Navelstrengbloed doneren

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Marlijn82, 7 okt 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Marlijn82

  Marlijn82 Fanatiek lid

  28 mrt 2012
  1.968
  0
  0
  Overijssel
  Ik werd laatst op en zwanger beurs geattendeerd op de mogelijkheid om navelstrengbloed te doneren. Nou ben ik op zoek naar wat info, maar zie door de bomen het bos niet meer. Wie heeft hier informatie over, ik heb al op de site van sanquin gekeken, maar ik woon niet in het gebied waarin zij actief zijn.

  Het lijkt mij een kleine moeite waar een mensenleven mee gered kan worden. Ik zit natuurlijk niet te wachten op een of andere commerciële instelling die het alleen voor het geld doet.

  Wie o wie heeft hier ervaring mee en kan mij meer informatie rondom procedures ed verstrekken.

  Nb, waarom word dit niet door verloskundigen gemeld? Ik wil sowieso in het ziekenhuis bevallen, mochten we dit halen natuurlijk.
   
 2. merah

  merah VIP lid

  8 jun 2009
  12.837
  3.756
  113
  Vrouw
  Immunologisch analist.
  Tussen de klei.
  Er zijn maar een paar ziekenhuizen in Nederland waar dit kan. Als je interesse hebt dan wil ik wel even uitzoeken welke. In ieder geval alleen grote ziekenhuizen, zoals Rotterdam, den haag, Nijmegen ed.
  In andere ziekenhuizen kun je ook soms wel doneren, maar dit is NIET voor transplantatie, maar voor onderzoek. Er wordt tegenwoordig heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan op stamcellen.

  Bijdragen aan het mogelijk kunnen genezen van een ziek iemand is heel nobel, maar realiseer je dat er in Nederland eigenlijk geen tekorten zijn. Voor zo goed als iedere patiënt is geschikt materiaal beschikbaar. Met dat in het achterhoofd zou ik gereserveerd zijn om er veel energie in te stoppen. Als je bv het halve land door moet met weeën om in een aangesloten ziekenhuis te kunnen bevallen...
  Geeft erg veel stress tijdens iets wat een mooie ervaring zou moeten zijn.
   
 3. rijkdom

  rijkdom Lid

  14 jun 2014
  89
  0
  0
  NULL
  NULL
  De placenta laten uitkloppen, wat bewezen heel goed is voor de baby, kan niet wanneer je doneert. Dat is een afweging die je mee "moet" nemen.
   
 4. Marlijn82

  Marlijn82 Fanatiek lid

  28 mrt 2012
  1.968
  0
  0
  Overijssel
  Ik was ook niet van plan om het halve land door te rijden met weeën. Het grote voordeel van navelstrengbloed tov volwassen stamcellen is dat het veel makkelijker bij een ontvangende donor geaccepteerd word. Ik ga eens een infopakketje opvragen bij de navelstrengbloedbank.

  Zal me ook eens verdiepen in het laten doorkloppen van de navelstreng tov doneren.

  Meerdere reacties zijn welkom
   
 5. Drieka

  Drieka Niet meer actief

  Ik heb er ook over nagedacht maar aangezien de placenta laten uitkloppen voor je eigen kindje toch een stuk beter is, heb ik besloten daarvoor te kiezen en dus niet te doneren.
   
 6. merah

  merah VIP lid

  8 jun 2009
  12.837
  3.756
  113
  Vrouw
  Immunologisch analist.
  Tussen de klei.
  Wat je wilt hoor, maar je wilde een niet-commercieel verhaal, dus vandaar mijn bijdrage.
  Werk zelf in een academisch ziekenhuis (werk met en voor kinderen en volwassenen met leukemie), wilde zelf in eerste instantie ook doneren, dus info opgevraagd bij onze kinder-hematologen.
  Ook de navelstrengbloedbank is commercieel, ookal is het een stichting. De opslag is het duurst, en groot deel van je stamcellen wordt gebruikt voor onderzoek (ik werk dus zelf in het vak en sta echt niet achter al het onderzoek dat met stamcellen wordt gedaan. Als donor heb je daar echter geen zeggenschap over).
  En zoals ik al zei: er zijn geen tekorten! Op hun site claimen ze dat 1/3 van de kinderen overlijdt doordat er geen geschikte stamcellen beschikbaar zijn: een complete leugen!
  Dus leuk zo'n stichting, maar wel weggegooid geld.
   
 7. Marlijn82

  Marlijn82 Fanatiek lid

  28 mrt 2012
  1.968
  0
  0
  Overijssel
  Thnx merah daar heb ik dus wat aan. Ik ben zelf ook wel van de kritische blik, maar internet is in deze zeer matig met ervaringsverhalen. Mocht het eventueel gebruikt worden voor onderzoek zou ik daar ook niet per definitie op tegen zijn. Voor mij dus geen optie aangezien ik dus niet in een regio woon waar het op niet commerciële wijze gebruikt kan worden.

  Meerdere ervaringskundigen zijn welkom om hun verhaal te doen. Want ondnks dat er geen tekorten zijn vind ik het toch een boeiend onderwerp.
   
 8. Nephthys

  Nephthys Fanatiek lid

  9 aug 2013
  3.721
  3
  0
  Noord-Brabant
  De vk's geven je de folder ergens rond week 35 geloof ik.
  Gaat geheel via Sanquin dus non-profit. Je kunt zelfs aangeven dat je de navelstreng eerst 3 minuten wil laten uitkloppen voor ze de rest mogen opvangen. Ik zou het gedaan hebben als ik niet was ingeleid.
   
 9. podiki25

  podiki25 Fanatiek lid

  18 mei 2012
  3.897
  124
  63
  Tandheelkunde
  Barcelona
  Ik heb het gedoneerd. Maar woon niet in NDL, dus kan je niet helpen.
  Het gaf me een goed gevoel en waarom zou ik het niet doen? Hier werd het me in het ziekenhuis voorgesteld toen ik met weeën binnenkwam en ze inschreven en het bevallingsplan opstelden.
  Heb daarna een mooie brief van de president van Catalonië ontvangen met een bedankje, haha.
   
 10. merah

  merah VIP lid

  8 jun 2009
  12.837
  3.756
  113
  Vrouw
  Immunologisch analist.
  Tussen de klei.
  Nog even extra nagevraagd (ik werk naast de afdeling die zich bezighoudt met stamceltransplantatie): geen enkel ziekenhuis (muv die samenwerken met sanquin) gebruikt het navelstrengbloed dat zij zelf opvangen voor transplantatie. De bloedbank waar jij het over hebt is idd commercieel. Dat je eigen stamcellen van je kindje kunt opslaan daar (voor het geval ooit) moet je aan het denken zetten. Als je kindje ooit leukemie krijgt is de kans namelijk groot dat die stamcellen namelijk helemaal niet bruikbaar zijn. Bij leukemie is er iets mis (genetisch) in de vroege ontwikkeling van bloedcellen. Je wilt dus een genetisch gezond persoon als donor. Dit is dan dus meestal niet je eigen navelstrengbloed!
  Verder zijn er dus geen tekorten en is de opslag zoals deze bloedbank doet echt schrikbarend duur. Zo duur dat andere wegen de voorkeur hebben. De enige bevolkingsgroepen waar men (maar dan via sanquin) wel graag navelstrengbloed van wil hebben is van allochtonen (of mag ik dat niet meer zeggen tegenwoordig?). Zij hebben namelijk vaak een andere HLA-typering dan gangbaar en daar kunnen dus wel tekorten ontstaan.
  Ziekenhuizen die bevoegd zijn voor stamceltransantaties (academische ziekenhuizen) werken samen met Europdonor. Zij werken weer samen met Sanquin.
  De navelstrengbloedbank komt in dit hele verhaal niet voor.
   
 11. AnnaCF

  AnnaCF Niet meer actief

  Mijn ziekenhuis doet dus wel mee met sanquin. Heb een paar keer aangegeven dat ik er wel open voor stond. Had het idee dat ik mezelf echt moest opdringen.
  Dus... Ik ga het nirt doen. Maar goed ook omdat ik de navelstreng uit wil laten kloppen. Dat vind ik toch wel belangrijk zeker omdat ze gewoon niet bepaald staan te springen om het bloed.
   
 12. Marlijn82

  Marlijn82 Fanatiek lid

  28 mrt 2012
  1.968
  0
  0
  Overijssel
  Ik had al besloten om het niet te doen, aangezien ik niet in de buurt van een ziekenhuis woon die samenwerkt met sanquin. Toch bedankt voor de bijdrages. Er is gewoon erg weinig info te vinden hierover en de voors en tegens.
   
 13. Eertje3

  Eertje3 Lid

  27 mei 2014
  5
  0
  0
  NULL
  NULL
  Heb er bij de vorige zwangerschap ook aan gedacht en wat uitgezocht.
  Dit omdat de oudste 5 jaar geleden navelstrengbloed van een donor heeft mogen ontvangen.
  Zelf wonen we in het noorden, en hadden dan tijdens de bevalling naar midden nederland gemoeten. Ook stond/staat er een vrij hoge eigen bijdrage tegen over.
  Alleen daarom er al vanaf gezien.
   
 14. Ik ga de navelstreng uit laten kloppen én doneren. Omdat ik rhesus negatief ben (en de baby positief), mag de navelstreng niet te lang uitkloppen, dus kunnen ze daarna ook nog navelstrengbloed opvangen voor donatie. De kans dat het lukt is iets kleiner, maar ik vind het idee dat ik én m'n eigen kindje het beste meegeef én eventueel een ander kindje kan helpen, echt heel mooi Zeker het proberen waard, wat mij betreft.
   

Deel Deze Pagina