Wij hebben vrijdag bij de gemeente de baby erkend. We kregen ook formulieren mee om het ouderlijk gezag te regelen. Want zolang wij niet getrouwd zijn (en dat is niet iets aparts tegenwoordig) heeft mijn vriend niks over zijn eigen kind te zeggen. Ik heb alleen het gezag over de kleine. Als mij iets overkomt moet hij een juridische mallemolen in om zeggenschap etc. te krijgen. Ik had gisteravond bij mijn ouders thuis daar een interessante discussie over. In een tijd waarin we strijden voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen is dit mischien nog een beetje 'ouderwets'? Wat vinden jullie? Jouw vriend is tenslotte de vader. Al kan ik me in sommige situaties ook wel voorstellen dat het beter is dat ma meer rechten heeft dan pa. Jullie meningen en ervaringen! Ik ben heel erg benieuwd!
Ik weet niet echt waarom, maar ik ben het er wel mee eens eigenlijk! Tsja, soms heb je gewoon een mening over iets, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Maar ik ben wel van de ouderwetse zeg maar hihi.
hallo meid, Mijn zoontje is nu bijna 6 en we kwamen er een tijdje geleden dus achter dat ik alleen het gezag over hem heb. Ik ben niet meer samen met zijn vader,maar moet er niet aan denken wat er gaat gebeuren met hem als ik er niet meer ben.Dan heeft z'n papa dus geen poot om op te staan. Ik ben deze week naar de gemeente geweest om daar alle uitreksels te regelen.Deze lever ik volgende week in bij het kantongerecht,zodat ook zijn vader het gezag over hem heeft. Ik vind het dus een goeie zaak Liefs Wendy
Het lijkt inderdaad ouderwets, maar. Er is natuurlijk wel een logische reden voor. Het kindje komt echt uit de buik van de moeder. Hiermee is zeker dat het kindje van haar is, en dat ze er dus voor moet en mag zorgen wettelijk. De vader is daarintegen absoluut geen zekerheid. Iedereen kan inderdaad zeggen dat is mijn kindje. Daarom moet het dus eerst officieel worden geregeld. Een vader zal( in een gedachte die ik niet steun) nooit een kindje erkennen en dus betalen wat niet zijn eigen kindje is( gedachte achter erkenning) Dus als de vader het officeel erkent en dus mede verantwoordelijk wordt zal het wel de echte vader zijn. ( dat hoeft tegenwoordig helemaal niet meer)
vindt dat beide het ouderlijk gezag moeten hebben over het kind, of kinderen.vader heeft net zoveel recht als de moeder,enkel bij scheidingen e.d is het toch vaak de moeder waar het kind bij achterblijft.er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen maar over het algemeen is het de moeder die de opvoeding dan voor rekening neemt.maar ten alle tijde hoort ook de vader het gezag te hebben want er kan altijd wat gebeuren en dan is het een getrouwtrek van hier tot heb ik jou daar.
Nee het hoeft niet de biologische vader te zijn. Maar bij een vrouw is het zeker dat het de moeder is. Daar is natuurlijk geen twijfel over mogelijk. Dat hoef je niet te bewijzen door te tekenen. Daar is de verloskundige( of de gyn) getuige van geweest. De vader zal( biologisch of niet) eerst wettelijk vast moeten leggen dat hij het kindje wil opvoeden en daarvoor verantwoordelijk wordt.
Juist ja. Daarom moet je ook een verklaring van het ZH of VK meenemen naar het gemeentehuis als je je kind gaat aangeven (of wie dan ook het kind gaat aangeven). Dat is het bewijs dater iemand getuige is dat jij echt de moeder bent.
Een kind erkennen en het dus jouw achternaam meegeven als vader is heel wat anders dan ook zeggenschap erover hebben. Een vader die zijn kinderen erkent heeft en waarvan de kinderen dus de achternaam dragen heeft nog steeds niets te vertellen over zijn kinderen indien hij niet met hun moeder getrouwd is of als dat niet apart geregeld is. Een vader die zijn kinderen alleen erkend heeft raakt zijn kinderen gewoon kwijt als de moeder iets overkomt, hij heeft NIETS te vertellen, hij heeft alleen wel de plicht voor ze te betalen, dat is het enige wat een vader in dit land heeft als ouderlijk gezag niet alsnog apart geregeld word. Ik spreek uit ervaring, mijn man heeft kinderen uit een eerdere relatie. Wij zijn al enige tijd bezig dit allemaal uit te zoeken en ervoor te zorgen te regelen dat de kinderen in ieder geval als zijn ex iets overkomt gewoon naar hun vader komen, want ik vind het belachelijk dat ze als hun moeder iets overkomt naar een pleeggezin gaan terwijl ze gewoon een vader hebben. Dat zou hij ook niet kunnen verdragen.
Hmm dat weet ik zo net nog niet of dat ook zo is Saona, mijn vriendin haar zoontje is nu tien, en is erkend door zijn vader bij de geboorte, 9 jaar heeft ie niet naar zijn zoon omgekeken en nu hij een nieuwe relatie heeft bedacht hij dat ie t wel grappig zou vinden om gezamenlijk gezag aan te vragn, gesprekje smet de kidnerbescherming gehad allebei, om te kijken hoe en wat, mijn vriendin heeft gevochten, en toch.delen ze nu het gezag.
Ja klopt als er iets gebeurt met jou dat gaat bij alleen erkenning het kindje niet automatisch naar de erkende vader gaan. Maar dat zei ik ook niet. Ik zei dat erkennen is: toegeven(?) dat het jou kindje is. Dat jij zegt dat het kindje door jou is gemaakt, of dat jij jou naam aan het kindje wil geven. Ik denk dat het gezag regelen misschien overbodig is. Dat dit ook direct bij erkennen geregeld moet zijn. Dus erkennen = ook gezag krijgen over jou kind. Maar daar zitten ook weer haken en ogen aan. Misschien willen namelijk een moeder en vader wel dat de vader bekend is en dat hij betaald, maar willen ze verder niet dat hij gezag krijgt. lastig, maar ik denk dat ze er wel over nagedacht hebben en dat ze alle opties voor iedereen zo open proberen te laten.
Heb je het dan niet over co-ouderschap? Want daar heb ik het niet over Wij zitten al jaren in die situatie, en dus kan ik je vertellen dat het in ieder geval in onze situatie zo is. Maar hopelijk niet voor lang meer, we zijn er druk mee! Mijn man kan niet goed door een deur met zijn ex, maar ik wel. Alle zaken aangaande de kinderen regel ik dus met haar. Gelukkig zijn we nu zover dat we een en ander gaan regelen. Neej, iets te vertellen over de kinderen heeft hij niet hoor, meebeslissen mag hij niet. betalen, dat is het recht wat een vader hier heeft als er niets anders geregeld word
Ik heb het altijd belachelijk gevonden dat je in dit land als vader zijnde totaal geen poot hebt om op te staan als de moeder niet meewerkt. Het schijnt zelfs zo te zijn dat als de vader het niet wil erkennen, de moeder een dna test kan afdwingen om te zorgen dat de vader alimentatie betaald, maar een vader krijgt het in Nederland niet voor elkaar om een dna test te eisen om aan te tonen dat het echt om zijn kindje gaat. Ik had het nooit gedacht, maar toch ben ik nu blij dat de regelgeving zo in elkaar steekt. Ik ben zwanger geraakt tijdens een korte maar zeer heftige relatie. De vader van mijn kindje blijkt aan schizofrenie te lijden. Het is een schat van een kerel, maar is al eens eerder tijdens een psychose geweldadig geweest. Zoals jullie wel zullen begrijpen zou ik hem nooit het ouderlijk gezag toezeggen. Wel ben ik erg blij dat hij het wel kan erkennen, zodat er niet op de geboorteakte van mijn meisje "vader onbekend" komt te staan. Want dat lijkt me echt vreselijk! Nu schrik ik toch een beetje van het berichtje van Maisy, dat de vader van dat kind na zolang toch nog ouderlijk gezag krijgt toegewezen, alleen op basis van erkenning. Ben benieuwd of er iemand is die daar meer over weet. Heb me al suf gegoogled, maar kan t niet vinden
Nee ze delen het ouderlijk gezag, meneer wilde ineens gaan meebeslissen over zaken als schoolkeuze etc.
Lizzy, zo werkt het helaas wel, het oudste kindje van mijn zus was ook erkend door haar vader, die mijn zus altijd mishandelde en alles, nooti naar dat kind omgekeken en een paar jaar geleden toen ze een jaar of 11 was, ze is nu 16 heeft ie bezoeken aangevraagd, hij was teberoerd om gezag aan te vragen goddank maar had gekund.
Dat zou ik in mijn geval al vreselijk vinden, want dat zou betekenen dat hij recht heeft op tijd met mijn dochter alleen.
Ik vindt het idioot dat je het ouderlijk gezag apart moet aanvragen. Mijn vriend en ik hebben het erover gehad. het is zo dat als je getrouwd bent dat de vader automatisch het ouderlijk gezag heeft. maarja wij willen eerst een kindje en daarna pas trouwen. Ik denk dat veel mensen hierdoor een keuze maken om snel snel te gaan trouwen ipv te wachten tot wanneer ze echt willen. Mijn zus merkte dat ze zwanger was en is een maand later stel op sprong getrouwd. Ik zou iets willen in de trend van, als je samenwoont met de vader, dat je dan heel eenvoudig als bijna vanzelf het ouderlijk gezag krijgt.
ik vind dat het niet vanzelfsprekend moet zijn dat beide ouders gezag krijgen. dit om de bijzondere omstandigheden die er bij een scheiding (eigenlijk ervoor dus) komen kijken. door deze regeling worden moeders en kinderen in bescherming genomen (gelukkig) helaas zijn er veel vrouwen die misbruik maken van deze machtspositie, waardoor ze moeders die wel in hun recht staan hier mee benadelen.
Hallo, Kijk eens op www.postbus51.nl Daar vindt je heel veel informatie over gezag, erkening etc. Wij zelf zitten in een soort zelfde situatie. Alleen wij zijn twee vrouwen, waarbij 1 de biologische moeder is (uiteraard). Het kromme van onze wetgeving is dat ook al is de man waarmee je getrouwd bent niet de officiele vader (Omdat bijv je door een minaar zwanger bent geraakt) toch kan hij het ongeboren kind wel erkennen. Wij zijn getrouwd voor onze kleine, maar het enige wat wij hiermee bereikt hebben is dat wij gezamelijk het gezag krijgen. Verder zou ik (de niet biologische moeder) de kleine moeten adopteren of stiefoudergezag moeten aanvragen. Al met al is onze wetgeving een beetje vaag. Maar kijk maar even op postbus 51 daar vindtje best een hoop antwoorden. Groetjes Ilona