Hallo mirjam of japke, De vraag is vast al vaker voorbij gekomen, maar ik kom er niet meer helemaal uit. Is geitenkaas een risicokaas en geldt dat dan alleen maar voor rauwmelkse geitenkaas of mag je het gewoon eten? Ik hoor hier steeds verschillende verhalen over en ook op internet lees ik verschillende dingen hierover. Van de een hoor je dat geiten de bepaalde bacterie die gevaarlijk is voor de vrucht, niet bij zich dragen en dat je het dus gewoon kunt eten. Anderen zeggen dat je alleen geen rauwmelkse geitenkaas mag hebben. En deze week hoorde ik weer dat geitenkaas helemaal afgeraden wordt (dit had ik nog niet eerder gehoord). Kunnen jullie mij hier duidelijkheid over geven? Ik ben nl dol op geitenkaas Groetjes Noralien
hoi Noralien, de regel is dat je geen rauwmelkse kaas mag eten. Het maakt niet uit of die rauwmelkse kaas van koe of geit of schaap is. Als jouw geitenkaas is gemaakt van gepasteuriseerde of gesterileerde malk, dan kun je het met een gerust hart eten. Een citaat van het voedingscentrum: Harde kaas en kaas die is gemaakt uit gepasteuriseerde melk kan tijdens de zwangerschap zonder problemen worden gegeten. Het is echter beter zachte schimmelkazen van rauwe melk te vermijden omdat deze besmet kunnen zijn met de listeria-bacterie. Listeria kan schadelijk zijn voor het kind en zelfs een miskraam tot gevolg hebben. In de praktijk is de kans op een listeriabesmetting, vrij klein. Daarom is er geen reden voor paniek als er per ongeluk een fout kaasje is gegeten. Verreweg de meeste kaas die in Nederland wordt verkocht, kan veilig worden gegeten tijdens de zwangerschap. Zachte kaas van Nederlands fabrikaat is bijna altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat geldt ook voor de meeste buitenlandse kaassoorten die in Nederland te koop zijn. Nederlandse boerenkaas is weliswaar gemaakt van rauwe melk, maar omdat dit een harde kaas is, kan de listeria-bacterie hierin niet overleven of groeien. Kwark, cottage cheese, Hüttenkäse, smeerkaas en kruidensmeerkaas zijn geen schimmelkazen en dus veilig. Bij voorverpakte kaas staat op het etiket vrijwel altijd of deze is gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde melk. Bij Franse schimmelkaas, zoals brie, camembert, roquefort en gorgonzola, staat er au lait cru op de verpakking als de kaas is gemaakt van rauwe melk. Au lait pasteurisé betekent dat de kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is veilig, omdat bij pasteurisatie van de melk alle ziekmakende bacteriën inclusief de listeria-bacterie, worden gedood. Bij onverpakte zachte schimmelkaas is het verstandig bij de fabrikant of in de winkel navraag te doen. Eet smakelijk! Mirjam
Bedankt voor je duidelijke antwoord. Ik ga lekker genieten van een heerlijke salade met geitenkaas. Groetjes Noralien