Mutsje en kruik afbouwen

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Swiftje, 4 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Swiftje

  Swiftje Lid

  23 jan 2014
  39
  0
  0
  Omg. Apeldoorn
  Onze zoontje is nu bijna 3 weekjes oud. Hij doet het eigenlijk prima en meld zich om de 4 a 5 uurtjes en na het voeden valt hij meestal meteen weer in slaap.

  Nu vroeg ik mij af, overdag heeft hij geen kruikje meer in zijn bedje en geen mutsje meer op en houd zijn temp prima rond de 37 graden, de ene keer rond de 36,8 of 36,9 maar meestal altijd wel redelijk rond deze tempen.

  Snachts heeft hij zijn mutsje nog op en 1 kruikje in zijn bed, zijn temp zakt dan meestal naar de 36.6 of 36.7 graden. Wij vroegen ons af of dit komt omdat hij het toch te koud heeft of omdat hij gaat zweten en daardoor kouder wordt? Net als bij ons dus.

  Wanneer zouden jullie de kruik en muts afbouwen in de nacht?
   
 2. Livia75

  Livia75 Fanatiek lid

  2 dec 2012
  1.250
  43
  48
  Ik heb lang gewacht met het afbouwen van het mutsje en de kruik, vanwege laag geboortegewicht en hij is geboren in de winter.

  Hoelang duurt het voordat hij voor een nachtvoeding komt?
  Is zijn nekje warm als je het voelt snachts?
  Je zou tijdens het eerste nachtslaapje het mutsje weg kunnen laten en dan tempen als je hem gaat voeden.
  Gaat dit goed, dan kan je het tweede slaapje ook het mutsje afbouwen.

  Het is nu weer kouder snachts, ligt hij nog onder dekentjes?
  Of ook al in een slaapzakje?
  Je kan hem extra toedekken met een dekentje als zijn nekje wat kouder is.
  Kruik zou ik als laatste afbouwen, lijkt me ook wel lekker om zijn bedje op te warmen. Hij is nog zo klein.
   
 3. Umm85

  Umm85 VIP lid

  17 jun 2007
  26.310
  248
  63
  Vrouw
  huismama, doktersassistente
  Turkije
  Ligt hij verder wel goed ingestopt? Misschien met nog een extra dekentje oid? Hij ligt ook niet op de tocht of iets? Hoeveel weegt hij? En voelt hij dan aan alsof hij zweet?

  Ik moet eerlijk zeggen dat ze hier allemaal na 2 dagen al geen kruik of muts meer hadden en voelde na de kraamweek gewoon in hun nekje of ze goed aanvoelde.
   
 4. Driessen21

  Driessen21 Bekend lid

  13 jan 2012
  731
  104
  43
  Vrouw
  Hier na de kraamweek ook geen muts of kruik meer. Toen het een nacht weer kouder was, wel weer een kruik gebruikt om z'n bed voor te verwarmen. Nu doe ik het ook gewoon op gevoel. Voelt hij tijdens de eerste nachtvoeding gewoon lekker warm, is het prima. Vind ik hem koudig, of twijfel ik, even temperaturen en wanneer nodig evt kruik maken/ mutsje op, of een extra dekentje.

  Volg vooral je gevoel. Probeer bijvoorbeeld zoals hierboven ook gezegd wordt eens zonder kruik of muts tot de eerste nachtvoeding. Je kunt altijd weer terug natuurlijk :). En ik heb vrij snel de thermometer laten liggen en gewoon aan de nek gevoeld, werd helemaal gek van de temperatuur verschillen. Werd er zelf onzeker van.
  Trust yourself!
   
 5. Swiftje

  Swiftje Lid

  23 jan 2014
  39
  0
  0
  Omg. Apeldoorn
  De laatste voeding van de dag proberen we altijd tussen 11 en 12 te geven, daarna komt hij 4 a 5 uurtjes later, dus rond een uurtje of 4 a 5. of hij moet zich eerder melden wat zelden voorkomt.

  Hij ligt nu onder een katoenendeken (dubbel gevouwen) en bovenlakentje. ZIjn handjes zijn vaak redelijk koud. Omdat we er al redelijk veel ziekenhuisavonturen op hebben zitten ben ik een beetje onzeker wat nu goed is. Tot nu toe voelt hij altijd lekker aan maar soms voelt hij ook best warm aan maar geeft zijn tempmeter anders, ben denk ik niet zo goed in dat schatten.. :)

  Hij ligt nog niet in een slaapzakje, die heb ik alwel voor hem liggen maar om die te gebruiken hoor je ook weer verhalen en kan hij niet te diep wegzakken in het zakje? Mogen zijn dekentjes er overheen of is dit ook weer te warm. Ik heb helaas maar 15 uur (uitgestelde) kraamzorg gehad waardoor je dus eigenlijk een beetje half half in een zwart gat wordt gegooid.
   
 6. Swiftje

  Swiftje Lid

  23 jan 2014
  39
  0
  0
  Omg. Apeldoorn
  Katoenen dekentje (redelijk dik voor mijn gevoel) en een bovenlakentje.
  Hij ligt onder het raam maar er wel een redelijk eind vanaf bij ons op de slaapkamer. Echt zweten heb ik hem nog niet zien doen, maar vriendlief gaf aan toen hij in het ziekenhuis lag en in een voorverwarmd bedje lag hij ook kouder was qua temp, daar hebben ze em toen uitgehaald en toen ging zijn temp dus wat omhoog. Wat hij weegt weet ik zo niet, dinsdag hebben we onze controle in het ziekenhuis en zullen ze hem wel gaan wegen, toen hij uit het ziekenhuis kwam woog hij 3810 dat was de 24e en zat hij op 100 cc voeding ongeveer, nu zit hij op 150 als hij dat op kan, soms op de 120 of 100.
   
 7. Nyn

  Nyn Fanatiek lid

  14 jan 2013
  1.008
  0
  0
  NULL
  Arnhem
  Hier hebben we de tweeling (met 37+2 geboren, beiden 6 pond geboortegewicht), vrij lang warm gehouden met mutsjes en kruik. Zeker tot 5 weken. Ze konden zich wel op temperatuur houden, maar, dan kwamen ze niet aan.. We hadden een weegschaal gehuurd bij de thuiszorg na de kraamperiode.
  Bij de een was het heel duidelijk: normale temperatuur was 37,1/37,2. Als ze het koud had, bleef ze hangen op 36,9. Maar dan was ze de volgende dag niet aangekomen of zelfs afgevallen.
  Dit was dus de hele maand augustus, toen het, 's nachts in ieder geval, wel wat warmer was dan nu.
  De oudste jongens, beiden rond/in de winter geboren, was het in de eerste week al niet meer nodig.
   
 8. Livia75

  Livia75 Fanatiek lid

  2 dec 2012
  1.250
  43
  48
  Als je al een zorgelijke start hebt gehad zou ik nog lekker wachten met afbouwen. Pas doen als je er vertrouwen in hebt!
  Slaapzakje kan prima als het hoofdgat klein genoeg is, hij mag er niet in kunnen zakken. Anders gewoon zelf klein stukje dichtnaaien.
  Mijn zoontje lag in pyama, ingewikkeld in handdoek, onder 2 dekens dubbel (dus 4 lagen). Maar bij mij was het winter.

  Ik zou een extra dekentje dubbelvouwen en erbij leggen. De handjes mogen koud zijn, het gaat vooral om het nekje. Ik heb er ook best mee gerommeld en ook erg lang getemperatuurd. Dit was vooral omdat hij een te laag geboortegewicht had. (Hij mocht ook de eerste 4 weken niet echt naar buiten, gehoortest deden ze thuis). Bij mij had hij ook soms een lagere temp na de nacht, de nacht erna legde ik dan een extra deken erbij of weer een kruik.
  De slaapzak is ook fijn want dan zijn de schouders en armpjes beter bedekt. Geen idee vanaf wanneer dat zou mogen, bij mij lag hij er al snel in. (Met dekens erover!)

  De komende nachten wordt het kouder, dus misschien kan je eerst kijken of de extra deken hem helpt om op zijn temperatuur te blijven.
  Verder kan je ook altijd het cb om advies vragen!

  Lastig zo'n bezorgde kraamtijd, (en herkenbaar), het is dan toch een andere start dan bij de meeste andere gezinnen. Succes!
   
 9. Shandy

  Shandy Fanatiek lid

  14 jan 2012
  2.603
  18
  38
  Gewoon nog een poosje die kruik erbij houden, geeft niks hoor.
  Is fijn voor je kindje, je hoeft niet over een slaapzak na te denken en je kindje ligt er warm bij.
  Met de kruik kan je kindje zn energie gebruiken om te groeien ipv zich warm te houden
   
 10. Abri

  Abri VIP lid

  16 jun 2010
  12.423
  2
  38
  Hier bij alledrie eigenlijk na een dag of twee in huis geen mutsjes en kruiken meer. Ging prima. Alleen de eerste tijd bij het naar buiten gaan nog een dun mutsje op, maar verder niets. Voelde in het nekje of ze warm genoeg waren en hem eigenlijk ook na 7 dagen niet meer getemperatuurd.

  Wel vond ik het fijn vrij snel een slaapzakje te gebruiken, maar dat is persoonlijk. Hadden een hele kleine babyslaapzak voor vanaf moment 1. Ideaal!
   
 11. Maagd

  Maagd Fanatiek lid

  8 jan 2014
  3.683
  8
  38
  Noorden/ drenthe
  Onze kleine viel ik de kraamweek teveel af waardoor we hem warm moesten houden met kruik en muts zodat hij geen energie verloor aan het zichzelf warm houden. Toen het consultatiebureau de eerste keer bij ons thuis kwam (kleine was 1.5 week) mochten we het mutsje af doen, was niet meer nodig. Ook de kruik snachts mochten we afbouwen dmv alleen het bedje voorverwarmen als hij erin gaat en verder geen kruik er meer bij. Een week later was ijn gewicht weer ok.
  Als je een goed geïsoleerd huis hebt hoef je geen kruik meer te doen na de kraamweek mits je kleintje zijn gewicht goed heeft en z'n temp goed op peil kan houden.
   

Deel Deze Pagina