En dan nog.... je denkt dat je het foutloos doet.....en dan blijkt het toch niet zo te zijn Mijn afstudeerscriptie... wel dertig keer doorgelezen voordat ik m moest inleveren. Ik was er eeeeecht zeker van dat hij foutloos was! Drie maanden later kijk ik er achteloos nog eens in..... echt te erg voor woorden... alleen al in de inleiding op de eerste bladzijde DRIE fouten in één oogopslag gezien Sommige regels zijn ook wel ondoorzichtig hoor. Maar nu nog iets anders.... de eerste regel van een brief, dus na de aanhef Geachte heer, mevrouw,...... beginnen julie de eerste regel dan wel of niet met een hoofdletter? Ik zet daar dus altijd een hoofdletter neer. Nu zit ik op een Sprachkurs (Duitse les dus) en daar werd mij verteld dat daar dus nooit een hoofdletter komt te staan. Waarom? Omdat je na het Geachte heer, mevrouw, dus een komma zet en dan krijg je een kleine letter....want het is geen begin van een nieuwe zin. Ben dus lichtelijk in verwarring gebracht.
the germans gaan sowieso anders om met hoofd- en kleine letters he. hier in NL gebruik ik wel altijd een hoofdletter na de ' Geachte ' dame of heer. trouwens, ook leuk: nationaal taaldicteeeeee op 16 december! daar kom ik ook wel terug op dat ik vrijwel taalfoutloos door het leven huppel hoor! wat een middeleeuwse woorden komen daar vaak voorbij., antimakassertje, ik zal het nooit meer vergeten! NPS - Het Groot Dictee der Nederlandse Taal - Nieuws
Ik probeer er wel op te letten, maar ik merk dat ik toch best vaak fouten maak. Vooral op een forum als ik toch snel ergens op wil reageren. Over taal gesproken. Kennen jullie het boekje 'Taal is zeg maar echt mijn ding' van Paulien Cornelisse?
Hahahaha ja dat antimakassertje vergeet je niet zo snel hoor. Ik deed ook nog wel eens mee, maar soms komt er dan echt een heeeeel rode kleur op mijn kaken 16-12 zal ik in de agenda gaan zetten!
Hi, Moet zeggen dat ik het idee heb dat ik er juist steeds meer moeite mee krijg. Mijn Nederlands was best wel goed, maar sinds ik juist meer op internet zit, lijkt het wel of ik spelfouten niet meer "zie"..... Er staan er zoveel en het is net alsof ik het "normaal" begin te vinden als ik de woorden: meschien, tog, gebooren, ... word grote broer.... Moet zeggen dat ik soms berichten van mezelf terug zie en dan denk, mn Nederlands lerares zou dood neervallen.... Nederlands schijnt al een van de moeilijkste talen te zijn.... en dan gaan ze het elke keer ook nog eens veranderen.... Nu vraag ik me dan af.. is het panneNkoek.. of pannekoek.. electriciteit... of elektriciteit..... en ik zie opeens woorden dat ik denk mag dat zo ook??!! pffffff nee het wordt er allemaal niet gemakkelijker op....
ja heb ik. vind t wel geinig. @seth: tis nu weer pannenkoek, maar een paar jaar geleden was het nog pannekoek. wat ik wel lastig vind is: dat en wat. dat wijst vooruit, en wat wijst terug, en iets met onderwerp of lijdend voorwerp toch? maar toch zie je overal, ook in de literatuur, verschillen. wat (! ) het weer verwarrend maakt. dat is een ding dat zeker is. of is dat een ding wat zeker is kijk dat bedoel ik dus.
Ohw ja, het bekende groene boekje.... wat bij mij niet zo heel erg bekend is eigenlijk. Al die veranderingen met "tussen-eNNen" die eerst wel moesten en toen niet en daarna weer wel.... gek word je er van !!!! En dan nu met die Sprachkurs en die heerlijke Duitse naamvallen... wanneer gebruik je ook al weer de tweede, derde of vierde naamval? Het zinsontleden wordt inmiddels weer aardig opgefrist hoor. Want het heeft allemaal met lijdende voorwerpen, aanwijzende voornaamwoorden, onderwerpen en andere zaken te maken.
ik heb op school een hele goeie tip gekregen hoe je erachter kunt komen wanneer er een D of een DT moet staan... verander dat woord in bv SMURFEN... bv: ik SMURF (word) vandaag ziek... jij SMURFT (wordt) vandaag ziek... als je dat doet, weet je wanneer er D of DT moet staan... onze leraar was gek op de smurfen vandaar dat woordje.. maar je kunt ook een ander woordje gebruiken... succes
Ik doe dat ook wel eens hoor. Heb met d of dt niet zo'n moeite, maar sommige woorden vind ik er zo raar uitzien als ik ze schrijf dat ik toch maar even controleer of het wel goed is.
Mijn partner komt uit Engeland en is nu bezig met Nederlands leren.. Af en toe moet ik hem dus uitleggen waarom iets is en soms weet ik t zelf niet eens xD We zijn nog niet eens bij t onderwerp D of T , maar gewoon de hele Nederlandse taal is best moeilijk om te leren.
ik heb geen internet Explorer maar Comitbird en die doet taal fouten onderstrepen en dan voor een bericht kun je alle woorden omzetten die verkeerd zijn best handig....soms vergeet ik het wel eens en heb ik een typfout
Cossy: Ik studeer ook rechten en ik heb voor mijn P echt een enorm dik spellingstentamen moeten halen. In eerste instantie baalde ik ervan maar achteraf ben ik er enorm blij mee. Ik merk nu dat veel andere studenten (die dit tentamen niet hoefden te halen) echt verschrikkelijk veel taal/spelling fouten maken. Dat na het woord "en" geen komma mag dat wist ik nog wel, maar sommige zinnen dan zit ik echt zo raar te kijken. Dan weet ik dat er ergens een komma moet maarja, waar?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit google als ik een woord niet weet. Maar dat komt eigenlijk ook nauwelijks voor. En als ik het een keer fout doe, pech dan hoor, kan er niet zo mee zitten. Ik studeer trouwens ook rechten , om die wetten goed te kunnen begrijpen moet je Nederlands sowieso wel redelijk zijn.
Haha, ik google wel Nederlandse woorden google, maar dan als vertaling uit het Engels. Ik ben gewoon in Nederland opgegroeid, maar heb mijn hele studie in het Engels gedaan en spreek op mijn werk zo'n 7 uur per dag Engels... en ik weet dus vooral "moeilijke" woorden alleen in het Engels, en dan zoek ik dus de vertaling op. (Hihi, zie mezelf dus gelijk een fout maken; komma en dan "en" mag in het Engels wel en -komma weer weggehaald- ik gebruik 'm als ik er niet bij nadenk in het Nederlands dus ook voor "en".)
Ik zou graag zien dat meer mensen even zouden googlen en / of het kofschip zouden toepassen als ze schrijven vooral hier op ZP! Omdat ik meertalig ben, zoek ik nog wel eens iets op omdat ik dan twijfel wanneer het betreffende woord in meerdere talen voorkomt. Helaas schrijf ik niet foutloos maar ik kom wel een eind. Het nationaal dictee vind ik altijd erg leuk maar ik maak wel veel fouten. De laatste jaren alleen zelden in de grammatica en daar ben ik dan wel weer trots op. De fouten die ik maak zijn vaker woorden die ik helemaal niet ken. Mijn moeder redt het meestal tussen de 2 - 7 fouten! Daar kan ik niet aan tippen! Ik zou vaker Nederlandse boeken moeten lezen (erg goed voor je taalvaardigheid) maar helaas vind ik Engels toch veel leuker en gemakkelijker om te lezen!
@MvLiam, volgens mij hoeft daar geen komma tussen te staan. Ik kan me nog herinneren dat ik dat ooit eens in een examen Nederlands geschreven heb en toen was het zo goed gerekend.
ik doe dat eigenlijk nooit. Ben erg goed in de nederlandse taal moet ik zeggen, ondanks dat ik Turkse ben. Hier op het forum laat ik wel eens hoofdletters weg, maar ik kan met gerust hart zeggen dat ik bijna geen spelfouten maak. Kan dat trouwens ook niet maken ivm mijn werk.