Er is al een topic over wel of niet uitwendige versie doen. Ik volg die ook. Ons kindje ligt in onvolkomen stuit. Wie heeft er een stuitbevalling gedaan en wil eens opschrijven hoe dat precies ging? Waarom koos je voor een stuitbevalling? Zijn er ook mensen die kozen voor een geplande ks en waarom?
Onze zoon heeft de hele rit in een onvolkomen stuit gelegen. Een draaipoging baatte niet (3x geprobeerd te draaien op één middag, maar er zat geen millimeter beweging in). Ik mocht een natuurlijke bevalling proberen want in principe waren alle omstandigheden goed: genoeg vruchtwater, lange navelstreng, niet al te groot kind, etc. Maar ik had er zelf geen goed gevoel over. Na toch alle opties te hebben overwogen kozen we voor een geplande keizersnede. Deze hebben we op de uitgerekende datum gepland en ons zoontje is tot die dag blijven zitten. Als hij zich eerder had aangediend dan was hij gewoon dán gehaald met een geplande ks. Een stuk sneller dan 'in de planning lag', namelijk na 4 maanden, was ik alweer zwanger (ondanks gebruik anticonceptie). Even schrikken.... maar het kind is uiteraard welkom. Ook dit kindje ligt in een onvolkomen stuit en dat nu al een week of 12, dus ik heb er zelf geen hoop op dat ie zich nog gaat draaien. Daarom kies ik, als hij zo blijft liggen, wederom voor een geplande ks. Een ks is niet niks qua herstel, hoewel ik vrij snel alweer op de been was (na 3 weken begon ik weer heel voorzichtig met de hondjes te wandelen), maar ik doe het zó weer. Gepland = ook: je gaat er uitgerust in, je hebt geen 'dubbele ellende' van eerst gewoon proberen en dan toch nog een spoedks. Onze gyn vertelde dat bij een eerste bevalling, een stuitbevalling in 80% van de gevallen uitmondt in een spoedks, en dat vind ik nogal wat. Daarbij kan IK wel tegen een stootje, maar dat kleine baby'tje nog niet en dát gaf voor ons de doorslag. Je mag me als je wilt wel pb'en, dan stuur ik jou mijn bevallingsverhaal van de ks, zodat je een indruk krijgt van wat je eventueel te wachten staat. Veel succes met je keuze en onthou: je moet doen waar JIJ een goed gevoel over hebt!!
Bedankt voor je reactie. Dat van de dubbele bevalling (eerst proberen en dan nog een ks) is ook wel iets waar ik minder naar uitkijk haha. En idd ga je er uitgerust in. Toch zegt mijn gevoel nu nog wel om op de natuurlijke manier te proberen, maar ik heb ook nog niet alle info van de gyn gehad. Vanmorgen weer op controle geweest. Ze ligt nog steeds in stuit. Dinsdag gaan we een versie proberen. Nog meer verhalen?
Onze kleine ligt ook in een onvolkomen stuit, heb donderdag een versie gehad en het was verschrikkelijk pijnlijk en heeft ook niet geholpen, de baby ligt nog steeds in een stuit. Zou deze week weer een versie doen, maar deze ga ik toch afbellen, omdat ik hier geen goed gevoel bij heb en het toch erg pijnlijk was. Als ze nog steeds in een stuit blijft liggen zal ik kiezen voor een geplande keizersnee, omdat het wel veiliger is voor de baby. Maar moet eerlijk zeggen het is heeeeel moeilijk om een keuze te maken, je wilt graag natuurlijk bevallen, maar ook een goed gevoel erbij hebben en dat is heel moeilijk als je al die risico's hoort van een stuitbevalling of keizersnee. Ik hoop stiekem dat ze toch nog vanzelf draait!
Dank je voor je reactie. Wat vervelend dat de versie zo pijnlijk was!! Ik hoop dat het morgen voor mij toch wel meevalt of in ieder geval lukt. Waarom is een ks veiliger voor de baby? Algemeen of in jullie geval?
Bij een ks is de kans op complicaties voor de baby kleiner dan bij een stuitbevalling, dat is standaard zo. Voor de moeder is het andersom en dan vooral als je nog een kind zou willen na deze. in 2000 heeft is er een onderzoeksartikel in de Lancet gestaan Planned caesarean section versus planned vaginal birth for breech presentation at term: a randomised multicentre trial) waardoor heel veel gynacologen (vooral in het buitenland geloof ik) standaard ks zijn gaan doen bij stuitliggingen. Maar inmiddels heeft het artikel ook veel critiek gehad en zijn ze daar wel weer een beetje van terug gekomen. Het ligt ook aan de maat van het kindje grote kindjes die in stuit liggen worden eerder met een ks gehaald.
Hier is zo'n reactie Beter gewoon bevallen Het komt er eigenlijk allemaal op neer dat het maar gewoon het beste is als het kindje toch nog even goed wil gaan liggen. Ik hoop dat de draaipoging lukt bij jullie morgen Smartie
Hoi! Fiona is met 35 weken in onvolkomen stuit geboren via de natuurlijke weg, maar wel d.m.v. inleiding omdat ik zelf behoorlijk ziek was. Fiona was 2600 gram, mijn vorige bevalling ging heel vlot en ze lag al mooi ingedaald. De bevalling verliep heel goed. Om 8 uur vliezen gebroken, om 10.30uur eerste weeen dmv oxytocine infuus, om 13.30 uur 7 cm ontsluiting en om 15.30 uur is ze in 2 persweeen geboren. Helaas had ik al wel heel vroeg persdrang, dit omdat een stuitje al sneller naar beneden zakt terwijl je nog niet volledig ontsloten bent. (weeen waren heel sterkt en ontzettend pijnlijk) Dat vond ik zwaar om 2 uur lang perwsweeen weg te zuchten(eigenlijk onmogelijk). Maar toen ik eenmaal mocht persen was ze er met 5 minuten, zonder knip en scheur. Tijdens de bevalling was de gyn er bij incl 2 arts assistenten en 2 verpleegkundigen. Het is natuurlijk bijzonder om een stuitbevalling te zien, dat was duidelijk, mij maakte het niet uit en ze vroegen van te voren om toestemming. Toen ik eenmaal mocht persen zette ze uit voorzorg een verdovingsprik, zodat ze mocht het nodig zijn snel een knip konden zetten. Succes met je keuzes, volg je gevoel samen in goed overleg met je gyn dan gaat het vast goed! Uitwendige versie voelde voor mj niet goed, dus niet gedaan.
Hoi, even geen energie meer over om de rest te lezen. Sorry! Ik wilde toch graag even mijn verhaal kwijt. Wij hebben net de versie gehad in het zkh. Het is helaas niet gelukt.....:x Verschrikkelijk, wat is het pijnlijk! Ik was er voor gewaarschuwd hoor, maar wilde het toch graag proberen. Zie heel erg op tegen een ks. Ik heb het gevoel dat het dan fout gaat... De gyn heeft inwendig onderzoek gedaan, mijn bekken voel niet afwijkend aan, dus ik mag gewoon een stuitbevalling proberen. Hij denkt dat er niks is extra risico aan zit in mijn geval. Ik krijg wel al meteen een infuus, zodat als het nodig is, die alvast zit. Wel moet de bevalling helemaal goed gaan, want als er iets van risico is, dan besluiten ze alsnog een ks te doen. Ik heb ong 50% kans op een ks. Best veel he. Over de versie, mijn man heeft het gefilmd, dus zal eens kijken of ik het wil plaatsen ergens, of toch liever prive hou. (Heb nog niet gezien hoe of wat namelijk.) Het was heel pijnlijk wel. Gaat gaat niet met lomp geweld ofzo, maar de vingers porren zo ontzettend diep in je buik! Ik was af en toe bang dat mijn buik zou openscheuren. Ik weet dat het niet kan hoor, maar zo voelde het. Heb nu ook echt wel een pijnlijke buik, rug en ben heeeeelemaal kapot.
Heel erg jammer voor jullie dat het niet is gelukt. Maar de pijn die je beschrijft die heb ik ook gehad. Maar gaan jullie nu toch voor een stuitbevalling of een keizersnee?
Heel veel succes, Smartie! Ons huidige baby'tje bleek vandaag te zijn gedraaid! Maandag lag hij nog in stuit... Hopelijk blijft hij nu zo liggen....
Hi meiden Interessant onderwerp om te lezen! Zelf werk ik als verpleegkundige op de afdeling verloskunde en ik zou nooit kiezen voor een versie of een vaginale stuit bevalling. Ik weet niet wat het percentage precies is van het lukken / mislukken van een versie, maar in de praktijk hoor ik zelden dat het is gelukt. Verder moeten de omstandigheden wel helemaal perfect zijn wil een vaginale stuit bevalling lukken en goed gaan. Vaak genoeg eindigt het alsnog in een spoed ks of met een kindje met een minder goede start dan dat het zou hebben na een geplande ks. Ik weet dat het kan, want mijn moeder is 31 jaar geleden op de natuurlijke manier bevallen van mijn zus, die onverwacht in stuit bleek te liggen, maar mocht ik voor de keuze staan, dan ga ik voor een geplande ks. Succes allemaal meiden! Groetjes, Caitlin
Wat de reden dat je een versie niet zou proberen, alleen omdat het vaak niet lukt of ook omdat er nadelen/risico's aanzitten. Heb je het ooit 'fout' zien gaan?
Hey! Ik heb het eens opgezocht en het slagingspercentage is zo'n 40% Dat vind ik persoonlijk niet zo heel veel en daar komt bij dat ik in de praktijk veel vaker hoor dat het niet is gelukt (ik zou zeggen bij 80%). Het is ook afhankelijk van een aantal factoren en misschien proberen ze het bij mij in het ziekenhuis ook wel als de factoren wat minder gunstig zijn, waardoor de slagingskans logischerwijs ook lager wordt (dit durf ik echter niet met zekerheid te zeggen). Verder is de kans op een complicatie klein, maar wat er kan gebeuren is dat de vliezen breken, dat de placenta loslaat, dat de navelstreng om het nekje draait of dat je weeen krijgt. Ondanks dat de kans hierop echt klein is (anders zouden ze het natuurlijk niet zo vaak doen bij vrouwen) is dit voor mij toch een reden om er niet eens aan te willen beginnen. Gelukkig heb ik bovenstaande grote complicaties nog nooit gezien. Sterkte met je geplande ks! Groetjes, Caitlin
ik heb keizersnee gehad omdat ze geeneens een natuurlijke stuit met mij aandorsten. mijn dochter werd op 8 pond geschat en ik was 35 kilo aangekomen ik woon in denhelder en heb me volledig aan de gynecoloog in ons ziekenhuis overgegeven. en ben met haar keus ingestemd een ks viel mij heeeeeeeel erg tegen ook door een nabloeding wat er bij kwam kijken maar het idee dat mijn kindje maar 1% kans zou hebben op hersenbloeding lam armpje en al dat soort dingen nee hoor daar schrok ik erg van ook al is 1% natuurlijk te verwaarlozen het zal net mijn kindje zijn let wel op de heupjes van je kindje dit alles heeft bij ons nog een fijne nasleep gehad ze heeft door een onvolkomen stuitligging geen heupkom en kop ontwikkeld
Ja, de heupjes controleren ze wel uitgebreid na de bevalling. Of dat nu een bevalling of ks wordt, sowieso kijken ze hier naar. Maakt dus niet uit wat ze kiezen. En idd die 1% kans, heb ik ook gehoord. Bij een gewone bevalling is dit overigens 0.5 %, dus niet dat het anders ook nooit kan gebeuren. Maar aan een ks zitten OOK risico's. Kindjes hebben vaak een slechtere start, doordat ze niet het stresshormoon hebben gehad. En dat bereid je kindje ook voor. Het is altijd gunstiger als je kindje in hoofdligging ligt, maar ja... dat is nu eenmaal niet. Ik vind ks wel een goed alternatief als natuurlijk niet gaat, maar wil het wel proberen. Als de gyn merkt dat er andere risico's bij komen wordt het alsnog een ks. De risicos bij versie: losscheuren placenta, mijn placenta ligt achter. Vooral bij voorliggende is dit een risico. Met de echo is gecontroleerd waar de navelstreng ligt, hier kijken ze ook naar. En je hebt idd 1% kans dat je weeen krijgt. Maar daarom wachten ze ook tot week 36, zodat het niet heel veel te vroeg kan komen. Bovendien proberen ze dan ook te remmen met weeenremmers, ed. En daarom ook in de verloskamers, dat je meteen op de goede plek bent. Er zijn wel omstandigheden waarbij het meer risicos geeft, maar daar kijken ze wel naar. Mijn gyn is gespecialiseerd in stuit, en schrijf regelmatig medische artikelen en doet allerlei onderzoeken enz. Ben wel in goede handen!