Nee klopt, alleen over chromosomale afwijkingen die erfelijk zijn. Er kan dan als nog van alles mis zijn. Vaak is het "gewoon" een foutje van de natuur bijvoorbeeld. Zoals de lethale skelet dysplasie bij onze 1e zoon
De nekplooimeting waar TS het over heeft is geen kansberekening. Het is een meting die iets zegt over de algehele gezondheid van de foetus, allerhande syndromen en hartafwijkingen geven een vergrote nekplooi. Verder is het feit dat jullie een goed chromosoompatroon hebben zeker geen garantie op het krijgen van een kindje zonder afwijking of syndroom. De meeste chromosoomafwijkingen zijn nieuwe mutaties. Trisomie 18 en 13 zijn overigens zeker niet erfelijk, ze zijn niet met het leven verenigbaar. Het feit dat het niet in je familie voorkomt zegt dus niks.
Nekplooimeting is wel een kansberekening.. Ivm bloedonderzoek wordt een kansberekening gemaakt. Combinatietest.
Dat klopt, maar sommige ziekten die een verdikte nekplooi geven worden niet opgespoord met deze test. Dus de nekplooi alleen kan soms ook al ervoor zorgen dat een dokter verder onderzoek aanraad. Kansberekening geeft verder inderdaad geen zekerheden. Met kinderen en zwangerschap heb je eigenlijk ook nooit zekerheden. Toch vind ik dat de combinatietest wel duidelijk maakt of er verder onderzoek nodig is. Dan nog kan je zelf kiezen of je dit doet of niet.
Wij doen hem ook, volgende week vrijdag. Wij hebben al een zoontje, en dat is voor ons de reden geweest om het wel te doen. Omdat we ook zijn belang voorop stellen.
Wij hebben het ook laten doen en zijn 25 & 26 jaar, ik vond het een fijn idee dat wanneer er een verhoogde kans was er verder onderzocht kon worden (gewoon voor meer zekerheid), uiteindelijk hadden we geen verhoogde kans.
Een nekplooimeting is geen kansberekening. De nekplooi is goed of niet. De combinatietest waar een nekplooimeting onderdeel van is geeft een kansberekening. De nekplooi is een meting die iets zegt over de gezondheid van de foetus en wordt vaak gemeten zo der dat het onderdeel is van de combinatietest. TS vraagt naar ervaringen met de nekplooimeting, niet met de combinatietest. Overigens zal komend jaar zodra de NIPT in Nederland geïmplementeerd de combinatietest gaan vervallen, daar het een kansberekening is. De nekplooi zal echter in combinatie met de NIPT verricht moeten worden, omdat een verdikte nekplooi veel zegt over de gezondheid van de foetus en niet slechts de trisomieen.