Wel een interessant topic dit.. Wat ik me laatst afvroeg.. Hoe zit het met borstvoeding geven in het openbaar.. Laatst waren we in een pretpark waar een moslima haar dochtertje de borst gaf.. Prima natuurlijk, geen problemen mee. Maar vond het stukje hoofddoek dragen en vervolgens met een ontblote borst te zitten een bijzondere combinatie.. Nogmaals geen oordeel, gewoon puur interesse.
Inprincipe mag je borstvoeding geven maar je moet er inderdaad wel voor zorgen dat het bedekt is. Misschien had ze het zelf niet door..
wat mij vooral opvalt en enorm irriteert is dat mensen die niks of weinig van de islam weten cultuur en geloof vaak door elkaar halen als een Marokkaan niet mag weten dat zijn zus ongesteld is dan zal dat wel in de islam zo zijn
Hier gaat het veel verder dan alleen zs-aankondigingen helaas. Mijn eigen opa en oma's vinden het zelfs achterhaald. Bij oudere familieleden in mijn mans familie houden we er wel rekening mee hoor. Idd omdat diegene zich gewoon heel ongemakkelijk voelt. Maar bij schoonpapa, hij past zich maar aan ons aan. Want zijn verwachtingen gaan regelrecht tegen onze religie en wijze van opvoeden in.
Hoe moet je 'verkering' dan anders noemen? Verloving? Er gaat toch een periode vooraf aan het trouwen? Je moet elkaar toch leren kennen? Anders is het gewoon uithuwelijking of mis ik nu iets?
Interessant topic. Misschien heb ik er over heen gelezen, maar ik vroeg me af hoe het dan zit met voorspel, zoals vingeren, mag dat wel als je nog niet getrouwd bent? Want dat heeft niks met maagdelijkheid te maken toch? Trouwens, correct me if I'm wrong, ik heb soms het idee dat niet iedere moslim(a) zich aan dezelfde dingen houdt. Bijv dat TS beschreef dat lakens worden gecontroleerd na de huwelijksnacht, en dat iemand anders (naam vergeten, sorry) zegt dat dan juist niet mag. Waar komt dit door?
Zeker niet iedere moslima houd zich aan de zelfde regels. Iedereen is anders, sommige eten bijv kip bij de mac terwijl dit niet mag andere doen weer iets anders... Lakens die gecontroleerd worden is absoluut geen geloof maar cultuur. Cultuur word te vaak met geloof verward.
Je leert elkaar kennen maar relaties mag inprincipe niet. Dat kan telefonisch, of met een "voogd" erbij. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen het zo doet, sommige gaan wel relaties aan tegenwoordig maar eigenlijk is dit niet toegestaan. Uithuwelijken is wanneer ouders bepalen met wie je trouwt.
Ik denk dat de meesten wel weten dat het er in elke familie anders aan toe gaat. En de ene zijn strenger met regels dan de ander.
Wat mij opvalt is dat veel gelovigen het hebben over of iets is toegestaan of niet. Je gelooft toch voor jezelf en je kiest toch zelf wat je wel en niet meeneemt uit een bepaald geloof? Er is toch niemand die je zegt dat iets wel of niet mag. Als je iets laat alleen omdat het niet toegestaan is, dan sta je er toch niet achter?
Zoals Noorie zegt: "sommige eten bijv kip bij de mac terwijl dit niet mag andere doen weer iets anders..." Wie (cultureel of religieus) bepaalt dan wat wel en niet "mag" en ben je dan een minder goede moslim? Overigens denk ik niet dat het zo is dat je iets alleen laat omdat het niet is toegestaan en dat je er om die reden niet achter staat.
Ik sta voor de volle 100% achter mijn geloof, maar ik ben niet perfect en maak zeker fouten. Iets alleen laten omdat het toegestaan is, maar er niet achter staan schiet naar mijn inzien niet veel oo inderdaad.
Maar in principe zijn er dus wel 'algemene regels' waar je je aan dient te houden? En dan hangt het dus van je cultuur af of en hoe je je daaraan houdt?
De islam is een enorm rijke godsdienst met heel veel stromingen. Een aleviet pakt zaken anders aan dan een soenniet of shiiet. Eigenlijk is het zo dat de Koran leidend is voor elke moslim. Maar de Koran is een geschrift met 1001 interpretaties. Elke gelovige kan hier iets uithalen. Cultuur of niet is iets totaal anders. Of je je al dan niet "houdt" aan familieregels heeft m.i. niets te maken met hoe je je geloof beleeft en je persoonlijke relatie met God. Cultuur gaat om je verbonden voelen met een groep. Als je gelovig bent maak je ook deel uit van de groep gelovigen (alle moslims wereldwijd), maar hoe je gelooft en wat je ermee doet is m.i. een hartstikke individuele keuze waar een ander niets mee te maken heeft en dat losstaat van cultuurgebonden regels.
Dat komt omdat moslims uit tig verschillende landen en werelddelen komen, ieder met eigen cultuur, achtergronden en gewoontes. De meeste daarvan hebben niks met hun geloof te maken, maar met cultuur. Net zoals met die lakens bijv, puur oude gewoontes ergens vandaan. Net zoals niet alle Christenen op de wereld dezelfde normen, waarden, culturele regels of gewoontes op na houden. Zelfs niet dezelfde manier van het invullen van hun geloof. Het verschil is dat anderen alles wat iemand doet, en toevallig islamitische geloof aanhangt, toeschrijven aan het geloof.
Ik denk dat het het best te vergelijken is met wat sommige praktiserende christenen een courtship noemen.
Ja er zijn zeker algemene regels. En niet iedereen houd zich aan alle regels, dat kan ook niet want wij mensen zijn niet prefect. Cultuur en geloof word vaak verward die dingen staan gewoon los van elkaar.