Hier met een echt Hollandse achternaam wordt het een echt Scandinavische voornaam. Ieder zijn smaak inderdaad!
Tja, ik ben het wel met de topicstarter eens. Ik vind het eerlijk gezegd ook een beetje vreemd als ik een kindje zie die Djaella de Boer heet.. Vooral als het een blond kindje is met blauwe oogjes. Andersom vind ik trouwens ook hoor, ik ken een neger die Jens heet. Ook een heel aparte gewaarwording. Maar goed, dit is en blijft natuurlijk heel persoonlijk.
Hihihi, ik ben het helemaal met je eens, maar kon het niet laten om even op te merken dat je eigen banner ook in het engels is
Mijn man is Indo en heeft een Engelse voornaam. Zijn achternaam klinkt Nederlands, aangezien een aantal van zijn voorouders uit Nederland komen. Grappig is dat tantes en ooms van hem in Indonesië allemaal nederlandse voornamen hebben. Zijn neefjes en nichtjes hebben wisselend engelse, franse en nederlandse voornamen. Eigenlijk klinkt het allemaal wel vind ik. Ons spruitje krijgt een Nederlandse naam (hij wordt vernoemd naar een opa van mijn man). Het wordt waarschijnlijk wel een kindje met een tintje en dus een nederlandse naam. Het is meer dat ik niet zo van die Engelse namen hou die je tegenwoordig veel hoort. Dus het is gewoon een kwestie van smaak denk ik...
Ik houd zowieso niet van namen zoals Desteny, Giovanni en Felicety etc. Bij donkere kindjes vind ik die namen dan nog wel gaan, ook nog wel met een evt. hollandse achternaam. Maar idd zoiets als Devheny Jansen voor een hoogblond hollandsgloren vind ik verschrikkelijk. Maar goed, wie ben ik.... En andersom idd, Jens voor een neger vind ik ook vreemd staan... (moest er stiekem wel om lachen, ik zie het al voor me. Staat er een bv een donkere man voor je en die zegt; Hoi, ik ben Teun... Huh?)
Ik denk dat het vooral een kwestie is hoe je zelf tegen dingen aankijkt in het hele leven. Als je liever binnen de kaders denkt dan is het Nederlands bij Nederlands en als je buiten de kaders denkt dan kan alles, want niks staat vast. Maakt dus niks uit.
ik ben het eens met de TS .. tuurlijk, het is een kwestie van smaak; maar er zijn mi wel bepaalde wetmatigheden: hoe logischer en natuurlijker de combinatie van voor en achternaam; hoe objectief mooier het is. dus: serentiy latoyalita bakker klopt wat dat betreft minder goed dan elise suzanne bakker (ik noem maar wat ) en ook: waarom een naam vervormen of fonetisch schrijven? waarom djayden idd (horror!) of dzjamella (huil)? maar: voor alle neutrale namen (bv franse, bepaalde skandinavische) gaat dat dan weer minder op; weinig mis met helene bakker of lars bakker toch? of je hier rekening mee houdt is wederom puur persoonlijk; sommigen zullen het totaal niet belangrijk vinden, anderen weer wel. en daarom is het toch juist leuk erover te praten en discussieren? dat is toch juist het mooie van dit forum? mooi he, de wereld en al die verschillende mensen met verschillende namen
hahaha, zit ik me net te bedenken.. Ik ken nog iemand (een oud-collega) Die heette Cees de Valk... en ja hoor geheel donker!
in die categorie ken ik er nog wel een paar ja; een gezin met 3 chinese geadopteerde kindjes, die er voor hadden gekozen ze hollandse namen te geven: piet, janneke en teun. Mijn eerste gedachte was ook 'huh', maar op één of andere manier vind ik dit toch minder vreemd dan een hoogblonde 'serenity' ofzo. Waar dat aan ligt, geen idee, waarschijnlijk vooral smaak.
Mee eens... Ik hou zelf niet van hollandse namen, we hebben wel een nl achternaam Piels. Sasha is toch echt geen nederlandse naam. Sasha klinkt dan inderdaad minder heftig dan Chayenne ofzoiets.
Hehe ik ben het met veel mensen wel grotendeels eens hoor, al blijf ik er uiteraard bij dat iedereen het zelf moet weten.. Alleen ik zelf loop bijvoorbeeld toch wel een beetje tegen 1 probleem aan. Hoe weet ik van te voren of mijn kindje een oer-hollands uiterlijk krijgt of een echte donkere braziliaan wordt? Zelfs vlak na de geboorte is dat nog niet te zien. Dus halfbloedje zou je eigenlijk pas na een jaar ofzo een definitieve naam kunnen geven Nu hebben wij een echo gehad waarbij ik echt duidelijk de vader er in zag, maar ja.. je weet het nooit.. Ik ben zelf ook vrij donker qua haar en ogen, maar vooral als 1 van beide blond is en de ander echt negroide dan weet je het simpelweg niet altijd! En gelukkig zijn er veel mensen het er ook mee eens dat een hele donkere Teun of Piet toch ook wel 'raar' is. Mijn ouders vonden echt dat ik een oerhollandse naam voor ons kindje zou moeten bedenken. Zijn 3e naam wordt Bastiaan (=vernoemd) en dat zou ik hem bijvoorbeeld ook nooit als 1e naam geven, dat lijkt me gewoon geen gezicht. Hehe mijn ouders gaan hem uit protest evengoed Bastiaan noemen maar dat terzijde.
Ach ik heb niet zo'n hekel aan buitenlandse voornamen bij een hollandse achternaam. Sterker nog: Mijn zoontje heeft een scandinavische voornaam bij een hollandse achternaam (Hoogervorst). Ik kan me daar niet aan storen. Wel stoor ik me aan de eerder genoemde anders geschreven namen (Djayden, Lycke etc.). Hoewel: storen is eigenlijk een heel groot woord. Ik zou er zelf niet voor kiezen, dat is het meer denk ik. En helemaal zelfverzonnen namen vind ik niet mooi.
Lol,ja das waar,maar helaas kan ik hem niet in het Nederlands vinden. Ik zou niet weten hoe ik die dingen zelf moet maken oh ja van die fonetisch geschreven namen brrrrrrrrrrrrrrrr. Weet zo ff geen voorbeeld maar degene die hier genoemd zijn doen me janken!
Mijn zoon heeft de Nederlandse en Zweedse nationaliteit, een Spaanse voornaam, zijn tweede naam is Scandinavisch en een van oorsprong Duitse achternaam. En toch klinkt het mooi als je het naar elkaar uitspreekt dus ik vind het een geweldige mix!
djesen las ik laatst! en dat was dan bedoeld als jason zegmaar. of emmilie. dat je niet kan spellen, daar kan je weinig (meer) aan doen, maar even opzoeken hoe het geschreven wordt kan toch altijd? maargoed, achja, das helemaal off topic, sorrIE trouwens, vind het een goed idee om kind eerst eens een tijdje te bestuderen voordat het de definitieve naam krijgt. doen ze in china ook! slim toch?
Voor ons kindje waren wij op zoek naar een naam die zowel in het spaans als in het nederlands was uit te spreken, hij is nou eenmaal 50/50 en heeft een buitenlandse achternaam. Aimar past bij zijn achternaam en is redelijk normaal te spellen en uit te spreken toch? Persoonlijk vind ik het ook niet leuk om een 100% Nederlands kind de meest exotische naam te geven, helemaal niet als het kind de Vries o.i.d. heet van zijn achternaam. Ik vind het weer anders als het kindje een exotisch uiterlijk heeft, omdat zijn voornaam dan bij zijn uiterlijk past zeg maar. Ik zou een donker kindje niet snel Pieter, Wouter of Jeroen noemen ofzo, ondanks dat hij misschien wel een hollandse achternaam heeft.
Neeeeeee dat meen je niet?! Wat verschrikkelijk zeg! Inderdaad even opzoeken hoe een naam geschreven wordt is toch een kleine moeite.
Wij hebben gekozen voor een engelse voornaam (Ashley) in combi met een hollandse achternaam. Aangezien onze achternaam 1 lettergreep heeft en met een B begint, vonden wij dat veel namen "doodsloegen" als je het achter elkaar zei. Verder hadden we het eisenpakket dat haar naam niet met onze voorletters mocht beginnen, 2 lettergrepen moest hebben en op een klinker moest eindigen. Daarbij wilden we een naam die niet al te vaak voor komt, maar ook niet zo'n naam waarvan het kind zelf pas op d'r 10e haar eigen naam kan schrijven. (bij wijze van spreken dan he). Hierdoor kwamen we dus alles bij elkaar op een engelse voornaam in combinatie met de hollandse achternaam.
Hier is het net andersom. Wij hebben een engelse achternaam, en hoewel ik een nederlandse voornaam best leuk zou vinden, bekt het gewoon niet zo lekker, om het maar zachtjes uit te drukken. Maar zoals de andere mensen al zeggen, kwestie van smaak. Ik moet zeggen dat mijn eigen smaak wel heel erg is veranderd in de laatste 10 jaar ofzo, sommige namen horen echt bij een periode denk ik.
Ik ben het met TS eens. Ik denk dat de tijdsgeest van grote invloed is, wat is mode. Ik denk dat veel a.s. ouders daar hun keuze van laten afhangen. Niet zo origineel natuurlijk. Iedereen is gelukkig vrij in zijn keuze en maakt een eigen afweging, gelukkig. Persoonlijk hou ik helemaal niet van Engelse of Amerikaanse namen, tenzij je een een engelse achternaam hebt. Wat je veel ziet tegenwoordig is dat veel mensen van Chinese origine hun kind een Engelse voornaam geven. Vind ik jammer. Hier een nederlandse voornaam bij een nederlandse achternaam, ik zou niet anders willen.