mijn zoontje doet thuis sinds een week of 2 alle poep in een po en helft van de plasjes.hij is net 22 maanden en zegt al een tijdje dat hij moet, dus ik heb 2 weken geleden een po gekocht zodat hij het daarin mag doen. ik heb de luier nooit afgedaan omdat ik hem nog veel te jong vind om zindelijk te worden. hij vind het leuk in een po te doen. geen stickers of zo. maar goed, op het kdv(1 dag per week) moet hij samen met andere kinderen naar wc gaan, 2 keer per dag mag hij dus zo een wc rondje doen. ze brengen hem niet alleen naar wc. werkt dat op deze manier op alle kdv's? of mag een kind wanneer hij wil naar wc gaan?ze zeggen dat ze allemaal tegelijk gaan en om de buurt er op zitten en als ze wat doen krijgen ze een sticker. totaal anders dan thuis waar hij wanneer hij wil wel op po mag zitten(hij doet altijd wat wanneer hij erom vraagt.)hoe werkt dat op jouw kdv?
Bij ons doen ze ook wc rondes en daarnaast mag Thijmen naar de wc als ie moet. Maar begrijp ik nou goed dat ze jouw zoontje dus niet naar de wc brengen ook al zou hij zeggen dat ie moet?? Dat zou ik erg raar vinden namelijk.
ja dat klopt omdat hij nu een beginner is, veel te jong, en het komt dacht ik dat hij niet zelf zijn broek en luier uit kan doen.ze moeten hem wel helpen. of omdat hij wel een luier om heeft. ik moet beter met ze praten maar ik wilde eerst hier te weten komen hoe het elders werkt. de kinderen die zo een wc rondje doen zijn zo een 1 jaar ouder dan mijn zoon.
ik heb eigenlijk geen problemen hiermee maar mijn zoontje begon dus met tegenzin naar kdv te gaan. hij zegt dat hij niet naar toe wil gaan. 3 weken geleden kon hij niet wachten nu zegt hij 'nee thuis' wanneer hij ziet zijn tasja klaar gemaakt wordt om te gaan. misschien heeft het hiermee te maken?hij huilt ook bij afscheid nemen(deed hij nooit behalve toen hij net begon met kdv)
Hier op het kdv ging dat ook niet zo vanzelfsprekend, waarschijnlijk ook omdat hij wat jonger is dan ze gemiddeld zindelijk gaan worden. Hij kan nog niet zelf zijn broek naar beneden doen ook. De eerste keren waren ze hem ook 'vergeten' op de w.c. te zetten, terwijl we het wel hadden aangegeven. Daar was ik een beetje pissig over, want wij hebben op de psz destijds met mijn dochtertje ook al gezeik mee gehad (vertelt dat mens vrolijk dat mijn dochtertje 'plassen' had gezegd, toen ik vroeg of ze toen wat op de w.c. of het potje had gedaan, zei ze dat ze geen tijd had om haar daar op te zetten, het was te druk, dus had ze uiteindelijk in haar luier geplast ). Nu doe ik hetzelfde als ik destijds bij mijn dochtertje heb gedaan, elke keer bij het wegbrengen en het halen ze er op wijzen dat hij naar de w.c. moet, gewoon met de ronde en als hij het zelf zegt en bij het ophalen vragen hoevaak hij op de w.c. is geweest. Misschien wel irritant, maar anders heb ik het idee dat ze er wat laks mee omgaan. Ondertussen gaat het redelijk goed nu.
Hier doen ze het ook zo, bij de oefenaars.. Dan gaan ze gewoon met de andere kindjes mee, even voor de middagslaap, en na het middagdrinken. Maar ook op de momenten dat een kindje het duidelijk aangaf. Maar toen mijn jochie echt duidelijk begon aan te geven dat hij moest, dan mocht hij ook gewoon gaan, en ging hij niet meer mee met die standaard rondjes. Al was hij 3,5 toen hij zindelijk werd. Dus hij kon zichzelf daar ook zelf redden na een 2 daagjes oefenen. (op de groep van zo'n 10-12 kindjes van 2-4, dus 3a4 tegelijk aan het oefen, 3-4 zindelijk en 3-4 al zindelijk..
schaam me diep zou het niet eens weten ze is heeel snel zindelijk geworden en geen luier meer om en maar 1 keer ongelukje daar gehad dus neem aan dat het goed zal gaan
Op de baby- en dreumesgroep (tot 2 jaar) brengen ze kinderen hier helemaal niet naar de wc. Ook al zijn ze thuis al met zindelijkheid bezig. Op de verticale en de peutergroep kunnen kinderen gaan wanneer ze zeggen dat ze moeten, en bij de vaste rondes. Bij de kinderen die het nog aan het leren zijn, en nog een luier om krijgen, vragen ze wel of je ze een luierbroek aan wilt doen en een onderbroek, dat is wat makkelijker met op de wc zetten dan een luier en een romper.
Wat bri zegt is volgens mij bij ons ook. Thijmen ging pas op de ukkengroep (dat is 2 bij ons) met wc-rondes mee. En dan kunnen de kindjes ook zelf gaan als ze moeten. Zindelijkheid is vaak ook pas vanaf 2 iets wat speelt natuurlijk. @TS: misschien kun je aparte afspraken maken met het kdv over de wc? Omdat jouw kindje er zo vroeg bij is.
hij zit in vertikale groep al vanaf het begin met 6 maande oud dat is tot 4 jaar oud. ik zal met ze praten. miss valt r wat te regelen.
Het lijkt mij logisch dat als je kindje naar de wc moet dat hij mag gaan. Maar als het elke keer loos alarm is en het gebeurt elke 15 min.. ja dan is het een ander verhaal. Misschien moet je gewoon even een praatje maken en overleggen hoe jullie dit samen gaan aanpakken en wat thuis werkt. Als zij willen meehelpen aan zindelijkheidstraining, dan hoort daarbij dat ze reageren op de behoeftes van een kind.
ik zie dit niet als helpen aan zindelijkheidstraining.als mijn zoontje zegt dat hij moet poepen(cee=(WC) of po roept hij)dan vind ik dat hij naar wc gebracht moet worden.hij zou misschien eerste n paar keren een beetje verlegen worden(hij is een verlegen jongen op de wc)en dat er misschien niks uit komt, maar hij zou er snel aan wennen dat daar ook de mogelijkjeid is om naar wc te gaan. ik weet dus niet of dit teveel gevraagd is, een paar keer met meer geduld hem naar wc brengen zodat hij leert dat hij daar ook naar wc kan. ik weet ook niet hoe vaak hij verschoond wordt op t kdv.misschien 2 keer per dag?
Ja, daarom had ik er ook de pest over in dat die leidster op de psz haar niet naar de w.c. had gebracht toen ze het aan had gegeven. Het is al best een stap om naar de leidster te gaan en te vertellen dat je moet plassen de eerste keren en als er dan niet op wordt gereageerd, ja, waarom ze je het dan nog een keer zeggen? Overigens werkten ze daar met 2 gediplomeerde leidsters en een stagiaire/hulpmoeder op de groep, dus het was niet dat ze handen tekort kwamen. Bij mijn vriendin's zoontje hadden ze hem na 1 ongelukje weer een luier aangetrokken, want 'ze bleven niet bezig'...ja, lekker verwarrend voor hem, hij droeg al een paar weken geen luier meer. Ik vind het ook een beetje raar dat ze bij sommige groepen onder de 2 jaar gewoon helemaal niet eens helpen met de zindelijkheidstraining, terwijl sommige kinderen daar al mee bezig zijn. Het verschilt gewoon per kind, met zoiets kun je je toch niet alleen op de gemiddelden richten? Het ene kind is nog voor het tweede jaar zindelijk, het andere kind met bijna 4. En inderdaad, de eerste paar keren zullen ze misschien niets doen op een 'vreemde' w.c., maar het is toch ook om te wennen. Ik zou het gewoon nog eens met de leidsters bespreken.
wij hebben voor de zindelijke kinderen ook vaste tijden en zij gaan ook zelf zodra ze moeten. Voor kinderen die net zindelijk zijn en zonder luier lopen lopen we zelf een paar keer extra. Om te proberen te voorkomen dat ze een ongelukje krijgen sturen wij dat wel echt vanuit ons. De keren dat ze zelf willen mogen ze natuurlijk ook. Maar kindjes die nog met een luier lopen gaan gewoon alleen met de vaste tijden mee. De leeftijd heeft hier bij ons in weze niks mee te maken, een kindje dat 1,5 is en zonder luier probeert wordt ook naar de wc gebracht. Maar het verschil zit hem dus wel in wel of geen luier aan. Meestal zijn kindjes er thuis sneller in dan bij ons en als we met alle kinderen extra moeten lopen die thuis alles op de wc doen maar toch een luier aan hebben, dan kan ik je verzekeren dat wij niks anders doen dan naar de wc lopen.
kijk dat hij nog luier aan heeft is mijn afwijkende manier misschien. dat het kindje het aanvoelt en zegt dat hij moet is voor mij nog geen reden om luier weg te doen. ik kan mezelf niet ervan overtuigen dat je je kindje helpt om zindelijk te worden door zijn luier af te pakken. zij moeten het ook met luier aanvoelen, anders zou hij niet zomaar beginnen met het vertellen dat hij ging poepen en plassen. ik laat de luier aan totdat hij zelf makkelijk zijn broek uit kan doen, en op de wc kan klimmen. zindelijk maken door luier en broek uit te doen lijkt mij voor een kind dat het al vertelt onnodig. we zijn bezig zijn schema te veranderen zodat het beter gaat met de tijden zodat hij op een gegeven moment zonder luier de wereld in kan. hij krijgt nog melk vr het slapen gaan enzo. best ingewikkeld.
ik denk dat het idd scheelt per manier van denken. Ik ben juist van de mening dat wanneer een kindje zowat alles op de wc doet en het zelf aangeeft dat je het kind dan alleen maar verward door een luier aan te doen. Maar dat is waar je je zelf prettig bij voelt.
hij is niet 100% droog hoor! om hem 100% te maken ga ik natuurlijk over n paar maanden de luier uit doen(of paar weken, ligt eraan)eerst zijn drinkt schema aanpassen. hij kan natuurlijk niet eerst een flesje drinken vr t slapen gaan en snachts droog blijven.
Tuurlijk kunnen ze daar in eerste instantie in mee gaan. Maar je kunt niet verwachten dat ze dagelijks elke 15 minuten jouw kindje de luier af doen en op het toilet zetten. Er zijn nog meer kindjes. Misschien zou je het zonder luier kunnen doen. Soms moeten kinderen echt ervaren zonder luier. En met luier maakt wel dat het nog erg makkelijk is om in de luier te doen als ze 'druk' zijn. Jouw zoontje is dan nog wel erg jong, maar ik vind op de behoefte in gaan wel een goede. Wat bedoel je met: ik zie dat niet bijdragen aan zindelijkheidstraining? (op mijn vorige reactie)
nou ik bedoelde dat het niet hun werk is om zindelijkheids training te geven of mee te werken eraan. en dat we niet met zindelijkheidstraining bezig zijn. mijn zoontje loopt nog in luiers en ik vind hem erg jong om zonder luier te gaan. hij moet wel 1 of 2 keer binnen een uur plassen. dat komt omdat hij gewoon veel te jong is om veel plas in te houden. plasje vind hij zelf ni erg maar poep wil hij niet in luier doen.maar goed, het is nog niks duidelijk. na zo een gesprek weet ik ook meer waarom en hoe ze doen. bedankt zeer voor de reacties! en JO; tja, precies wat je zegt. ik vind het ook erg dapper voor zo een kleintje om het te vragen en daarom vind ik mijn jongen e beetje zielig geworden is daar. maar hij overleeft het wel hoor.