijf laten groeien.
Geen idee of het een leuk/goed idee is. Maar misschien kan je plaatjes uitprinten van eetmomenten (ontbijt/lunch/avond/tussendoor) en dan samen met de kinderen benoemen wat voor eten bij welk moment past. En wat misschien leuk is om dan ook de feestdagen mee te nemen. Met kerst/oud en nieuw, pasen en sinterklaas heb je ook weer eten wat daarbij hoort. En ik weet niet of het mag bij een gastouder, maar dan zou ik samen met de kinderen iets koken of bakken.
Ja de activiteiten had ik al wel in mn hoofd. Koken en bakken gaan we zeker doen. Maar ik denk dat ik het gezond/ongezond maar niet op die manier introduceer