Zo is mijn dochter ook bezig op dit moment, maar dat deed mijn oudste al voor zijn tweede, zo 'schrijven'.
Ligt er ook maar net aan waar de interesses liggen. Sven is bijna 5 en krast alleen maar. Hij vind tekenen en kleuren niet leuk. Maar als we er met hem voor gaan zitten, komt er echt wel een poppetje of huis uit. En zijn eigen naam schrijven kan hij ook al. Zelf kan ik ook niet tekenen. T lijkt nergens op. Heeft ie dus van mij.
bij de cb controles wat er naar gekeken wordt is wat op die leeftijd bijna 90% van de kinderen wel kunnen en ook gewoon doen. dus wanneer een kind dat nog niet kan, moet dat kind in de gaten gehouden worden. dat zegt nog steeds niets natuurlijk. kinderen volgen hun eigen ontwikkeling, op eigen tempo. sommige kinderen laten hun ontwikkelingsfase op een andere manier zien, binnen hun eigen ontwikkelingslijn. cb kijkt dus naar een ding wanneer dat ontbreekt kijkt men naar andere zaken die het helpt om het kind te beoordelen.wanneer er meerdere kenmerken voor een bepaalde leeftijd ontbreken kunnen ze wat zinnigs daarover zeggen. dat geldt ook wanneer een kind ergens in voorloopt voor zijn leeftijd. 1 of 2 dingen zeggen nog niets. maar wanneer een kind in meerdere zaken voorloopt dan zegt men iets erover. voor het tekenen van een pop is een gesloten cirkel nodig. hoofd, ogen. heel veel kinderen gaan van cirkel meteen naar koppoters. maar mijn zoon heeft nooit koppoters getekend bijvoorbeeld. vertikale lijn bij 2 jaar. maar 2 lijnen laten kruisen komt later. het kan zo zijn dat een kind meteen dan kruisjes maakt. er is fysio nodig bij sommige kinderen die de pen niet zo goed vasthouden. sommige kinderen wisselen nog tussen linker en rechterhand nog na 3 jaar oud. mijn zoontje heeft een vriendin. toen ze net 6 jaar was wisselde ze nog tussen haar handen. heel gek. en nu is ze linkshandig en gebruikt zo een pennen ring of een dikke stabilo om te leren schrijven. ze is 6,5 jaar. toch is er geen reden tot paniek. sommige kinderen zien ook niet zo goed, zonder dat het op valt. het kan dus van alles zijn of helemaal niks. ik zou geen zorgen maken. op school laten ze de kinderen in het begin van schol ook poppetjes tekenen, om te kijken hoe ver een kind is. mijn zoon zei op school dat hij dat niet kon. en hij kon dat ook niet op school wegens stress in het begin. maar goed, toen de juf zei dat ze van mij wist dat hij dat echt kon, tekende hij zijn opdracht. hij was dus erg bang. koppeters? gewoon popje, pop met gezichtsuitdrukking? pop met nek tussen lijf en hoofd? wenkbrauwen? pupillen in de ogen? vingers? details? dat zegt heel veel over de intelligentie en ontwikkelingsfase van een kind. maar is niet zo conclusief allemaal. de eerste popjes die kinderen maken staan vaak ook voor het kindje zelf. andere mensen tekenen is ook een nieuwe ontwikkeling.
Mijn kinderen kregen met 5 jaar een uitgebreid fysio onderzoek vanwege prematuriteit. Fysio gaf aan dat het tot 6 jaar heel normaal is om te wisselen tussen links en rechts, en dat rechts (of links)handigheid pas met 6 jaar definitief vaststaat. Daarom worden testen mbt kleine motoriek tm 6de jaar altijd met beide handen afgenomen.
Wat goed om te weten! Zoontje is hypermobiel (april 4 jaar) en hij heeft moeite met het goed vasthouden van potloden, maar ook bijv. met zijn vork. Wij dachten dat hij gewoon ontzettend eigenwijs was, wat hij kan het best, nooit gedacht dat zijn hypermobiliteit een reden kon zijn.... Is je zoontje hypermobiel? Nog een tip waar ik meer nuttige info als bovenstaande kan vinden? Zowel de HA als KA hebben we weinig aan, beiden zeggen dat we hem "gewoon" zoals ieder ander moeten zien, hij is alleen extra lenig
HA en KA zijn daar helemaal geen juiste personen voor, je hebt een kinderfysio nodig Mijn dochter was en is ook hypermobiel. Volgens de fysio is het per kind verschillend hoeveel impact hypermobiliteit heeft op de polsen [de meeste kinderen hebben vooral zeer soepele enkels, tenen en vingers]. Ik zou even een afspraak maken om je zoontje te laten nakijken, een kinderfysio kan heel snel beoordelen hoe ernstig zijn hypermobiliteit is, en waar het voornamelijk zit. Daarnaast is zij ook gespecialiseerd in fijne motoriek en kan je goede tips en oefeningen geven. Je hebt geen doorverwijzing nodig voor de fysio.
mijn zoon is extreem hypermobiel(geen gewricht dat in de norm past) en we hebben vanaf geboorte kinderfysio gehad tot 8 maanden oud. en daarna elk jaar controle tot 4 jaar. mijn zoon heeft eigenlijk uitstekende pennengreep vanaf 16 maand oud(heel gek). maar hij is dus altijd moe! moe! moe!. hij is getest op motorisch visueel integratie, daarin loopt hij 2 jaar voor(test met 4,5 jaar oud). daarom moet hij nu in gr2 al aan elkaar leren te schrijven. de test zag ik ook. natekenen van bizarre vormpjes, bijvoorbeeld een ruit die een cirkel aanraakt bij de zij hoek. het wordt ingewikkelder met de leeftijd. een kinderfysio weet ook waar dat allemaal over gaat. kan heel veel tips en adviezen geven.
Lisa wordt over 3 maanden 5, maar tekent pas sinds kort iets wat op een poppetje lijkt. Soms een koppoter. Of iets wat een sneeuwpop moet voorstellen. Maar ze vindt het ook gewoon niet zo leuk en zegt al snel dat ze het niet kan. Maar ze doet sowieso dingen pas graag als ze het echt goed kan, zo ook met fietsen. Ze kan het wel maar als het niet helemaal goed gaat, haakt ze meteen af. Dus veel oefenen zit er ook niet in.
Nou dat hadden de HA en KA me toch ook kunnen vertellen Bedankt!!!! Ik ga meteen even zoeken naar een goede kinderfysiotherapeut in de buurt. Zoontje heeft het vnl bij zijn enkels, voetjes staan ook naar binnen...
eigenlijk ligt aan je verzekering. voor (vooral kinder)fysio heb je geen verwijzing nodig.gewoon bellen en afspraak maken met een goede fysio en info vragen over betalen.
tekenen bij cb?? Heeft John nog nooit gedaan ook niet bij het laatste bezoek. Maar hier ook krassen, hij kan wel de 1 en de 0 schrijven maar tekenen en kleuren vind hij gewoon niet leuk
Mijn dochter tekende wel herkenbare dingen, alhoewel, hoofdjes dus, en verder weinig tot niets herkenbaars. Ze ging 2 september naar school en tekent nu hartjes, poppetjes, huisjes, bootjes en ga zo maar door. Onderling zijn die kinderen toch aan het vergelijken en een beetje aan het aftroeven. Ook het binnen de lijntjes tekenen is opeens erg belangrijk. Ze vindt en vond schrijven veel interessanter, en was dus meer met letters bezig. Nu op de basisschool is dat dus helemaal bij getrokken, en tekent ze lekker mee.