Wie weet hier iets van?? Ik werk nu in het onderwijs (ongeveer schaal 10) en ik ben op zoek naar een andere functie. Nu heb ik een leuke baan gezien bij een gemeente, maar hier bieden ze schaal 8. Mijn moeder zegt dat gemeente/overheid het salaris overnemen, maar ik dacht dat, dat vroeger zo was maar nu niet meer Schaal 8 is gewoon echt geen optie, en bij een gemeente lijkt mij het salaris ook niet echt onderhandelbaar? Iemand ervaring hiermee of verstand hiervan?
Ik heb geen idee wat je zou verdienen. Maar jouw schaal 10 kan je niet vergelijken met een schaal in een andere sector. Dit is afhankelijk van de CAO.
helemaal mee eens. Iedere CAO heeft weer andere schalen ik zit bijv. in 40 maar kan wel hetzelfde salaris hebben als jij.
Je kunt schalen in verschillende cao's inderdaad niet vergelijken. Volgens mij is schaal 8 bij de gemeente 2335 euro bruto per maand
O, nee dat had ik al vergeleken en naast elkaar gelegd. (onderwijs, gemeente en overheid; dat ligt anders qua benaming maar de salarisschalen en tredes liggen behoorlijk dicht bij elkaar) ik verdien nu volgens onderwijs cao (LC) maar dat is ongeveer vergelijkbaar met schaal 10 bij de gemeente. In de vacature die ik zag bij de gemeente bieden ze schaal 8. Ik zou er dus op achteruit gaat mocht ik de baan krijgen, alleen nu zeggen mensen om mij heen dat je er niet op achteruit gaat omdat gemeente/overheid eigenlijk altijd je salaris overneemt. Ik dacht alleen dat, dat tegenwoordig niet meer zo was. Ook wordt er geroepen dat je over salaris kunt onderhandelen; ik ben ook in de veronderstelling dat dit niet kan bij een gemeente omdat de functieprofielen met de daarbij horende salarisschalen vast staan.
De CAO van een gemeente is de CAR UWO. Bij een gemeente werken ze naast schalen ook met een jaarlijkse periodieke verhoging. Als een functie vast zit in schaal 8 kun je geen salaris in een hogere schaal krijgen. Wel kun je onderhandelen in de periodiek waarin je start. Schaal 8 start bij 2335 en eindigt bij 3376 (zie screenshot) Bekijk bijlage 554703
Om wat voor soort functie gaat het? Gemeente is over het algemeen wel vrij vast. Binnen de schaal kan uiteraard wel onderhandeld worden, maar dat gaat dan echt op basis van geschiktheid en ervaring. Mocht je echt 10000% de persoon zijn die ze willen hebben, valt misschien nog wel over schaal 9 te praten.
Ja, ik zal het even toelichten verder.. ik werk nu in het onderwijs maar heb daarna Bestuurskunde gestudeerd en wil graag als beleidsadviseur werken maar dan is beleidsmedewerker de eerste stap natuurlijk en ertussen komen is heel lastig maar nu zag ik een startersfunctie met schaal 8. Ik zit alleen nu al qua salaris ver voorbij schaal 8 dus dat vind ik nogal lastig. schaal 9 zou prettiger zijn.. ook dat is minder, maar goed ik ben ook een starter in dit gebied dus ik begrijp wel dat mijn huidige salaris niet realistisch is. Maar dan solliciteer ik wel, ga ik duimen draaien en mocht alle geluk mijn kant uitvallen dan maar weer zien...
Ik zou het gewoon proberen! Wie weet hebben ze er wel begrip voor dat je iig hetzelfde wilt verdienen als voorheen. Misschien iscer wat mogelijk of kun je aan bovengrens beginnen. Maar eerlijk gezegd vind ik 2300 als ondergrens wel erg laag voor een WO-startersfunctie. Ik begon na studie (niet gemeente) op 3450 Ik ben trouwens ook volop aan het solliciteren en zie veel vacatures met hogere schalen. Kijk je ook op binnenlands bestuur, gemeentebanen en al dat soort sites? Of de regionale zoals werken in het westen of Gelderland etc? Succes met de zoektocht!
Als dit is wat je graag wil doen dan moet je er voor gaan. Het salaris is iets wat je altijd bespreekbaar kan maken en dan kan je altijd nog een afweging maken. Persoonlijk kies ik liever voor een baan waar ik veel plezier mee heb en iets minder verdien, dan andersom.
Bij gemeente valt er niet echt te onderhandelen over salaris Als er staat schaal 8 dan is het ook niet max die schaal waar je in komt
Maar als je een totaal andere functie gaat doen, is het toch ook niet meer dan normaal dat daar een ander salaris bij past? Zeker als het gaat om een ander opleidingsniveau. Want voor een beleidsmedewerker hoef je geen universitaire studie afgerond te hebben toch? Ik heb voorheen als therapeut gewerkt, maar als ik straks weer aan het werk ga in bijv. administratie dan kan ik toch ook niet verwachten dat ik hetzelfde verdien als met mijn 10 jaar ervaring als therapeut? Het zou wat anders zijn als je dezelfde functie gaat doen. Dus ik denk dat je je huidige salaris, als je echt wilt switchen van beroep, los moet laten en opnieuw moet kijken. Ik zou dan eerder kijken naar wat andere startende beleidsmedewerkers verdienen en wat de promotiekansen zijn. Succes!
Een functie wordt ingeschaald inderdaad, dan zul je nooit meer gaan verdienen dan de schaal die verbonden is aan die functie. Dus mocht je deze functie accepteren ga je inderdaad achteruit in je salaris, de gemeente zal je niet hoger inschalen. Succes!
Hoi ts, Dat ze je salaris 1op1 moeten overnemen klopt inderdaad niet. Normaal gesproken zal er ook geen onderhandeling mogelijk zijn over de schaal (een gemeente heeft zich vaak aan een x aantal plekken in een x aantal schalen te houden en een leidinggevende zet niet voor niets een functie in een bepaalde schaal uit). Binnen een schaal is wel onderhandelingsruimte, afhankelijk van opleiding en ervaring). Omdat het voor jou een nieuwe functie is zul je in deze functie in elk geval niet bovenaan starten. Ik zou trap 6/7 gezien je achtergrond en dat je een opleiding hebt gevolgd realistisch vinden. Waar je het natuurlijk wel over kunt hebben zijn de doorgroeimogelijkheden/opleidingsmogelijkheden binnen die afdeling. Meestal zijn die binnen de gemeente wel oké. En dan zou ik als ik jou was gaan voor nu wat minder financiën maar wel een leuke baan en uitzicht op meer salaris in de toekomst. Maar heel eerlijk, dit is voor jou denk ik een goede manier om er tussen te komen. Ik denk wel dat jij eigenlijk met je achtergrond gewoon op een junior adviseursfunctie ipv medewerker zou moeten solliciteren. Ik weet niet hoe oud je bent en of dat nog realistisch is? Mijn ervaring is wel dat je eerder iemand neemt die al wel iets van ervaring heeft, dus dan maak je misschien op de medewerkersfunctie meer kans. Dus tja, wil je echt een hele andere kant op dan moet je misschien deze kans grijpen. Of wachten op een andere vacature. Tenzij het financieel geen optie is, dan is er weinig keuze natuurlijk. Succes ermee!
Ik ben het trouwens niet met je eens (maar dat was misschien al duidelijk door mijn vorige verhaal, dat ook erg lang is geworden zie ik net ) dat medewerker altijd de eerste stap is naar adviseur. Het zijn verschillende functies waar mi verschillende competenties en denk/opleidingsniveau voor worden gevraagd. Het kan een goede opstap zijn, maar ik zie ook wel om me heen dat medewerkers die eigenlijk te laag zijn ‘ingestapt’, moeilijker kunnen doorgroeien omdat als men je eenmaal als medewerker ziet, dit beeld lastig te veranderen is. Natuurlijk gebeurt dit soms wel, maar dat zijn dan wel mensen die structureel laten zien dat ze eigenlijk op een hoger niveau functioneren.
Ja ik vind het enorm lastig. Ik denk dat medewerker gezien mijn studie eigenlijk niet helemaal past maar ik moet er ook op een of andere manier tussen komen. Minder verdienen is niet echt een optie aangezien ik bij ons thuis het meeste binnen breng maar aan de andere kant wil ik graag een andere baan. Iets minder verdienen moet kunnen, zoals het aanbod in de vacature dat kan financieel gewoon niet maar ik ga gewoon solliciteren en dan zie ik het wel.. mogelijk word ik afgewezen en bestaat dit hele dilemma niet..
Als je graag als beleidsadviseur aan de slag wil, kan je ook kijken bij bijvoorbeeld onderwijs gerelateerde organisaties. Denk aan - MBO raad, PO of VO raad, de SBB ect.
Ik heb zelf geen kennis over salarisschalen bij de gemeente, maar als ik zo de reacties van de anderen hier zie denk ik dat deze functie niet echt een reële optie voor je is, omdat je aangeeft niet achteruit te kunnen gaan in salaris. Toch zou ik wel solliciteren en als je op gesprek wordt uitgenodigd juist helemaal open kaart spelen en zeggen wat je ambitie is, maar dat je niet substantieel achteruit in salaris kan gaan. Dan zou jij zo’n sollicitatiegesprek meer kunnen gebruiken als een adviesgesprek over hoe je daar het beste binnen zou kunnen komen. Succes!
Dus je verdiend nu, in het onderwijs, meer dan 3805 euro bruto? (Schaal 9) want ook schaal 9 is minder zeg je?