Mijn HA schrijft het ook niet voor. Die geeft lidociane voor de jeuk en ik moet gewoon mijn tijd uitzitten...
Tja, mijn huisarts vindt dat niet hoogst onverstandig. Zolang je maar moderne 'niet-sederende' middelen gebruikt, en niet de klassieke antihistamines. Verder zijn er contra-indicaties voor kinderen jonger dan 1 jaar, kinderen met slaapapneu, kinderen uit families waarin SIDS (wiegendood) is voorgekomen, kinderen die uitgedroogd zijn en kinderen die moeilijk wakker worden. Zie hieronder: Antihistaminica bij kinderen
Over de veiligheid bij jongere kinderen worden geen uitspraken gedaan. Bijwerkingen (des)loratadine: Vaak (1-10%): vermoeidheid. Soms (0,1-1%): droge mond, hoofdpijn. Zeer zelden (< 0,01%): overgevoeligheidsreacties (anafylaxie, angio-oedeem, jeuk, huiduitslag en urticaria). Duizeligheid, slaperigheid, slapeloosheid, psychomotorische hyperactiviteit, hallucinaties. Tachycardie, palpitaties. Misselijkheid, braken, dyspepsie, buikpijn, diarree. Stijging van leverenzymwaarden, verhoogd bilirubine, hepatitis. Spierpijn. Bij kinderen jonger dan twee jaar is vaak (110%) gemeld: diarree, koorts en slapeloosheid. Dit dus. Ik zelf gebruik vanaf voorjaar tot nu altijd Aerius om een drietal redenen, ik móet wel. En ik wordt er nog altijd suf van, al is het geen sederend middel. Mijn man moest van de zomer aan de Ceterizine ivm galbulten (zaten wsl schelpdieren door het vliegtuigeten). Die heeft 3 dagen in coma gelegen, die slikt nooit wat en is dus niks gewend. Liever niet voor m'n kind dan.
Hiermee wordt bedoeld jonger dan 1 jaar. Voor baby's ken ik geen voorbeelden dat een arts het voorschrijft, het gaat meestal om kinderen van 2+.
Je moet zo'n middel ook alleen gebruiken als de kwaal erger is dan de te verwachten bijwerkingen. Lijkt me logisch, het is geen 'baat het niet dan schaadt het niet' pilletje. Als je kind al al die overgevoeligheidsreacties heeft (anafylaxie, angiooedeem, jeuk, huiduitslag en urticaria) dan geef je hem/haar daar iets voor. Met als risico dat het heel misschien nog erger wordt, maar hoogstwaarschijnlijk beter.
Er schijnen tabletjes te zijn die ervoor zorgen dat de muggen je bloed niet meer lekker vinden, dus dat je dan ook niet meer geprikt word. Ik weet de naam niet, maar hier kan je ze kopen bij de Rode pilaren. Ga ze zelf in januari kopen zodat ik op vakantie in febuari hopelijk niet meer geprikt ga worden....
Ik zelf gebruik al jaren chronisch cetirizine (en nog wat andere middelen). Ik word er niet suf van. Mijn zoon heeft het al verschillende keren gekregen. Hij wordt er inderdaad wat slaperig van, al valt het nooit met zekerheid te zeggen of dat is door de antihistamine, of de histamine die hij zelf aanmaakt nadat hij met een allergeen in aanraking is gekomen. Daar word je namelijk ook echt niet lekker van. Nog voor zijn eerste lepel cetirizine viel hij al steeds in slaap, gewoon puur door de allergische reactie op cashew. 'In coma' heeft hij nooit gelegen, en dochterlief trouwens ook niet, na het gebruik van cetirizine. Ook niet bij de eerste keer dat ze het kregen. Mijn conclusie is dus: je moet geen geneesmiddelen gebruiken (niet voor jezelf, en ook niet voor je kind) die niet nodig zijn. Maar als je kind ziek is (en bij ernstige allergische reacties kun je echt wel spreken van ziek zijn), dan ga je op zoek naar een behandeling. En die behandelingen zijn niet zonder bijwerkingen. Daarom worden ze ook alleen verstrekt via een arts, en moet je niet zelf met pilletjes van bij de drogist gaan lopen rommelen.
We redden ons zo ook wel. Ik geef niet zo snel iets en ben wel dus wel blij met dit standpunt van de ha.
Als de allergische reactie niet ernstig is, hoef je inderdaad niks te doen: dat gaat vanzelf wel weer over of er is inderdaad met de klachten te leven. Eventueel jeukplekken koelen, dat helpt nog wel eens. Maar nogmaals: als de reactie wél ernstig is, ben ik heel erg blij dat ik een huisarts heb die mij medicijnen verstrekt die echt werken. Zodat die ana-pen die ik voor de zekerheid ook in huis heb, ongebruikt kan blijven liggen.
De definitie van ernstig is door ons patiënten subjectief. Als mijn huisarts zegt dat deze middelen niet getest zijn op jonge kinderen en ze nogal wat nadelen kennen, dan vertrouw ik deze. Ik geloof ook wel in het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Mijn zoontje krijgt dikke pijnlijke rode warme pusserige plekken, maar ziek als anafylactische shock, koortstuipen of ijlen krijgt hij er niet van. Het is heel vervelend, maaf hij kan gewoon naar de psz e.d.
Mijn zoontje reageerde ook heel heftig op muggenbeten. Bij de homeopaat heb ik toen voor hem Apis Mellifica gekregen. Dit zorgt er enerzijds voor dat de muggen hem niet meer zo lekker vinden, en ook is de reaktie een stuk minder heftig als hij toch gestoken wordt.