Had al eerder een topic geopend nav de oefen dagen en nu dus nog eentje.. De eerste 2 oefen dagen gingen goed, de andere 2 niet. Huilen bij wegbrengen en hij had het er veel over thuis. Werd in de kerstvakantie ook vaak huilend wakker. Hij heeft dag 3 in de pauze een duw gekregen van een jongetje en sindsdien is school niet leuk. Het buitenspelen vind hij verschrikkelijk en hij vraagt steeds of het regent vandaag want dan hoeft hij niet buiten te spelen. Gister dus voor het echie naar school. Wederom flink huilen en in de ochtend nog een paar keer. De middag weer huilen bij wegbrengen en ging daarna redelijk. Gister avond werd hij 2x wakker en huilde dat hij niet naar school wilde. Vanmorgen weer veel gehuild en net ook weer. Hij huild/piept vanaf dat hij uit is tot half 2 dat hij niet naar school wilt en dat hij thuis wilt blijven. Ik heb nu dus 2 dgn een huilende zoon. Dat hij even op school moet huilen en dan snel bijdraait vind ik niet zo heel erg. Maar het thuis huilen in bed, in de Ochtend en op school en dan nog de gehele middag pauze thuis vind ik erg heftig en sneu. Iemand tips hoe dit bij jou kleuter met opstart problemen is verlopen? Bedankt alvast!
Ps voorval met jongetje is uitgepraat maar mijn zoon blijft wat hangen in het gebeuren lijkt het. Buiten dit geeft hij niets concreets aan waar zijn angst vandaan komt.
Zat hij eerder op een kdv of psz ? Hoe ging dat, is hij gewend aan groepen kinderen en groepsgebeuren onder leiding van een juf? Op zich is het huilen in de beginperiode niet vreemd. Zijn er speeltuinen/speelzalen waar vaak klasgenoten komen op bijv woensdagmiddag? Ik zou namelijk aansturen op meer speels contact met klasgenoten zodat hij went aan die interactie. En vriendjes gaat maken. Misschien kijken met wie het in de klas een beetje klikt en dan afspreken?
Ik zou wat gaan googelen over hooggevoelige kinderen en tips voor op school. Er zijn er veel te vinden die jouw zoon het misschien net wat makkelijker maken. Je vindt er ook tips voor leerkrachten die vaak goed helpen. Hooggevoelige kinderen hebben meer moeite met wennen, drukke pauzes, onverwacht lichamelijk contact, drukke kinderen, onvoorspelbare situaties, het niet weten wat er van ze verwacht wordt e.d. Met wat praktische veranderingen kun je al veel bereiken. Ik zou ook een gesprek aangaan met de leerkracht en je zoon om te bespreken wat een fijne aanpak is. Dan weet je zoon waar hij aan toe is en kan daarop vertrouwen als de leerkracht het naleeft. Bijvoorbeeld een plekje naast de juf, meer begeleiding tijdens de pauze, duidelijke uitleg bij het spelen en werkjes ( kleine stapjes benoemen). Wat okk handig kan zijn om hem te koppelen aan een ander kind die ook wat rustiger is.
Hij komt van de voorschool en speelt genoeg met leeftijdsgenootjes dat is het dus niet.. ik had dit ook niet aan zien komen. Op de voorschool nooit last van gehad nml.
wat ook helpt is een schema maken, zodat de hele week duidelijk is en welke dag het is en wat er staat te gebeuren
Ach wat sneu zeg! Ik denk ook dat je er wel iets mee moet. Dit is niet alleen huilen bij het afscheid. De tips van carino zou ik ook aannemen en ook de tip van een overzicht (weekkalender) maken. Daarnaast zou ik ook met de juf praten hierover. Zorgen dat hij bij de juf mag blijven als ze naar buiten/gym/oid gaan. Zodat het rustiger voor hem is en dat hij meer overzicht houdt op die momenten. En je kunt er ook voor kiezen om hem de eerste tijd 2 of 3 halve dagen te laten gaan en dan heel langzaam uitbreiden over een paar weken. Hij is nog niet leerplichtig en zoals ik begrijp dus net begonnen, dus hij zal hierna ws groep 1 nog eens doen. Alle tijd dus.
Hoi, lastig zeg, zeker als je niet goed weet in welke hoek je de oplossing van het probleem moet zoeken. De eerste indruk van school was negatief en die eerste indruk krijg je er niet zomaar uit.... Hoe is het met zijn weerbaarheid? Is hij bang voor andere kinderen buiten? Of is hij bang voor een bepaalde klasgenoot? Heel veel aandacht eraan schenken en voorbereiden op een nieuwe schooldag kan averechts werken of juist nodig zijn en dat weet je niet van te voren. Wat wel bij kinderen echt zo is: als jij hem al met een zucht en moeilijk gezicht naar school brengt en moeilijk afscheid neemt en veel adviezen meegeeft dan heeft hij die stemming al van jou overgenomen voordat zijn schooldag begint! Dus zelf vooral proberen positief te blijven en m met een blij gezicht wegbrengen maar wel eerlijk blijven. Je kunt niet zeggen: vandaag wordt een hele leuke dag! Want dat weet je niet van te voren. Wel kun je zijn aandacht richten op de leuke dingen: 'ik heb een verrassing bij je fruit gedaan, je zult het wel zien met fruit eten.' zoiets, dan heeft hij iets leuks om naar uit te kijken. Je zult misschien de hele trucendoos moeten gebruiken om een negatief gevoel over school langzaam weg te nemen. Dat werkt natuurlijk alleen als zijn algehele gevoel over school negatief is door zijn eerste ervaringen. Probeer hem geen uitzonderingspositie te geven in de klas door hem altijd naast de juf te laten zitten, vaak thuis te houden oid want dat kan nadelig voor hem werken. Het zou kunnen dat andere kinderen hem dan meteen als 'anders' gaan zien omdat hij anders behandeld wordt en dan zorg je er meteen al voor dat hij door bepaalde kinderen niet makkelijk meer benaderd wordt, kleuters laten iemand dan snel links liggen, niet met opzet maar omdat ze niet weten wat ze er mee aanmoeten of bang zijn dat hij gaat huilen als ze hem benaderen. Als hij daar echt niet lekker in zijn vel zit kun je dat niet op deze manier wegnemen maar moet je verder kijken naar hoe dat dan komt.
Bedankt voor je reactie. Ik breng hem nog steeds happy naar school en laat niets merken van mijn gevoel. Hij heeft t al lastig zat zo. Thuis houden of bij juf zetten ben ik ook niet zo voor. School moet en na 2 dgn wil ik niet in deze oplossingen al gaan denken. Hij is erg mondig en slim maar weerbaar nog niet genoeg. Ik vermoed zelf dat hij de negatieve ervaring moet "wissen" en positieve moet ondervinden. Ik zal die tips ook meenemen dus!
Hij is net 4. School moet dus nog helemaal niet. In een jaar kan er nog zoveel veranderen, waarom niet gewoon die tijd geven. Juist als je hem die ruimte geeft, zal hij misschien makkelijker en zonder al te veel verzet aan de situatie kunnen wennen.
Misschien laten overblijven? Niet leuk voor jou als moeder misschien maar dan heeft hij niet 2 x het naar school gebracht worden gevoel....
Moeten officieel niet nee maar school hoort er wel bij. En gehoor geven aan zijn "ik wil niet" vind ik geen oplossing. Het is niet dat hij niet klaar is voor school oid. Hij is er juist volgens voorschool en ons erg aan toe. Hij is slim, loopt ver voor mbt kennis etc. Hem thuis houden helpt hem dus niet. En is hij moe dan houd ik hem met gemak een dag of middag thuis maar niet om de reden "ik wil niet". Dan heb ik over 4 mnd hetzelfde probleem. Mijn zoon heeft een dijk van een geheugen. Ik zoek dus echt tips mbt het naar school gaan en handvaten om hem een positieve kijk op school te laten krijgen/ervaren en wellicht wat weerbaarder te laten worden.
Daar ziet hij dus ook al tegenop.. nu hoeft hij dat niet vaak in de toekomst maar het zal soms wel moeten. Er is nu overleg over wel/niet continu rooster. Mocht dat doorgaan zou dat voor hem erg fijn zijn vermoed ik. Al zijn daar de ervaringen ook 50/50 in dus zeker geen garantie.. maar alle kindjes op school eten is wel heel duidelijk.
Zoontje hier gaat dan met plezier naar school maar het is wel overweldigend en hij is ook vrij gevoelig, heb net dit boek besteld, Langmuts op school | Hooggevoeligheid | Scrivo Media ...misschien ook wat voor jullie?!
Toe zijn aan school gaat niet alleen om de kennis, hoe 'slim' een kindje is, maar ook om het sociaal-emotionele aspect. En volgens mij is het wel iets meer dan alleen niet willen.
Ik zou eerst een gesprek met de juf hierover aangaan. Dan kunnen jullie samen aan de slag om een oplossing te bedenken om hem te laten wennen op een manier die bij hem past. Misschien houdt dat in dat jij wat langer bij hem moet blijven nadat de bel is gegaan of hij de middagen thuis blijft. Wie weet vindt hij het fijn om een knuffel mee te nemen en een plaatsje naast de juf krijgt. Ik zie dat hier op school ook flink verschillen per kind, of ze nou een voorsprong hebben of een achterstand, er speelt zoveel op een nieuwe school wat voor hem een probleem kan zijn. Hopelijk kom je er samen met school uit en is hij daar straks snel op zijn gemak.
Sociaal emotioneel heeft hij verder geen problemen. In die hoek zoek ik het dus niet. Hij ging tot heden met veel plezier naar de voorschool en wilde liever 5x als 2x. Het lijken momenteel 2 verschillende kinderen. Ik wijt dat aan het wennen/ moeilijke start. Hem thuis houden of ander schema toepassen vind ik (en ook zijn juf) dus geen goed idee.
Ik heb vanmorgen inderdaad met de juf gesproken. Zij geeft aan (ook nav hoe hij op de voorschool was) dat hij het meest baat heeft bij een kort,goed en duidelijk afscheid. Hij is dan sneller over zijn verdriet heen. Verder wil hij alles gewoon al te goed doen. Vanmorgen ging gelukkig al wat beter. Hopelijk zet dit zo door! Bedankt voor je tips!