Wij hebben alleen een zegen van de kerk gevraagd, dus niet officieel getrouwd voor...Al zag je haast het verschil hier niet in. Het jawoord is er niet en het wordt niet opgetekend in de kerkboeken. Dit, omdat ik al eerder getrouwd was geweest, al was dit niet voor een kerk en ik was toen ook niet gedoopt. Ondanks dat hebben wij een volledige eucharistieviering gehad, incl. hostie en wijn. Mijn oudste zoon en neefje, toen 11 en 8 hebben samen met behulp van de koster de mis gediend.
Ja natuurlijk bestaan ze wel. Maar het aantal valt in het niet bij de 70 miljoen inwoners van het land, als je het vergelijkt met de bejaardentehuizen-ratio in Nederland.
Volgens mij is dat idd echt iets Nederlands/Westers. Dat bedoelde ik ook te zeggen in mijn eerdere bericht. Heeft niet zozeer met religie te maken als wel met cultuur.
Is het zo dat (in NL) moslima's gemiddeld genomen minder vaak een betaalde baan buitenshuis hebben dan niet-Islamitische vrouwen? Staat er iets over vrouwen en werk in de geschriften? In Nederland was het vroeger gebruikelijk dat vrouwen stopten met werken zodra ze trouwden of uiterlijk wanneer ze zwanger werden. En waarschijnlijk geldt dit in bepaalde Christelijke gemeentes nog wel. Als je geen arbeid verricht buitenshuis is het natuurlijk ook 'makkelijker' om voor de ouderen in je familie te zorgen. Niet dat het ooit makkelijk is om voor een dementerende ouder of grootouder te zorgen. Maar ik bedoel meer qua planning. Het zou voor mijn moeder en tante alleen door hun werk al onmogelijk zijn geweest om voor mijn opa te zorgen. Hij had echt fulltime zorg / toezicht nodig. Iets anders wat bij ons een rol speelde, was ook de afstand. Is het misschien (waarschijnlijk meer een cultuurding, als het überhaupt al zo is) bij veel Islamitische families ook niet wat meer gebruikelijk om dicht bij elkaar te blijven wonen? Onze familie woont verspreid door heel Nederland, wij moeten 1,5 tot 3 uur (enkele reis) in de auto voor een familiebezoekje. Dat maakt mantelzorg ook erg lastig.
klopt, maar het ligt natuurlijk ook aan de situatie. Mijn schoonmoeder hebben wij tot op de laatste seconde van haar leven bijgestaan en verzorgd, zij is overleden aan kanker. Maar mijn vader zit wel in een verpleeghuis. Hij heeft de ziekte van Huntington. Het is gewoon praktisch onmogelijk om hem, met deze ziekte in huis te hebben. Dat is niet omdat ik niet voor hem zou willen zorgen, maar omdat dit niet haalbaar is voor mij en ons gezin.
Hmmm, nu ik over dat laatste nadenk: ik weet dat veel Islamitische kinderen bij mij op school ook nog wel vaak familie in het land van herkomst hebben en regelmatig ook in bijvoorbeeld België, Frankrijk, Duitsland. Dus die vlieger gaat natuurlijk niet op. Maar vrijwel alle kijderen hebben ook wel ooms/tantes en neefjes/nichtjes op school zitten die dus echt vlakbij in de buurt wonen. Dus ook wel vaak familie om de hoek, zeg maar. Misschien dat het meer met de grootte van de familie te maken heeft. Binnen grote gezinnen is de zorg natuurlijk ook makkelijker te verdelen dan wanneer je 'maar' alleen of met zijn tweeën bent. Mijn oma van vaders kant heeft met 8 kinderen (waarvan 3 op 'fietsafstand' en 2 op minder dan een uur rijden) heeft het wat dat betreft ook makkelijker dan mijn andere oma die het met twee dochters 'moet doen' waarvan 1 wel redelijk in de buurt woont (en aardig overbelast wordt) en de ander op 2 uur rijden.
ok.. ja inderdaad dat kan ik wel begrijpen zou zelf ook geen advies kunnen geven over iets waar ik zelf niet achter sta ik denk dat ik het wel gewoon koop (ze hebben veel fotos op de telefoon)... als ze het niet willen dan kan ik hem zelf gebruiken
Ik heb trouwens nog wel een vraagje. Hoe zit dat met het aanbidden van de kaäba (zo heet hij toch? de zwarte steen in Mekka?) Waarom is deze voor een moslim zo belangrijk? En Islah had het over heiligenaanbidding binnen de Islam? Maar ik weet eigenlijk niet beter dat er alleen heiligen binnen het Katholicisme is? Wie zijn zij? En zij mogen dus ook niet aanbeden worden, maar wel geëerd? En ik heb ook wel eens wat gelezen over Zamzam water, die geneeskrachtig zou zijn? Moet ik dat zien als een soort Lourdeswater?
Ik denk dat dit meer cultuur dan religiegebonden is. Ik hoor bijv van Oost Europese vrouwen dat zij zich enorm verwonderen over het aandeel Nederlandse vrouwen die thuis bij kinderen blijven, voor hen is dat echt iets van 100jaar geleden (terwijl wij het idee hebben dat we voorlopen zeg maar) En moslimas in (zuid)oost-Europa zullen over het algemeen dus vaker gaan werken dan een Nederlandse vrouw, iig niet streng praktiserende. Maar daarnaast: mijn schoonmoeder heeft nu een beslissing genomen haar moeder in huis te nemen. Schoonouders werken beide, maar met inzet van hele familie is het echt prima te doen. En oma is wel zorgbehoevend, maar hoeft ook geen constante zorg (dit krijgen ze in een bejaardehuis immers ook niet)
Dat laatste is denk ik vooral waar het om draait Amdaa: "Met inzet van de hele familie". Dat lukt inderdaad bij ouderen die meerdere kinderen hebben. Of in dorpen waar je naast de kinderen nog een heel netwerk hebt. Bij mijn ene oma (met veel kinderen) is er elke dag wel even iemand die langs komt en waar nodig helpt. Drie kinderen in het dorp, een aantal kleinkinderen. Dan nog vrienden, buren, mensen van de kerk. Dan is het wel zo te regelen dat je bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week langs komt als kind. Als je maar alleen bent of met zijn tweeën, dan is het vaak niet haalbaar om naast je werk en gezin ook nog eens elke dag of om de dag uitgebreid bij je ouders langs te gaan. Ook in huis nemen is niet echt een optie, als je meerdere dagen per week niet thuis bent em ook geen achterwaarts hebt. Ik denk dat dat niet zozeer met cultuur te maken heeft, maar meer met de grootte van de gezinnen. (Dat is dan weer wel cultuurgebonden. Maar het zit denk ik niet in de cultuur om wel of niet voor je ouders te willen zorgen.)
Maar dan moet je daar je leven dus op aanpassen Tupp. In mijn schoonfamilie is het ondenkbaar dat wij (kinderen en aanhang) hun later niet gaan verzorgen.
Overigens mogen vrouwen gewoon werken maar blijft te man verantwoordelijk voor de onderhoud van zijn gezin.
De kaba is puur een richting waarin moslims bidden. We aanbidden de Kaba dus niet, we aanbidden God/Allah. De kaba (en Mekka) heeft een lange pre-islamitische geschiedenis waarin oa Abraham de kaba heeft gebouwd bestemd voor het aanbidden van God. Daarbij geloven we dat de zamzambron is ontstaan als antwoord op Hajars (Hagar) gebeden toen zij met haar zoontje Ismael de woestijn was ingestuurd en op zoek was naar water. Korte uitleg
Heiligenaanbidding bestaat niet in de Islam, maar uit onwetendheid onder invloed van het soefisme hebben bepaalde moslims dat wel geïntroduceerd. Ze gaan dan naar het graf van hun "wali" (beschermer) / "sidi" (meester) en gaan dan smeekbedes verrichten e.d. Dit is absoluut verboden in de Islam en wordt als polytheïsme beschouwd. Enkel Allah, de Schepper, mag aanbeden worden en niet een dode, hoe vroom hij/zij ook was. Maar de meeste mensen doen dit uit onwetendheid helaas. Vooral in landen als Turkije, Marokko en Pakistan gebeurt dit veel.
Hoe zit het met huisdieren? Ik ben een aantal keer bij islamitische collega's thuis geweest, geen van hen had een dier. Is dit puur toeval of heeft het een reden? Mocht het een reden hebben, komen jullie dan wel thuis bij mensen mét dieren of ook niet?
Behalve honden mag je gewoon huisdieren hebben. Waakhonden mogen trouwens wel. Mijn dochter wil heel graag een kat maar dat gaat hier niet gebeuren vanwege mijn allergieën. Ik kom dus liever ook niet bij mensen die een kat hebben nee, en bij mensen met honden alleen als ik zeker weet dat de hond me niet gaat aanraken met z'n tong. Dat beschouwen wij namelijk als onrein. Ook bv borden waaruit een hond gegeten heeft moeten 7x gewassen worden.
Wij hebben een poes, verder zoals Islah zegt. Hond is geen optie. Verder zijn Turken vaak een beetje smetvrezerig haha.
Met de hele familie bedoel ik dan de kleinkinderen, hun aanhang en achterkleinkinderen. Mijn schoonmoeder is het enige directe kind die voor haar moeder zorgt. En wij wonen bijv 45km verderop, voor sommigen is dat al 'ver'. Maar hoeveel mensen willen nou een paar x per week s avonds (na bedtijd van eigen kinderen en een werkdag) nog 40min rijden om de strijk van de oma van je man te doen? Dat zijn al keuzes die bij velen onder ' kan niet' vallen. En toch doen mijn schoonzus en ik het al jaren om de beurt. Gewoon doen, omdat het voor ons ondenkbaar is dat een wildvreemde het moet doen. En volgens mij is dat het uitgangspunt. In veel culturen (ook bijv Aziatische) is het 'uitbesteden' van ouderen net zo ondenkbaar als voor ons het wegbrengen van eigen kind in een internaat en alleen in vakanties bezoeken. Ook al heb je een druk leven doe je dat 'gewoon' niet.