Ik werd plotseling zwanger en had geen foliumzuur of niets geslikt. Ik werd door de gyn (waar ik voor iets heel anders onder behandeling was) meteen op van allerlei extra dingen gecontroleerd, waaronder nekplooimeting. Ik vond het wel prettig, maar ja: ik zou er geen consequenties aan verbinden. Voor mij dus geen moeten, maar meer ter geruststelling.
Ik heb geen foliumzuur geslikt voordat ik zwanger was. Althans, niet consequent. Nu ik zwanger ben, slik ik het nog niet consequent eigenlijk. Ik vergeet het steeds, terwijl ik de pil NOOIT ben vergeten.
wij kregen ook een nekplooimeting aangeboden (volledig vergoed), maar heb er ook voor bedankt. ik ben hardstikke jong, het komt niet in de familie voor, en de verloskundige legde ook uit dat het slechts een kansberekening is, en als je in de groep met 'kans op..' valt, zit je wel heel lang in de stress, meestal voor niets! en dan kom je voor de moeilijke keus van verdere tests, etc etc ik begrijp als het in iemand zn familie zit oid wel als iemand het graag weten wil, maar vind het wel een enge ontwikkeling dat het soms lijkt of er een groep mensen is die alleen maar 'perfecte' kindjes wil
Mijn vriend en ik hebben er ook voor bedankt. Ten eerste komt het niet in de beide families voor, Ten tweede we zijn nog jong, Ten derde het is altijd welkom ook al is het een down kindje. Maar goed van harte gefeliciteerd met je zwangerschap. Dikke kus Fennita
Even een aanvulling, de nekplooimeting wordt vanaf 1-1-2006 vergoed door de verzekering voor alle zwangeren! Daarvoor was het alleen voor 36+ moeders. En ook niet onbelangrijk, de nekplooimeting icm de bloedtest gaat niet alleen over down syndroom, maar ook over 2 andere chromosoomafwijkingen, namelijk trisomie 18 en 13, die wel véél ernstiger zijn als down syndroom. Ik heb de test dus wel laten doen, al was ik er in 1e instantie ook geen voorstander van. Maar na een hele goede uitslag geeft het toch een stukje geruststelling. Natuurlijk weet ik dat er veel meer afwijkingen (en ook ergere) kunnen voorkomen waar dus niet op getest word, maar die afwijkingen komen relatief minder voor als bijvoorbeeld down. Gr. Cellie.
hmm als down niet erfelijk is, waarom vragen ze dan eigenlijk of het in de familie voorkomt? ons hebben ze overigens niet verteld dat ze ook op trisomie 18 en 13 kunnen testen. maar dan vraag ik me af, is dat niet hetzelfde als downsyndroom: dat ze kunnen zeggen dat je een kans maakt op? wat moet je dan in godsnaam als je in de categorie 'kans op' valt? je weet niet OF het zo is, maar (ff gegoogled) trisomie 18 en 13 is inderdaad heel ernstig. die stress lijkt me vreselijk
Ik ken iemand die een slechte uitslag had van de nekplooimeting. Ze zeggen niet dat je meer of minder kans hebt op syndroom van down of juist trisomie 18. Ze geven een berekening van de kans op een afwijking en niet welke. Bij haar was dat 1 op 90 (das iets meer dan 1%, dus nog bijna 99% kans op een gezond kind). Uiteindelijk heeft ze een vruchtwaterpunctie laten doen en de uitslag was goed gelukkig. Het vervelende bij die kansberekeningen is dat je altijd verder onderzoek moet laten plegen wil je zekerheid hebben. En die onderzoeken zijn niet zonder risico. Ik heb het niet laten doen omdat ik geen keus zo kunnen maken als de uitslag niet goed zou zijn. Ik zou niet kunnen beslissen dat mijn kind niet mag leven. Maar daarbij zit ik nu wel in onzekerheid. Ik vraag me af of ik die onzekerheid ook had gehad als ik wel een nekplooimeting zou hebben gedaan. Maar volgens mij heb je die onzekerheid altijd wel, ongeacht welke testen je laat doen. Er is een erfelijke variant. Komt weliswaar niet veel voor, maar het kan wel erfelijk zijn.
Even over dat er geen onderscheid is bij de uitslag tussen down en trisomie 18+13, bij mij is dat onderscheid er wel degelijk! Down heet in medische termen trisomie 21 en daar is een kansberekening voor gemaakt en dan heb ik een aparte kansberekening voor trisomie 18+13, die nog velen malen gunstiger is uitgevallen trouwens, maar dit komt ook veel minder voor, dus lijkt me logisch!? Bij een slechte uitslag had ik voor de vruchtwaterpunctie gegaan, niet voor een vlokkentest trouwens. De stress gedurende de gehele zwangerschap lijkt me vele malen zwaarder als 2/3 weken wachten op de uislag van zo'n onderzoek. Als ik de verhalen zo lees vind ik dat een aantal van jullie slecht voorgelicht zijn of worden, ik begrijp dat niet zo goed eigenlijk. Ik zou dat toch is aankaarten bij de verloskundige of gyn, is toch vreemd?? Nou krijg ik inmiddels mijn 4e kind, maar mijn jongste is bijna 6 jaar en zijn de regels en wetgeving omtrent dit onderwerp dusdanig veranderd, met name het afgelopen jaar. Trouwens, mocht de uitslag van de nekplooimeting minder goed uitvallen, dan bedoel ik; meer als 1 : 250 kans op down of trisomie, dan vergoed de verzekering ook de vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Gr. Cellie.
ik ben niet meer zo heel jong in de begrippen die mijn vk aan zwanger worden stelt... maar ik laat geen nekplooimeting doen. zie het gewoon niet zitten
Sorry maar is niet waar hoor! Het ligt er maar net aan hoe je verzekerd bent! In mijn geval bijvoorbeeld was het niet vergoed als ik alleen de basisverzekering had gehad, maar omdat ik een uitgebreide aanvulling heb word het wel vergoed. Ben je niet in de war met de 20 weken echo? Die werd namelijk voorheen niet standaard aangeboden en vergoed en sinds 1-1-2006 dus wel! Nogmaals, ik zou zeggen als je het zeker wilt weten zoek het uit bij je EIGEN verzekering!
Bloedtest Tussen de achtste en veertiende week van de zwangerschap wordt bloed afgenomen voor een bloedtest nadat een echo is verricht om de duur van de zwangerschap te controleren. Bij de bloedtest wordt gekeken naar het gehalte van twee verschillende stoffen in het moederlijk bloed (serum). Nekplooimeting De nekplooimeting vindt plaats rond de twaalfde week van de zwangerschap. Er wordt dan een echo gemaakt waarop de dikte van de nekplooi van het ongeboren kind wordt gemeten. Hoe dikker deze nekplooi is, hoe groter de kans is dat het kind het syndroom van Down heeft. Een verdikte nekplooi is niet specifiek voor het syndroom van Down, maar komt ook voor bij andere chromosoomafwijkingen en lichamelijke aandoeningen van het kind. Kosten Aan beide onderzoeken zijn thans geen kosten verbonden. Als de uitslag van de bloedtest wijst op een verhoogde kans op een kind met het syndroom van Down, worden de kosten voor vlokkentest of vruchtwaterpunctie door de verzekering vergoed. bron: patiëntenfolder Erasmus MC Vreemd allemaal, ik heb nooit een rekening gezien en de boekjes met info die ik meekreeg van de gyn staat duidelijk dat het vergoed wordt door de verzekering. (Ik ben trouwens 30 jaar.)
Das zeker vreemd! Mijn verloskundige zei nog nadrukkelijk tegen mij dat je een nekplooimeting 'op eigen verzoek' zelf moest betalen, en toen ik haar vertelde dat mijn verzekering het wel vergoed was zij zeer verbaast! Ook toen ik het ziekenhuis belde vroegen ze nadrukkelijk of het 'op eigen verzoek' was! Mij buurvrouw is even lang zwanger en 31 jaar en zij moet het echt zelf betalen terwijl ze het bij de vorige zwangerschap nog vergoed kreeg.... Misschien omdat jij bent doorverwezen door een gyn? En zou kunnen dat je een oude folder hebt gekregen of zo? Ik weet het anders ook niet hoor!
Ik kreeg niet te horen dat de kans bij mij ..... op...... was. Er werd gezegd dat de plooi dunner was dan gemiddeld. En dat, vergeleken bij vrouwen van mijn leeftijd, de plooi zelfs uitermate dun was. Meer werd er niet over gezegd. Ik hoefde ook niets te betalen. Er werd mij door mijn VK gevraagd of we dit wilden. Wij hebben 'ja' gekozen, maar er is nooit over eventuele kosten gesproken. Er werd verteld dat je tegenwoordig standaard de keuze krijgt aangeboden. Meer niet.
Tegen mij zei de verloskundige dat ze het niet meer mochten aanbieden (en dat maar ze vroeg wel of we er meer over wilden weten. Zo ja dan zou ze het uitleggen, zo nee dan vertelde ze er niets over. Toen ik later belde om een verwijzing te vragen zei ze weer nadrukkelijk dat ik het ZELF moest betalen.........(wat dus niet zo was). Ik vind het wel een beetje vaag worden hoor....maandag heb ik de meting dan zal ik het in het ziekenhuis nog eens navragen misschien kunnen hun meer duidelijkheid geven (kan hier niet tegen..... )
Ik heb dus een heel uitgebreid lijstje gekregen met alle metingen van de echo en de kansberekeningen (2 apart dus) van zoveel kans op dat en zoveel kans op dat en dan staat er ook nog hoeveel kans er op elk is normaal gesproken bij mijn leeftijd. Ik dacht juist dat het 1e bezoek voor controle (verloskundige of gyn) verzet was naar 8 weken ipv 12 weken vanwege dit onderzoek, omdat dan de tijd is om het hier juist WEL over te hebben. Bij mijn andere 3 kinderen kwam ik pas met 12 wkn voor het eerst bij de verloskundige, en dat was helemaal aangepast vanwege de nekplooimeting....tenminste dat is wat ik dacht hoor...verwarrend allemaal. Gr. Cellie.
Bij mijn vorige zwangerschap werd de NPM gewoon vergoed (2004). Vorige week ben ik voor het eerst naar de VK geweest ivm met mijn huidige zwangerschap en daar werd mij gewoon de keuze voorgelegd om tijdens de 12-14 weken echo wel/niet een NPM te laten uitvoeren. Over eigen kosten werd mij niets verteld en ook in het begeleidend boekje staat daarover helemaal niets vermeld...Ik zal het nog eens navragen, maar naar mijn weten wordt het gewoon vergoed hoor..
Wij hebben dus een nekplooimeting laten doen icm een bloedtest. Alles was goed. De nekplooi was maar 0.8 mm en kans van 1 op 50.000 op het downsyndroom. Hierdoor zijn wij wél gerustgesteld. Volgens onze gyneacoloog word deze wel vergoed maar moet dan wel tegelijk met de '12 weken echo' gedaan worden en niet apart, anders moet je t idd wél zelf betalen.
Heb net toevallig mijn eerste afspraak gemaakt bij de verloskundige, en die vroeg ook of ik zo'n test wou doen... Mijn eerste ingeving was: 'ach, dat hoeft voor mij niet zo!' maar ik begin nu toch een beetje te twijfelen... Al vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger ben, bekroop mij ineens die reële angst van 'stel je voor dat het kindje niet gezond is, een handicap heeft of wat dan ook...' Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik ga doen. Ga het vanavond maar eens even met mijn vriend bespreken.