Hier word de grijzen container maar een keer per maand geleegd daar tegen over plastiek en groen elke twee weken. Hier door zijn we wel gedwongen echt goed te scheiden want anders kom je ruimten tekort. Daar naast ben ik zo veel mogelijk van het restjes opmaken groentes heel kopen zodat je er veel meer mee kan maken dan van die voor verpakten zakjes met groenten. Ik pak in het dorp nooit de auto en doe alles te voet. En ben nog nooit met het vliegtuig geweest. Over het klimaat gebeuren daar houd ik me afzijdig van. De voor en tegens hebben namelijk beiden raken punten. Ik denk meer aan het milieu omdat ik mijn eigen daar bij goed voel. Hier was laats de cv instalateur bezig... Het net kan de hoeveelheid zonnepanelen bijna niet meer aan een pallet kachel heeft meer uitstoot dan een cv ketel en de nieuwe technieken leveren niks op bij een ouder huis zoals warmtepomp etc. Die gaf aan dat we beter kunnen wachten tot ze bvb waterstof cv ketels gaan maken.
Het gas uit Groningen gaat ook voor een deel naar Duitsland. https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/snel-minder-gronings-gas-naar-duitsland/
Ik lees tot nu toe heel veel dezelfde dingen. Ik zou graag nog een volgende stap willen nemen, maar ik weet niet welke. Wat is nu echt zinvol om ook nog te doen? Naast geen vlees, geen vliegvakanties, niet autorijden, geen overbodige dingen kopen.
Tja, dan zit je denk ik aan zonnepanelen, isolatie, warmtepomp e.d. Of je gaat CO2-emissies opkopen. Als je geen ruimte hebt voor bomen, kun je kijken of je kunt investeren in een groen dak. Dat vermindert de CO2 uitstoot niet, maaneemt wel CO2 op.
Onze tuin ligt net iets over de grens van een gebied waarbinnen je niets mag eten uit je tuin vanwege de uitstoot van een grote chemische fabriek. Ik wil geen enkel risico nemen, dus geen moestuin hier. Dus beetje jaloers als ik jouw bericht lees... Maar onze tuin is verder wel zo groen mogelijk, gras en bomen en struiken! @tupp ons nieuwe tuinhuis to-be krijgt een sedum dak.. check!!
- eten minder vlees dan jaren terug - vliegen niet - pakken vaak de fiets ipv auto - steeds minder plastic - alles wordt goed gescheiden - zijn best minimalistische - proberen wat meer op de verwarming te letten - wij gooien nagenoeg geen voedsel weg, daar zijn we gelukkig heel goed in. - zomers hebben we wat groente/fruit uit eigen tuin. En kunnen veel uit groente tuin bij schoonouders halen. - border met bloemen en een bijennest kastje - volgens mij zijn we inmiddels helemaal over op led - niks onnodig aan - zonnepanelen, al vraag ik mij af hoe vriendelijk de productie daarvan is.
Elke boom is goed natuurlijk! Hoeft geen “ eetbare” te zijn. Eentje met mooie bloesems voor de bijen is bijv ook leuk. Wel vervelend zeg, zo’n gebied... erg zat dat dat kan
Aangezien de landbouw/veeteelt ongeveer grootste vervuiler is met hun onnodig gekweek ben ik ferm verminderd met dierlijke producten. Per dag worden in Nederland 1.500 000 dieren geslacht voor voeding. Die dieren hebben plaats nodig (niet dat ze veel plaats krijgen). Die dieren hebben voeding nodig wat ook hele processen en veel landbouwplek met zich meebrengt. Die dieren hebben water nodig, voor 1kg biefstuk heb je 15000 liter water nodig. Die dieren hebben medicatie nodig. Ze worden geslacht waar een hoop vervuiling bij komt kijken. Verpakt in plastic. Vervoerd naar de winkels,... Minderen met dierlijke producten doet al heel veel. In eerste instantie wel geminderd voor de gezondheid. Of dat was de hoofdreden. Nu begint de gezondheid, milieu en dierenwelzijn meer naar elkaar toe te lopen. Verder de gewone dingetjes. Let meer op plastic, sorteer beter. Vliegen wil ik wel doen maar wanneer geen idee, tot nu toe 1 keer gevlogen bijna 7 jaar geleden. De gewone zaken. Elektrische auto enz heeft nog geen nut aangezien dat pas beter voor het milieu is als je meer dan 700 000km hebt gereden met zo een auto. Er zijn wel veel goede zaken op komst hoop ik. Mensen zijn wel bewuster aan het worden. Velen schreeuwen wel dat het allemaal onzin is maar ook zij zijn er mee bezig. Anders loop je niet te verkondigen dat het onzin is. Ze doen misschien nog niet veel maar het is wel een teken dat ze wakker worden.
Wasbare luiers voor de jongste. Wij hebben een kleinere restafval kliko genomen. In onze stad wordt deze eens in de twee weken geleegd en dat gaat prima met goed scheiden ook al hebben we drie kleine kinderen. Minder vlees eten. Wij douchen niet elke dag. De verwarming alleen beneden aan en nergens anders. Geen droger. Lampen alleen aan daar waar we zijn en ‘s avonds altijd 1 lamp uit. Niet meer online bestellen. Zo kopen we minder zooi wat we niet nodig hebben en scheelt verpakking. Ik bewaar bakjes van bijv ijs en toetjes. Speelt de jongste dan mee of ik stop er iets anders in bijv in de voorraadkast.
Ja, een kleinere kliko! Toen we van de zomer naar dit huis verhuisden stonden er 2! Grote zwarte kliko’s op dit adres ingeschreven. Ze waren ook nog eens stuk dus ik heb de afvalstoffendienst gebeld of we ze konden laten vervangen door 1 kleinere. Scheelt ook nog eens belasting. De mvr vroeg met hoeveel mensen we waren etc en raadde me echt aan een grote te nemen met z’n 5en. Voet bij stuk gehouden en een kleine gekregen. Hij wordt eens per 2 weken geleegd, maar heel vaak staat hij maar 1 x per 4 weken aan de straat. En er zijn hier een heleboel huishoudens met 2 volwassenen in de straat en die zetten elke 2 weken grote kliko buiten waar de deksel niet van dicht kan, zo vol. En zo veel bijzonders doen we nu ook weer niet, dus ik snap niet hoe mensen dat doen... Net als de energie rekening. Ik krijg zo’n overzicht en zit altijd op de helft van het gemiddelde energie en gasverbruik als ik het vergelijk met hetzelfde aantal personen en soort woning. Hier is altijd iemand thuis, de meeste mensen werken en hebben dan neem ik aan geen apparaten aan staan of de verwarming. Dus dan denk ik: hoe kan dat?
Hier 13 zonnepanelen, scheiden het afval, en in de tuin veel groen voor insecten. Verder doe ik ook aan groen tuinieren. Tuin afval (blad enz ) laat ik gewoon liggen zodat dit weer mulch en voeding voor de grond wordt. In huis vervang ik kapotte verlichting voor led. Verder ben ik vervuiler met de auto maar helaas is mijn werk met ov onbereikbaar ... Hoop ooit op baan dichter bij huis zodat ik lekker op de fiets kan.
-We hebben 19 zonne panelen - scheiden afval - eten nauwelijks tot geen vlees - verwarming staat op 18 grade
We scheiden ons afval (maar dat is makkelijk, want zo wordt het hier ook opgehaald en het is goedkoper als je goed scheidt). We proberen te minderen met vlees en wat we eten is zoveel mogelijk biologisch. We hebben een warmtepomp, dit was een heel bewuste keus voor ons en heeft ons heel veel moeite gekost. We wonen in een nieuwbouwhuis en de bouwer wilde er niet aan meewerken (onvoorstelbaar in deze tijd eigenlijk), dus we hebben het allemaal zelf moeten uitzoeken en regelen. Hiervoor hebben we ook 28 zonnepanelen aangeschaft, zodat we nu helemaal geen energiekosten hebben. Ik pak zoveel mogelijk de fiets. We moeten onze tuin nog aanleggen, maar willen zo veel mogelijk beplanting en weinig tegels. En verder lees ik hier ook nog wel goede ideeen. We willen nog een schuur bouwen in de tuin, die zouden we een groen dak kunnen geven! Het dak van ons huis ligt al vol zonnepanelen.
● 2 kleine containers voor groen en grijs. Grijs gaat elke 4 weken naar voren. ● geen droger ● luiers apart inzamelen ● plastic apart en ook papier ● kachel alleen beneden aan overdag op 19.5 ● groene tuin voor en achter. Dit doe ik overigens hoofdzakelijk voor onszelf.
Ik begrijp het ook niet! Iedereen in de straat heeft een grote grijze bak en die zit altijd vol. Hoe dan?! Zelfde met stroom en gas. Wij zitten ook altijd ver onder gemiddeld. Maar we zijn echt niet buitensporig zuinig en ik ben niet vies van een warm bad enzo. Hoe! dan?!
Hier in de straat hetzelfde! Grijze kliko’s die uitpuilen. Hoe dan? Ik zet dat ding soms maar 1 keer in de maand buiten, vaker hoeft niet (gezin = ikzelf en 3 kinderen). De zakken met plastic, dat zijn de grote vullers. Om de dag fiets ik even langs de container met een zakje. Dus tja, dan snap ik wel waarom je geen ruimte meer over hebt. En dan laatst een topic op de fb pagina van onze wijk hier, klagers dat 1 x per 2 weken ophalen echt niet voldoende is. Nee je bent gewoon te lui om je afval te scheiden...
Wij hebben onze wens voor een kachel losgelaten. Nooit geweten hoe vreselijk vervuilend en slecht voor de gezondheid deze dingen zijn. In die zin, met klimaat-akkoord ed. in het achterhoofd, snap ik ook niet dat het nog mag.
Wij hebben ook om de week een grote grijze en wij scheiden echt goed. Maar ik ben gastouder dus er gaan wat luiers door hier. Helaas nog geen inzamelpunt voor luiers hier, ook geen kdv waar je ze kwijt mag.