Nadelen vrije school: ervaring?

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door bunchy, 6 nov 2020.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.750
    113
    Volgens mij is dat ook absoluut de strekking van mijn bericht niet. Maar lees gerust wat je wil lezen.
     
  2. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.485
    8.332
    113
    Ik ben oprecht benieuwd naar waar dit vandaan komt/waar ik de
    ‘originele’ uitgangspunten van Steiner kan vinden. Ik weet niet beter dan dat borstvoeding daar als zeer positief gezien wordt, ook omdat het natuurlijk is ed. Onze (antroposofische) huisarts vroeger was er ook voorstander van.

    Natuurlijk ouderschap vind ik wat anders (al zijn er natuurlijk overeenkomsten), mogelijk meer passend bij democratisch onderwijs.
     
  3. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.205
    18.952
    113
    Bij antroposofische consultatiebureaus wordt -van naar wat ik begreep- borstvoeding niet bepaald aangemoedigd bij baby's vanaf een bepaalde leeftijd, ik dacht vanaf 6 maanden.
     
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.485
    8.332
    113
    Dat kan, maar waar komt dat dan vandaan? Mogelijk staat het ergens letterlijk, maar het kan ook een interpretatie zijn. Bij Montessori scholen zie je ook (hele) grote verschillen. En dat is niet omdat Maria Montessori dat ooit zo geschreven heeft. Vandaar dat ik benieuwd ben. :)
     
  5. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    Het is ook erg fijn, hoewel afhankelijk van de leerkracht en de afgelopen 2 jaar was het een uitdaging qua leerkracht (ze heeft mi echt dingen zwaar onderschat of geen actie op ondernomen) maar met de nieuwe leerkrachten heb ik vooralsnog een beter gevoel.
    Maar de basis van de "idealogie" van haar school Vinden we erg prettig.

    Qua Engels, ik weet het niet. De andere scholen hier hadden het niet voor zover ik weet. Het was geen breekpunt voor ons maar ik vond het wel prettig.
     
  6. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    #66 GroeneBomen, 7 nov 2020
    Laatst bewerkt: 7 nov 2020
    Wij hebben ernaar gekeken , omdat de kleuters echt vrij zijn. Maar ons kind liep voor op cognitief en communicatief vlak waardoor hij daar zou worden tegen gehouden in zijn ontwikkeling. Op zijn huidige school werd hij al onderschat omdat hij zo makjes en rustig meedoet wat hij moet doen, maar op de vrije school hadden ze geen plan voor meerpresteerders. Zijn huidige school werkt met dalton principes van weektaken en zelfstandigheid. Schot in de roos. Ons kind wil zo graag leren, de vrije school paste daar niet bij omdat hij zelf op school zo rustig is en niet zal zeggen: joh ik wil niet wol vilten, ik wil leren rekenen. Hij uit thuis wel dat hij de weektaken een makkie vindt dus de juf geeft hem nu meer weektaken
    Hij krijgt vanaf groep 1 al elke week Engels en daar kijkt hij zo enorm naar uit :)

    Dat lange kleuteren bij de vrije school leek mij zo mooi, maar ik hoop dat hij nu juist verkort kleutert omdat hij goed wil leren schrijven. Hij schrijft sinds hij 4,5 is al veel letters en woorden en op de vrije school waren ze geen fan van vroeg schrijven. Hij leert nu al letters vanaf groep 1 te herkennen.
     
  7. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    uit oprechte nieuwsgierigheid wat is het voordeel van een vrije school eigenlijk? Wat heb je meer/beter/anders in je ontwikkeling als je naar een vrije school gaat?

    Waarom wordt in een principe waarin uitgegaan wordt van de zelfontwikkeling en zelfstandigheid van een kind zo tegen vroege (academische) ontwikkeling geageerd? Dat is toch juist zelf ontwikkeling? Ik bedoel mijn dochter heeft zichzelf vanaf haar 3e Engels aangeleerd (misschien daar daarom Engels in het curriculum voor ons een fijne toevoeging was) en kan een prima conversatie houden met iemand die Engels spreekt maar als zij zou zij geremd in die ontwikkeling dan zou dat echt niet goed zijn geweest. Dus ik snap dat niet zo goed. Dat is toch tegenstrijdig?
     
  8. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Dat is ook wat ons weerhield om de vrije school te kiezen. Kinderen leren pas vanaf groep 3 letters en die worden beeldend gepresteerd. Euritme wordt toe gepast want anders kunnen kinderen het niet eigen maken. Alleen vergeten ze daarbij dat dat voor bepaalde kinderen verwarrend kan zijn, die snappen R beter dan een R waar ze een poppetje van maken of de kinderen die met 4 al graag letters al leren... idem met taal: met 2,5 pikte onze zoon Engels op tijdens vakantie in Griekenland. Een prachtig natuurlijk proces en hij gaf keurig zelf in het Engels antwoord als de ober vroeg of het lekker was of hoe het vandaag met hem ging. Maar waar zijn huidige school daarin faciliteert, was dat voor de Vrije school geen optie
     
  9. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.578
    4.623
    113
    Een vrije school is niet vrij in de zin van doen wat je wilt! Het is juist erg klassikaal. Vrij slaat op de vrijheid om onderwijs op een bepaalde manier vorm te geven. Dus volgens een bijna religieuze manier. Met veel bijzondere vakken (tuinieren, handwerken, veel creativiteit). Uitgebreide aandacht voor alle seizoensfeesten en veel muziek en toneel.

    Punt daarbij is wel dat zoiets jouw kind moet liggen. En dat dit soort zaken natuurlijk veel tijd kosten die ten koste kan gaan van reguliere schoolvakken. Om dit te bekostigen zijn er hoge (vaak inkomensafhankelijke) eigen bijdrages. En er wordt veel ouderbetrokkenheid gevraagd (al die feesten moeten georganiseerd, bijhouden schooltuin, koorclub, timmerclub etc)ouders zijn ook vaak aanwezig bij al die uitvoeringen en activiteiten. Daar moet je als ouder dus wel tijd en zin on hebben.

    Ook zie ik dat ze achterlopen met computerlessen en hier weinig tot minimale aandacht aan besteden (moderne vrije scholen hebben soms een computerlokaal voor de oudste klas). Maar het is absoluut geen integraal onderdeel van het onderwijs zoals dat elders is). Werkstukken schrijf je met de hand. En er is geen digi bord.

    Natuurlijk zijn er grote onderlinge verschillen! Sommige zijn bijna regulier te noemen. Andere scholen zijn zeer streng in de leer en bijna religieus te noemen.

    Wel zie je dat ze volledig wit zijn en er vaak hoogopgeleide ouders voor kiezen.
     
  10. Hoihoii

    Hoihoii Actief lid

    16 dec 2018
    221
    143
    43
    Vrouw
    Ik word helemaal kriegelig van sommige theorieen van Steiner/antroposofisch. Bijvoorbeeld dat kinderen pas rijp zouden zijn voor leren lezen/schrijven als ze hun tanden gaan wisselen. In de kleuterklas doen ze ook echt bewust helemaal niks met letters/cijfers enz. Mijn dochter heeft juist een soort cognitieve honger en zit nu in groep 5 (Montessori), maar al haar tanden zitten nog muurvast. Zou ze op de Vrije School dan nog steeds in groep 2 moeten zitten? :roflmao:
    En zo vind ik nog meer dingen 'gewoon een beetje raar' zegmaar. Ik heb er niets mee, maar kan me ook voorstellen dat een bepaald type kind met bepaald type ouder zich er wel thuis zou voelen.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  11. TotalBella

    TotalBella VIP lid

    11 apr 2019
    6.553
    6.246
    113
    Cito toets is niet verplicht. Bij de school van de jongste doen ze er ook niet aan. Ik heb ook nooit Cito toetsen gehad. Eindtoets is wel verplicht.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  12. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.485
    8.332
    113
    Een leerlingvolgsysteem en een eindtoets zijn verplicht. Cito is een van de aanbieders (zowel van LVS als eindtoets), maar niet de enige (al zijn de alternatieven bij met name LVS zeer beperkt). :)
     
  13. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.578
    4.623
    113
    De meeste scholen doen niet aan de cito. Ze hebben vaak een advies of leerlingvolgsysteem.

    Probleem is dat de overgang van vrije basisschool naar reguliere middelbare school heel erg groot is! Je kind komt dan in de puberteit opeens in aanraking met een totaal ander schoolsysteem en vakken die ze nog nooit hebben gehad. Daarbij is er op een reguliere middelbare school sprake van veel meer prestatiedruk, huiswerk en omgaan met computers is standaard (wordt verwacht dat kinderen dit kunnen).

    Je hebt een aantal vrije middelbare scholen maar die zitten maar op beperkte plekken. En het onderwijs is daar zeer vrij en kunstzinnig. Daar moet je echt wel geschikt voor zijn. Sommige scholen werken niet eens met lesmethodes of boeken. Kinderen maken en tekenen hun eigen lesboek. Ook is het halen van een regulier middelbare school diploma daar niet altijd het doel of verplicht maar een optie.
     
  14. Tulp21

    Tulp21 Niet meer actief

    Ja er zijn vrije middelbare scholen. Mijn oudste zit er nu op. Het is een zeer gewilde school waarbij ze elk jaar een loting moeten doen voor nieuwe leerlingen.
    Voor ons en vooral onze zoon is het de beste keus ooit!
    Wij wisten eerst ook niet zo goed wat wij van een vrije school moesten vinden omdat deze school pas een aantal jaren bestaat. Wij hoorden zoveel goede en positieve verhalen. Ons geluk was dat wij een privé rondleiding kregen ipv open dag en wij hierdoor de sfeer tijdens de lessen konden proeven.
    Zoon zei meteen na afloop dat hij naar deze school wilde gaan. Gelukkig werd hij ingeloot.
    Wat wij ontzettend fijn vinden aan deze school is dat de kinderen leren met gevoelens om te gaan, ze gaan zichzelf tegen komen tijdens bepaalde projecten (wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik, hoe ga ik er mee om etc.. Ofwel persoonlijke ontwikkeling) Veel kunstzinnige vakken zoals potten bakken, kleding ontwerpen en zelf maken, tekenen, schilderijen maken, drama, zangles, dansen etc.. Echt heel veel keuze.
    Ze hebben een aantal basis vakken. Wat daarnaast fijn is, is dat ze elke dag maar 2 theorie vakken hebben zoals wiskunde en Engels en dag erna Frans en Duits bijv.
    In ochtend zijn eerste 2 lessen periode les. Dan is er een thema en hier gaan ze dit thema behandelen en zelf een boekwerk maken.
    Werken met computers is er wel maar heel weinig. Daarnaast doen ze ook veel projecten mbt goede doelen.

    Of het veel kinderen van hoogopgeleide ouders zijn dat durf ik niet te zeggen (wij dan wel :oops:)
    Qua stijl is het zeer divers. Wat ons voornamelijk ook aansprak is dat daar iedereen zich zelf mag zijn. Er was een jongen maar geel geknoopt navelshirt en een jongen met een felgroene hanenkam. Er heerst geen gevoel dat je moet opboksen op bij een groepje te horen. Valt mij ook op dat er veel meer 'gevoelige' kinderen zitten. Pesten komt er heel weinig voor vooral tov van andere middelbare scholen in omgeving omdat ik meerdere ken op diverse scholen en hoor hoe beleid is etc..

    @ts: nu gaat het om jouw situatie om een basisschool. Ik raad je aan kijk naar jouw kind en ga eens langs bij diverse scholen. Vraag wat hun beleid en visie is, hoe ze les geven, proef de sfeer, vraag aan ouders etc.. Er kunnen 10 vrije scholen zijn maar ook alle 10 zeer verschillend ;)
    Echter zal ik eerlijk bekennen dat ik twijfel of ik mijn kinderen op de basisschool al naar een vrije school zou laten gaan. Ik weet niet of dat wel zo fijn is voor jonge kinderen. Hoe positief wij ook zijn over de middelbare.
    Onze jongste te 2 zitten nu op een OBS die gespecialiseerd zijn in Hoogbegaafdheid. Zij kijken naar elk kind apart en eigen ontwikkeling en geven ook echt de begeleiding wat het kind nodig heeft. Hebben daarnaast ook kikkerlessen (meditatie/yoga) en nog veel meer. Wij zijn zo blij dat wij de middelste van een GBS hebben afgehaald en naar deze OBS hebben gedaan. Hij is enorm opgebloeid, zit goed in zijn vel etc.. Dit vind ik het meest belangrijkste. Kind moet zich goed kunnen ontwikkelen en op de juiste plek zitten :)
     
    Jo79 vindt dit leuk.
  15. Novi

    Novi Niet meer actief

    Inhoudelijk echt totaal geen toegevoegde waarde voor dit topic, maar ik blijf het een grappig plaatje vinden en moet er altijd aan denken als iemand over de vrije school begint :roflmao:
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Mop81, citroenrasp, Dubbelgeluk en 10 anderen vinden dit leuk.
  16. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.954
    8.765
    113
    Het moet bij je passen, wil he mee doen met jaarfeesten, met wol dingen thuis knutselen en wat open en vrijer in denken zit je denk ik wel goed.

    Klassikaal onderwijs is niet echt meer van deze tijd. Met zijn alle rekenen, dus in hoe verre heb je dan nog dat ze op niveau werken.

    Ze hebben ook niet veel boeken en moeten veel samen doen of luisteren.

    Misschien is dit inmiddels achterhaald maar van wat ik weet zal ik onze zoon daar nooit plaatsen.
     
  17. Maartt

    Maartt Fanatiek lid

    30 mrt 2011
    4.843
    725
    113
    Wij hebben onze dochter toen ze 4 werd bewust naar een vrije school gedaan. En 1,5 jaar later bewust naar een reguliere school.

    lang verhaal kort..
    Ze deed het prima in de klas. Echter voelde ze zich er niet 100% thuis. Ik voelde haar want wij voelde ons er ook niet 100% thuis. Kinderen die bij ons kwamen spelen, als ze al kwamen (want 80% woonde ver van school of hadden geen auto), waande zich bij ons in een soort andere wereld. Bij ons is iedereen welkom, en ik leer onze kinderen ook dat iedereen er mag zijn. Echter was ik het na een jaar wel zat dat we aangekeken werden op onze manier van leven. Kinderen die opmerkingen maakte dat we in een kasteel woonde (gewoon een 2 onder 1 kap). Dat we heel rijk zijn. Dat als ik ze een snoepje wilde geven ze me serieus raar aankeken. onze dochter die plastic speelgoed had en ik daar opmerkingen over kreeg.

    Nou ben ik er normaliter weinig gevoelig voor. Maar ik wil graag dat mijn kinderen leren dat iedereen anders is en dat is oké.
    Maar wij werden niet volledig geaccepteerd en voelde dat heel erg. Goedemorgen konden andere ouders niet uit hun mond krijgen. En als ik aan kwam rijden (ja wij hebben een grotere auto dan gemiddeld) voelde ik schaamte. Dat heb ik echt nog nooit gevoeld in mijn leven.

    Op een dag werd mijn dochter wakker.. en ze vroeg; mama? Waarom zit ik eigenlijk niet op een gewone school?
    Ik snapte haar precies kwa gevoel. Heb er weinig woorden aan vuil gemaakt. We zijn naar de school in de buurt gaan kijken, en hebben haar overgeplaatst.

    Er was intern op de vrije school een hoop commotie over. Er was nog nooit iemand vertrokken omdat ze zich er niet thuis voelde.

    Ik had juist verwacht dat de vrije school heel ruimdenkend en toegankelijk was. In onze persoonlijke ervaring viel dat vies tegen.
    Werd op een gegeven moment ook echt gek van de overtuigingen die ons werden opgelegd. Weinig ruimte voor een andere mening. En dan bedoel ik bijvoorbeeld.. onze dochter had geen klik met een bepaald kind in de klas.
    Ik leer haar... helemaal prima. Zoek het dan ook niet op, je hoeft niet met iedereen te spelen en overweg te kunnen. Maar je blijft wel netjes.
    Van de juf moesten zij samen spelen. Dat ging helemaal mis (tot blauwe ogen aan toe). Ze belde me meerdere malen op om te zeggen dat het steeds beter ging en dat ze sterrenbeeldkundig (of zoiets) heel goed zouden moeten matchen. En zo heb ik echt nog heel veel voorbeelden waar wij ons heel onprettig bij voelde.
     
  18. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.646
    555
    113
    Iemand in mijn nabije omgeving heeft de kinderen daar op school.
    Ik vind de ouderbijdrage bizar, iets van 400 euro per kind.

    Daarnaast hebben ze geen internet op school, ik vind dat niet meer van deze tijd.

    Verder wordt er veel gevraagd van de ouders. Ze moeten bv zelf het sintkadootje maken voor hun eigen kinderen.
    (Waar wordt die ouderbijdrage voor gebruikt???)

    Naar mijn weten is de sfeer er wel heel goed verder hoor en hebben de kids het naar hun zin. Maar je vroeg de nadelen....
     
  19. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.591
    3.483
    113
    @veroniQue86 , heel herkenbaar, mijn oudste zit ook op een Vrije middelbare school, mijn zoon regulier HB. Ik weet niet of ik voor een Vrije basisschool zou kiezen, ik heb het idee dat het VO minder rigide en zweverig is.

    Er zijn vaak best veel vooroordelen over Vrije scholen, vaak denken mensen aan democratisch onderwijs als ze het woord ‘vrij’ horen. Vrije school is gewoon klassikaal met structuur enzo.
    Ik zou gewoon gaan kijken, de ene Vrije school is de andere niet, net zoals regulier.

    Wij hebben alleen ervaring met Vrije school onderwijs als afdeling binnen een reguliere middelbare school en dat bevalt mijn dochter prima. Ze is graag met haar handen bezig en zo heb je dus op havo of vwo ook gewoon veel meer praktijkvakken. Het meeste gaat nog op het krijtbord, een klein deel op het digibord. Je hoeft niet te denken dat deze leerlingen achterlopen op IT-vlak hoor, buiten school om zijn ze er toch mee bezig en handig in.
    Op een enkeling na, komen ze niet van de Vrije basisschool.
    Net als bij VeroniQue starten ze de eerste twee uur met periode-onderwijs, daarna hebben ze vaste vakken als wiskunde, Engels, Frans enz.
    Ze heeft al vanaf de brugklas vakken als scheikunde en natuurkunde als periodevak.
    Je schrijft voor periodevakken je eigen lesschriften, inclusief tekeningen enz. Ook daar krijg je een cijfer voor. De informatie blijft beter hangen door de manier waarop ze werken en de lesstof is beter verdeeld. Hier dus geen toetsweken etc., gewoon alles netjes over het jaar verspreid. Periodevakken worden vaak door de mentor gegeven, die kent de klas en je kind dus vaak ook beter dan een leraar die ze 3 x per week een uur hebben.
    Sommige leraren zijn wel wat zweverig, maar dat vinden de leerlingen vaak wel grappig of gewoon belachelijk. Sommige dingen als Euritmie of koor kunnen haar gestolen worden, maar textiel enzo vindt ze erg leuk. De vieringen vindt ze ook leuk. Die vind ik, ondanks dat ik nuchter ben, ook leuk. Het hele gezin is welkom.
    Wat ik nadelen vind, ze hebben soms wat vergezochte ideeën die niet overeenkomen met de werkelijkheid waar ze aan hangen.

    Mijn zoon wil er waarschijnlijk niet heen, die wil regulier, zonder toeters of bellen. Het moet dus echt bij je kind passen.
     
  20. TotalBella

    TotalBella VIP lid

    11 apr 2019
    6.553
    6.246
    113
    Hier wordt dat bedrag gebruikt om vakspecialisten in te huren. (Op de school hier in de buurt.
     

Deel Deze Pagina