Ik wil bv geven maar hou er rekening mee dat het misschien niet lukt, of dat ik ook ga kolven. Er moet dus gesterilliseerd worden. Nu zie ik overal van die magnetronsterillisatoren, maar ik heb geen magnetron en die komt er ook niet. Wat raden jullie aan? Flesjes uitkoken of toch iets kopen wat het kan, en zo ja wat?
Gewoon uitkoken ja. Wij mochten hier van de kraamverzorging niet eens in een magnetron sterilieseren, omdat de inhoud in een magnetron niet gelijkmatig gesteriliseerd wordt en je dan een kans hebt dat de temperatuur op bepaalde plekken te laag was om echt alle ziekteverwekkers dood te maken. Ik vond het bovendien onhandig om zo'n onding in de weg te hebben staan in mijn niet al te grote keuken.
Dat snap ik niet hoor. Je hebt een laagje water, en dat gaat een aantal minuten koken (en wordt stoom met 100 graden waterdamp). Knap laagje water wat het voor elkaar krijgt om minutenlang aan de rechterkant te koken, en de linkerkant niet (oid) Ik heb de sterilisator de eerst maand gebruikt voor mijn (premature) kindje. Daarna niet meer. Aangezien je je vinger (of kinds vingers of je trui of heleboel anders) ook niet steriliseert krijgen ze toch wel bacteriën binnen. Volgens mij is de richtlijn aangepast nadat er meer kinderen astma en allergieën kregen. Enige blootstelling aan bacteriën is beter voor de weerstand dan een zo steriel mogelijke leefomgeving. Volgens mij gaan sporen alleen dood boven 70 graden, dus bij spruw zou ik wel steriliseren bijvoorbeeld. Maar anders zou ik het de eerste weken uitkoken in een pannetje, en wanneer jij vertrouwen hebt dat het zonder kan gewoon schoonmaken in de afwas of vaatwasser.
Ik heb een aanvullende vraag: als je uitkookt in de pan, hoelang moet het water dan koken? Wij hebben namelijk een quooker en ik vraag me af of ik de pan na dat ik water heb gepakt nog op het gas moet zetten of niet.
Ik meen dat je 't vijf minuutjes moet koken. Wat ik altijd deed was water koken in de waterkoker, spulletjes in een pan, kokend water uit de waterkoker erbij, kookplaat/vuur lekker hoog, en dat vijf minuutjes dus. Met een quooker zou ik het ook zo doen, denk ik. Lijkt me wel super handig zeg, zo'n quooker! Ik kookte overigens alles 1x per dag uit in de tijd dat ik fulltime kolfde (dochter was toen een paar weekjes oud), bij 1x spruw kookte ik na elke voeding alles uit. Maar toen dochter wat ouder was, ging ik het gewoon afwassen en flink warm afspoelen ipv uitkoken.
Toen ik bv gaf alles 1 keer per dag uitgekookt. Daar buitenom gewoon afwassen met warm water en afwasmiddel of in de vaatwasser. uitkoken in een pan met water uit de waterkoker en even 5 minuten op het vuur.
Het stond in de brochure die we kregen van het kraambureau en de kraamverzorgster zei het ook nog eens tijdens de intake. In het zh raadden ze het ook af. En het gaat natuurlijk niet om links wel koken en rechts niet, maar om meerdere plekken waar het water echt tot 100 graden wordt verhit (dat noemden ze "hot spots") en dan plekken eromheen waar het net niet kookte. Het kan natuurlijk zijn dat de richtlijnen nu veranderd zijn. Mijn dochter is bijna 2 en zulke voorschriften veranderen soms per jaar.
Dat magnetron verhaal is echt onzin. Hotspots komen in flessen ofzo wek voor maar niet in een sterrilisator wat er minuten lang in staat. Dan wordt echt al het water 100 graden en kookt. En zo niet, het gedeelte water wat wel kookt geeft de stoom en dat sterriliseerr dus al zou de helft maar koken is het ak goed hahahaha. Pannetje water en dan paar minuten. In de vaatwasser op 70 graden is overigs ook voldoende tegenwooesigm