Hoi! Mijn dochter Julia (bijna 2) heeft de speen vrij snel gekregen en gebruikt de speen nog steeds om te slapen. Verder geen tepel/speen verwarring, maar wel maanden van slapeloze nachten omdat ik haar speen steeds moest geven. Mijn dochter Jasmijn (bijna 8 weken) heeft tot nu toe geen speen gehad. Maar ik merk dat ze steeds vaker aan haar vuist zuigt en soms al aan haar duim. Dit wil ik voorkomen en dus heb ik haar vandaag de speen gegeven.......wat een rust! Zij kan nu lekker slapen. Wat vinden jullie: -De speen blijven geven NA bv wanneer zij erom vraagt, met als nadeel straks slapeloze nachten i.v.m speen kwijt? -nu volhouden en haar haar vuist/duim laten zuigen, met als nadeel eventuele scheefgroei tanden?
Zelf geef ik liever een speen die ik later afwen, als dat ik haar laat duimen (lijkt me moeilijker af te wennen daar hij altijd binnen bereik is). Onze dochters hadden beide enorme zuigbehoefte en hebben vanaf dag 2 een speen gehad, heeft gelukkig nooit een probleem met bv opgeleverd. Ja, we moesten heel wat keren 's nachts eruit voor de speen. Maar bij de oudste hebben we het met ruim 1 ook zo weer afgeleerd.
mmm ik heb twee kinderen die duimen en vind dat geen probleem is net zo veel moeite om het af te leren als met een speen de jongste heb ik ook altijd een speen gegeven en nooit gelukkig verwarring gehad
Is dat niet lastiger dan? Een speen kan je nl. weg doen, duim niet? Ken veel verhalen van ouders uit mijn omgeving bij wie het echt een groot en vooral langdurig iets was om het duimen af te leren.. Iedereen is natuurlijk verschillend, dus verschil zal daar ook wel in wezen, maar hoor het vaker.
Ik ken ook ouders die een speen gaven omdat ze niet wilden dat hun kind ging duimen. Vervolgens gingen ze het kind de speen afleren en ging het alsnog duimen. Je weet toch nooit hoe dat loopt. Mijn zus en ik hebben beiden geen fopspeen gehad, mijn moeder vond dat helemaal niks. Mijn zus is gaan duimen, ik niet. Ik heb overigens wel een fopspeen gegeven, mijn dochter was toen 3 maanden. Ik zat met een gigantische overproductie en ze kon haar zuigbehoefte niet goed kwijt. Uiteindelijk met speen dus wel. Ze heeft hem alleen in bed. 's Nachts loop ik niet heen en weer voor een speentje. Dan krijgt ze gewoon borst. Als je dan toch wakker bent kan je toch net zo goed een voeding geven.
een speen neem je weg, een duim blijft altijd aan je zitten. (zei de moeder die zelf ook nog wel eens duimt als ze niet in slaap kan komen) voor mij was de keuze dus makkelijk gemaakt toen mijn zoontje begon met duimzuigen.
Hier had ze al sneller dan gewild een speen. Ze bleef sabbelen en smakken de voeding en als ik haar weer aanlegde, dronk ze wel, maar spuugde ze het allemaal weer uit. Ik gaf de speen alleen na de voeding als ze helemaal vol zat en nog zuigbehoefte had. Als ze bijv. na 1,5u weer begon ze zoeken, legde ik haar aan. Vanaf 6 maanden gaf ik 'm alleen nog met slapen. Over een jaar ofzo proberen we 'm er wel uit te krijgen, is ze nu nog niet aan toe en straks met een broertje of zusje erbij waarschijnlijk ook niet het ideale moment.
hier ook de speen hoor, bij de oudste aan het eind van de eerste week gegeven en bij de jongste al op dag 2. Wel altijd eerst gevoed/ uitgesloten dat hij geen honger had Het heeft hier nooit problemen gegeven. Ik moet er snachts af en toe uit om het speentje te geven, maar hij slaapt dan meteen weer verder. Stel dat hij snel weer gaat huilen, voed ik hem, maar dit gebeurt tot nu toe nooit, hij heeft al heel lang geen nachtvoedingen gehad.
Eva had vanaf 3 weken een speen, Lisa vanaf een week of 5. Maar Eva ging met 5 maanden duimen en Lisa met 3 maanden, dus soms kan je het echt niet voorkomen, hier wilden ze de speen gewoon niet meer. Ik vind het gelukkig niet erg dat ze duimen.
Spenen en duimen staan volgens mij los van elkaar. Ik heb nooit spenen aangeboden, ik wilde dat ze hun zuigbehoefte aan de borst stilden. Geduimd hebben ze nooit.
Dat wilde ik ook, maar onze kinderen niet . Maar wat bedoel je met dat spenen en duimen los van elkaar staan?
Mijn zoon duimt en mijn man is tandarts. Hij vindt het helemaal geen probleem (en ik ook niet) ik heb hem nooit een speen aangeboden. ML en ik hebben als baby ook geduimd, maar na ± een jaar niet meer. Ik vind het HEERLIJk dat ik er nooit uit hoef voor een speen en dat hij altijd fijn in slaap van met zijn duim. Vroeger (heel vroeger) toen men nog geen speentjes had, duimde kinderen vast ook? Het lijkt me iets natuurlijks.
Ik 'moest' van de kraamverzorgster na een dag of 6 een speen geven, vanwege de grote zuigbehoefte van mijn zoontje. Deze keer wil ik eigenlijk gaan proberen om het met de borst op te lossen! 's Nachts eruit voor een speentje hoeven wij niet: mijn zoontje heeft altijd minimaal 2 spenen in bed, dus eigenlijk kan het er altijd wel 1 vinden. Maar ja, hij is nu 20 maanden, is overdag volledig van de speen af, maar slaapt absoluut niet in zonder speen... Achteraf had ik liever gewild dat hij vanaf het begin zonder speen had leren slapen! (ik heb zelf vroeger ook een speen gehad, en was daar pas tegen mijn 4e verjaardag vanaf....)
mijn zoontje(s) hadden tijdens de krampjes veel troost aan de speen, want als ze net voeding hadden gehad, waren de krampjes vaak op zn ergst en dan wilden ze niet eens aan de borst omdat ze dan nog meer melk binnenkregen met als resultaat hoesten, proesten verslikken spugen en nog meer krampjes. maar zo is ieder kind anders gelukkig. Wij hebben iig echt geen spijt van de speen, en rond zijn eerste verjaardag is hij in een paar dagen ervan af en nu is het gewoon voeden, spelen en met het naar bed gaan even het speentje om snel in slaap te vallen. Heb het liever zo dan dat mijn kind alleen in slaap kan vallen aan de borst (niet handig als werkende moeder)
Zolang je zeker weet dat de speen geen middel is om de voeding uit te stellen, of mogelijkerwijs hongersignalen overstemd, dan is er niets mis mee. Mijn zoon heeft vaak maar lang niet altijd de hulp van een speen om in slaap te vallen. Slaapt hij eenmaal dan tuft hij hem uit. Ik weet precies wanneer hij honger heeft en dan geef ik geen speen. Alle zuigbehoefte aan de borst: Da's een mooie gedachte, maar als mijn zoon na zijn voeding nog wil zuigen en ik geef hem mijn borst, dan is het een garantie op 3 uur lang melk opgeven. Hij heeft overigens geen reflux.
Dirksmama, dat is makkelijk gezegd. Vooral mijn oudste zou zonder speen 24/7 aan de borst hebben gehangen de eersye 6 maanden. En dan idd teveel drinken en weer spugen. Doe mij maar de speen.
Hier werkte het helaas ook niet om alle zuigbehoefte aan de borst te bevredigen. Het liep er hier uit dus veel moeite hoefde ze er niet voor te doen, ik had toen ook meer dan zat. Hier was het ook alleen maar uitspugen als ik haar weer de borst aanboodt.
Bij overproductie in de eerste weken (want dat heb je alleen in de eerste weken) kun je ook een pink geven. En zuigbehoefte stil je so wie so aan de leegste borst. Dan komt er niet veel uit en wat er uit komt is heel vet, slaapverwekkend en krampstillend.
Onze kinderen hebben allemaal een speen gekregen en alle 3 borstvoeding. Wat wij wel altijd hebben gedaan is alleen een speen voor inslapen en voor het na zuigen na een voeding. Met een paar maanden hebben ze hier altijd alleen de speen voor het slapen. Inderdaad om duimen te voorkomen. Mijn man heeft tot zeker halverwege de basisschool geduimd en mijn broertje nog op de middelbare school. Niet er vanaf te krijgen. Ik ben van onze kids gewend dat ze duidelijk onderscheid maken tussen de speen en de borst. Bij honger weigeren ze categorisch de speen. In slaap vallen gaat ook het beste bij mama aan de borst. Ik ben blij dat ze een speen altijd goed hebben gepakt. Maakt het leven voor de oppas, mijn man en de kleine een stuk fijner.
Met 4 maanden heb ik een lk laten komen en zij constateerde dat ik (nog steeds) last had van hyperlactatie. Ik vind het ook jammer dat ze een speentje heeft, was er liever niet aan begonnen, maar het ging echt niet anders. Eerst spuugde ze vanwege KMA en daarna dus nog steeds vanwege de overproductie, ook aan de meest lege borst. Dat haalt niet weg dat we, áls er ook een nr 2 komt, we weer gaan proberen om geen speen te geven.