Kent iemand van jullie een autistisch persoon die een hulphond heeft? Ik heb er wat over gelezen op verschillende websites, maar ik ben erg benieuwd naar ervaringsverhalen. Ik ben benieuwd wat een dier in de omgeving écht doet voor iemand met klassiek autisme (weinig tot geen contact maken, niet praten). Iemand die er verstand van heeft?
Wij hebben in het traject gezeten voor een geleidehond, maar uiteindelijk toch niet. In het geval van onze zoon zou het flink werken zijn, want hij heeft niet zoveel met dieren en ik eigenlijk niet met honden. Ik ken wel verschillende mensen met een hulphond en ik begrijp van ouders dat het echt goed helpt . Je kunt bij de kngf ook de paws cursus doen met een eigen hond, en je kunt ze ook bellen voor advies denk ik.
Overigens ben ik uiteindelijk blij dat we er niet voor zijn gegaan, omdat onze zoon teveel moeite heeft met blaffen enzo...
Bij de kinderen in jouw omgeving die wel een hulphond hebben, wat doet die hond als het kind naar school/dagcentrum is? Weet jij dat toevallig? En worden de honden vooraf getraind of doe je dat helemaal zelf (met hulp van de instelling)? Bedankt voor de tips trouwens, ik zal morgen sowieso even bellen om wat vragen te stellen.
Een geleidehond zou van de kngf zijn, die komt dus getraind in je gezin. Zo'n hond mag niet langer dan 4 uur alleen zijn en daar moet je dan zelf veel mee werken. Verder kom je daarvoor alleen in aanmerking als je aan heel wat voorwaarden voldoet, je kind moet ook nog onder de 6 zijn en er moet uiteraard een veiligheidsfactor zijn. Een hulphond ligt eraan, je kunt evt zelf er een aanschaffen en dan een cursus doen, zoals ik al schreef, zou ik dan voor de paws cursus gaan van de kngf. Bij de mensen die ik ken, is de hond onderdeel van het gezin, 1 heeft een labradoodle en ik weet niet zeker of zij echt een cursus heeft gedaan, de ander heeft wel de paws cursus gedaan, zij kende ook degene van de kngf die hier is komen kijken. Beiden hebben kinderen met klassiek autisme, maar wel minder zwaar dan onze zoon, zo praten die kinderen wel.
Ik ga die Paws cursus doen. Wij hebben zelf een hond gekocht vorig jaar en daarbij wel rekening gehouden met onze zoon. De fokker heeft meegedacht en we hebben een perfecte pup uitgekozen (al zeg ik het zelf). Nu een jaar later, is het helaas toch niet zo positief voor mijn zoon als dat ik hoopte. Mijn zoon is te ruw voor de hond dus ik moet ze veel uit elkaar houden (gelukkig niet in verschillende ruimtes oid). Mijn hond is en blijft fantastisch maar is geen toegevoegde waarde voor mijn zoon jammer genoeg. Gelukkig is de hond een heerlijke aanvulling op het gezin en ben ik heel blij dat hij er is. Ik hoop dat de Paws cursus nog wat gaat brengen zodat ik hem leer inzetten voor mijn zoon. Mijn zoon heeft een lichte vorm van ASS trouwens.
@MamavanLieverd Serieus onder de 6? Mijn zoon met klassiek autisme is nu 5, dus dan zou het nu of nooit zijn? (Voor ons dan nooit, helaas).
Dat is dan echt als geleidehond, dan spelen er 2 factoren. Je kind moet dan vastgemaakt aan de hond met een soort band om het middel en dat moet je kind accepteren. En verder moet je kind klein genoeg zijn om door de hond tegengehouden te kunnen worden. Het gaat daarom ook altijd om retrievers of labradors of kruising. Terwijl je voor een hulphond voor veel meer rassen kunt kiezen, vooral labradoodle is erg populair, deze is echter niet zwaar genoeg om een kind tegen te houden. Je zou nog even kunnen informeren bij de kngf, misschien vergis ik me en is het t/m 6. Maar de pawscursus met een eigen hond die je als hulphond wilt gebruiken, is uiteraard niet leeftijd gebonden.
Oude buren van familie hebben een dochter met pdd nos en is nu een jaar of 8/9 en die hebben sinds een jaar een hulphond. Ze deed niks alleen, durfde niet alleen in de tuin te spelen of even boven te douche of als haar moeder boven de was deed was ze daar ook want ze durfde niet alleen te zijn. Op school zitten veel kinderen met gedragsproblemen en ze heeft er veel moeite mee dat ze niet luisteren naar de juf. Thuis uitte zich dat ontzettend en hadden ze problemen met haar gedrag. Sinds ze de hond heeft durft ze dingen "alleen" te doen en zit ze beter in haar vel. Ze heeft nu meer zelfvertrouwen en de hond hoort ook echt in het gezin.
http://www.goldendoodle.nl/wie_zijn_wij.html Zij heeft veel ervaring met hulphonden (opleiden). 1x in de 6 weken is er een infoavond. Een deel van hun puppies wordt opgeleid tot hulphond. Op hun Facebook pagina staan sowieso ook ervaringsverhalen.