Hallo, ik heb vandaag een zw-test gedaan en die was positief. Ik zou nu ruim 4 weken zwanger zijn. Maar ik heb een vraag; mijn man & ik hebben een melkveebedrijf. Ik verzorg 2x per dag de kalfjes maar loop soms ook tussen de koeien. Ik weet dat ik voorzichtig moet zijn met urine, mest en kalfjes die diarree hebben(zelfs als ik niet zwanger zou zijn) en bij bepaalde werkzaamheden(wegwerp)handschoenen moet dragen. Maar tot hoever is het veilig om tussen het vee te zijn? en mag ik helpen bij geboortes/keizersnede's? en hoe zit het als ik een (pasgeboren)kalf de fles moet geven? Ook hebben we een hond(een erfhond) en zelf heb ik nog eens 6 konijnen & kippen. Waar moet ik op letten bij het verzorgen van deze dieren(hokken uitmesten voornamelijk)? Alvast bedankt voor het reageren.
hoi gefeliciteerd met je zwangerschap! Goede vraag. Ik heb zelf moeten zoeken naar een antwoord, omdat ik er eigenlijk nooit mee in aanraking kom. Ik heb gekeken op de website van het RIVM en kopieer daarvan het volgende: Welke ziektes komen voor bij boerderijdieren? De boerderijdieren kunnen ziektes bij zich dragen die soms wel en soms niet zichtbaar zijn. Een aantal ziektes geven vooral huidaandoeningen bij het dier en ook bij de mens, dat zijn schimmelinfecties (ringworm), zere bekjes (ecthyma), en schurft. Ook diarreeveroorzakers komen veel voor bij dieren. Jonge dieren zijn daar zelf ook gevoelig voor, oudere dieren dragen veelal de ziektekiem bij zich zonder er ziek van te worden. Het gaat om Cryptosporidium, Campylobacter, E.coli O157 en Salmonella. Rondom de lammertijd en kalvertijd zijn speciale hygiënemaatregelen nodig (zie ziektes van risicogroepen). Voor bezoekers van boerderijen zijn de jonge dieren natuurlijk vooral erg leuk om te aaien of de fles te geven als dat mag. Het is alleen beter om niet in aanraking te komen met vruchtwater en nageboorte als een lammetje of kalfje net geboren is. Het is op dat moment trouwens ook beter voor het moederdier als je dat met rust laat. Preventie: Draag rubberlaarzen en spoel die schoon, zodat er geen mest mee naar huis kan gaan. Draag eventueel een overall. Na bezoek aan de (kinder)boerderij goed de handen wassen (met zeep en veel water). Eet niet tussen de dieren, was de handen vóór het eten. Eet geen voedsel dat op de grond is gevallen. Drink geen verse, rauwe melk. Kom niet bij zieke dieren of dieren die hun jong krijgen. Kun je hier wat mee? Als dit voor jou niet haalbaar is zou ik even zelf met het RIVM bellen voor specifieke informatie. Of als er bij jou in de buurt meer melkveebedrijven zijn, even bellen met je verloskundige, en alvast info vragen. Dan zal jouw vk er vaker mee te maken hebben gehad en ook betere info kunnen geven! Succes en als je nog tot betere adviezen komt mag je het ons ook laten weten, daar leren wij ook weer van! Mirjam
Hoi, bedankt voor je reactie. Meeste wist ik wel, het zijn voornamelijk algemene dingen waar je rekening mee moet houden, en niet alleen als zwangere. Van die zaken rondom de geboorte van een kalf is wel fijn dat het even bevestigd wordt, want daar twijfelde ik over. Ik maak binnenkort een afspraak met de huisarts en vraag meteen welke verloskundigepraktijk hij aanraad. We wonen in het buitengebied, dus ik neem aan dat de verloskundigen hier wel het één en ander weten over zwanger zijn op de boerderij Nogmaals bedankt en als ik wat te melden heb over dit onderwerp zal ik het wel plaatsen op 't forum! Groetjes!