Zeer waarschijnlijk wel ja. Veel mensen vinden de wijn die ze op vakantie 's avonds dronken, thuis erg tegenvallen qua smaak. Terwijl de wijn hetzelfde is. Maar de omgeving en situatie is anders en daarmee de smaak. De Nederlandse keuken hoort ook bij het Nederlandse klimaat en daarmee bij de oorspronkelijke groenten en fruit die hier vandaan komen. En goed bereid is dat hartstikke lekker.
Hartstikke lekker maar in vergelijking met andere keukens vrij beperkt. En dat vertaalt zich naar 'weinig variatie' wat zich weer vertaalt naar ' niet kunnen koken'
Ten eerste is het geen conclusie, maar iets wat ik denk en niet op basis van ‘mijn beleving’, want dat zou betekenen dat iets alleen in mijn hoofd zit. Maar dat is natuurlijk niet zo. Als er gezegd wordt (en dat gebeurd dus daadwerkelijk) dat Nederlanders geen nasi kunnen maken, dan heeft dat niks met mijn beleving te maken, maar met iets wat feitelijk gezegd wordt. Grappig ook dat jij het dan hebt over de massa’s die gerechten ‘verkrachten’, want ik ga daar in mijn eerdere stuk dus niet vanuit. Ik ga uit van mensen die gewoon kunnen koken en weten wat het verschil is tussen een goede bolognese en tomatensaus met gehakt. Ik heb het over aanpassingen aan een gerecht wat het eigen maakt, zoals die Antilliaanse bitterbal bv. En net zo goed de Hollander die nasi maakt. Er zullen vast mensen zijn die de ballen verstand hebben van bepaalde oorspronkelijke gerechten, maar meer dan genoeg die dat verstand wel hebben. En toch wordt dat met enige regelmaat over 1 kam geschoren. En in dat opzicht heb ik dus de ervaring dat die kritiek redelijk eenzijdig is, omdat ik die kritiek ook maar 1 kant op heb gezien (ervaring, geen beleving). En daarom vraag ik me af of het andersom ook gebeurt. Even verwijzend naar het artikel wat ik plaatste en de link naar een artikel van de vrouw van de Antilliaanse auteur, waarin ze vertelt over de bagger die ze over zich heen krijgt als ze meewerkt aan die website. De witte vrouw die zich niet met het Antilliaanse eten zou moeten bemoeien. Gebeurt dat dan ook andersom? Als een buitenlander (welk land dan ook) een bitterbal wil maken (met standaard vulling of iets aangepast) of snert (en daar sambal en gebakken uitjes bij wil eten) of wat voor voorbeeld dan ook, zou daar dan ook zo op gereageerd worden? Ik heb dat dus nog nooit gezien. En dus is dat iets wat ik me afvraag. Het is zeker geen vaststaande conclusie van mijn kant. En mijn oplossing zou niet per sé zijn om het een andere naam te geven, maar gewoon een beetje meer openminded naar elkaar kijken en niet meteen beledigd te zijn als een ander een kijkje in je keuken neemt. Een bitterbal is nog steeds een bitterbal ook als de vulling veranderd wordt en een bolognesesaus is nog steeds een bolognesesaus ook al voeg ik daar een laurierblaadje aan toe.
Wat is beperkt? Groentes die op Holllandse grond goed gedijen, en die je dus ook veel ziet in de Hollandse keuken zijn: Witlof Champignons Aardpeer Boerenkool Bloomkool Prei schorseneren Spruiten Veldsla Winterpostelein Asperges Raapjes Raapstelen Rabarber Spinazie Andijvie Kropsla Peultjes Rucola Paksoi Bosnië Broccoli Chinese kool Doperwt Ijsbergsla Kropsla Radicchio Rode biet Rode kool Spitskool Tuinboon Venkel Bleekselderij Ui Wortelen Koolrabi Maïs Pompoen Snijboon Sperziebonen Rammenas Rettich Savooiekool Pastinaak Aardappelen Courgette Komkommer Tomaat Paprika Fruit van Hollandse bodem: Aardbei Blauwe bes Framboos Kruisbes Kers Rode bes Appel Peer Pruim Stoofpeer Nou als je daar niet gevarieerd mee kan koken dan kunnen we inderdaad we stellendat je dan niet kunt koken. Maar variatie genoeg en zeker niet beperkt
Ja ik kan mn verhaal wel opnieuw vertellen, maar kijk ff op de eerste pagina, dan zie je dat ik het met je eens ben. Had je een hoop type werk/copy paste gescheeld. Iets met 'vergeten groenten'
Hahaha, heel lekker hoor. Met Macedonië saus en gestoomde Kroatië erbij. Autocorrect. Moest bosui zijn...
Ik vind niet dat Nederlanders niet kunnen koken. Ik vind de Nederlandse keuken wel beperkt en saai qua bereiding, ingrediënten en kruiden. Ik kan nu alles zelf maken. Heb ik mezelf aangeleerd toen ik 20 jaar geleden geëmigreerd ben. Hier zijn geen wereldgerechten pakjes, nasi kruiden pakjes te krijgen. Ik vind dat in de Nederlandse keuken vooral ook vis en schaaldieren niet of nauwelijks echt gebruikt worden.