M en Q zijn erg verschillend dus ik vraag me af of meerdere kleuter ouders het gedrag van M herkennen. M is altijd al een druk meisje geweest. Altijd met tig dingen bezig en nooit stil kunnen zitten. Ondanks dat krijgt ze ook vaak mee wat er gezegd wordt of wat er om haar heen gebeurt. Op school lijkt ze vaak afwezig doordat ze met andere dingen bezig is. Maar toch blijkt dan steeds weer precies weet waar ze het in de klas over hebben gehad. De juffen zien dat ook wel, maar aan de andere kant is het niet prettig dat ze heel vaak niet kan blijven zitten of niet stil kan zitten. Doordat ze zo beweeglijk is ‘scoort’ ze ook minder op andere dingen. Zo horen ze een bepaalde tijd stil te kunnen zitten of op 1 been te kunnen staan. Dat lukt haar niet, dus loopt ze volgens de boekjes achter op haar grove motoriek. Aan de andere kant gaat ze wel op haar handen staan tegen de muur en lukken salto’s op de trampoline bijna (landt op haar rug). Ook bij de zwemles werkt het haar tegen. Ze moet een bepaalde tijd stil liggen in t water. Dat lukt haar niet. Wel maakt ze koprollen in t water, zwemt door hoepels, etc. Komt dit gedrag nou echt doordat ze nog gewoon jong is, of moeten we toch ergens anders aan denken?
Dan gaat t vaak wel beter, maar het moet dan wel uit haarzelf komen. Als ze bijvoorbeeld zegt tijdens het voorlezen ‘ik ga letters zoeken’ dan kan ze rustig 10 minuten verschillende letters gaan zoeken in een boek. Maar als ze het op school over de letters hebben let ze dan weer niet op. Omdat ze het uit zichzelf wel doet lijkt het me dat de interesse er wel is, maar dan moet het wel op haar manier. Hetzelfde met een puzzel, zelf uitgezocht kan ze rustig 3 redelijk eenvoudige puzzels achter elkaar maken (49 stukjes). Maar als ik bijvoorbeeld een puzzel uitzoek, dan kunnen t ook minder stukjes zijn, dan heeft ze t zo gezien. En zo kan ik nog wel een heel aantal voorbeelden noemen.
Herkenbaar, onze zoon is ook heel bewegelijk en ziet en hoort alles! Als het niet interessant was dan kon hij zo de kring uitlopen Zodra het interessant was zat hij juist niet stil uit enthousiasme. Inmiddels bijna 7 en is dat nog steeds het geval. Hij loopt voor en blijft zich eigenlijk zo bezig houden. Hij heeft ook enorm veel energie
Hier een kleuterjuf en ik lees op zich geen hele gekke dingen. Ik weet niet hoelang jouw dochter in de kring zit, maar stilzitten is heel onnatuurlijk voor een kleuter. Zelf zorg ik er bijvoorbeeld voor dat mijn kringmomenten kort, maar actief en effectief zijn. Een 5-jarige kan zich gemiddeld 5-10 minuten op een gerichte opdracht of activiteit concentreren. En als een kind niet betrokken is bij de activiteit (het dus niet interessant vindt), is de spanningsboog nog korter. Ik denk dat haar executieve functies nog volop in ontwikkeling zijn. Google er maar eens op: executieve functies, stil zitten.
Executieve functies ken ik van de oudste idd nog wel. Maar dat het bij de kleuters ook iets te maken heeft met stil zitten wist ik idd niet, dank je!
Ik zou me nog niet te druk maken. Hou het in de gaten. Noteer het vast in je aantekeningen. Verder zou ik inzetten op uitleggen waarom het soms nodig is. Zoals bij zwemles. Leg uit waarom ze stil moet kunnen liggen en dat ze na het stilliggen weer mag bewegen. Hier was zoon tijdens de zwemles ook steeds afgeleid. De rest bekijken was veel interessanter, dus halverwege de baan stopte hij met zwemmen. Nu vertelt dat hij best naar de rest mag kijken, maar pas als hij zelf klaar is. Dat helpt wel wat.
Ik moest hier een beetje om lachen. Dit is exact onze oudste van bijna 4. Heeft zij iets in dr koppie wat ze leuk/interessant vindt dan moet alles daarvoor wijken en kan ze daar rustig een uur mee bezig zijn. Bied ik vervolgens haar nagenoeg hetzelfde aan met klein verschil (andere puzzel ofzoiets idd) dan ben ik haar na een seconde of 10 kwijt. Op de voorschool zien ze dat ook en laten haar dus zoveel mogelijk zelfontdekkend leren. Werkt prima voor haar en haar autonome karaktertje Ik lees (als psycholoog) ook niks geks eigenlijk. Op basis van wat je beschrijft lijkt ze me een slimme meid, klopt dat? Als dat zo is dan zou je t misschien nog in de hoek van de uitdaging (of gebrek daar aan) en leerstijl kunnen zoeken.
Mijn jongste is ook zo. Net 6, oudste kleuter. Het is voor mij "gewoon een hout kind": beweeglijk en creatief, doorzetter, heeft een sterke eigen wil. En bovenal niks mis mee
Onze oudste was ook zo. Als ik daarover een gesprek had, hoorde ik altijd dat het normaal gedrag was. Tot ze hem zagen en het konden zien wat ik bedoelde. Ik heb dus geen idee of dit normaal gedrag is of er idd meer speelt. Op basis van tekst, is zoiets moeilijk te beoordelen . Bij onze zoon bleek het adhd te zijn
Uit je OP maak ik niks geks op, maar nav. deze post (icm. de OP) krijg ik het gevoel of ze zich misschien soms wat verveeld (en meer aan kan). Het onderzoeken waard lijkt me. Het niet kunnen stilzitten kan heel goed samenhangen met verveling (maar kan ook net zo goed gewoon de leeftijd zijn en/of een karaktertrekje).
Haar zus is HB, dus het zou op zich niet raar zijn. Al is M echt zó anders. Q kon ruim voordat ze naar school ging haar eigen naam schrijven en wat andere eenvoudige dingen. M schrijft nu haar eigen naam pas bijvoorbeeld. Ook met andere dingen zie ik Q zó anders als M. Q kon (kan) echt erg aandachtig zitten luisteren en later toepassen wat ze heeft gehoord. M lijkt vaak niet op te letten, maar lijkt daarna wel alles wat verteld is meegekregen te hebben. Zo lang ze maar bezig kan zijn. Ze heeft echt zó veel energie. Deze week 4 keer afgesproken, gister niet, toen hadden ze studiedag en hebben we een hele flinke wandeling van 2,5 uur gemaakt. Na het afspreken had ze nog een extra zwemles en een hockey training. Ik dacht dus eerder aan ADHD dan ook HB. We kregen een filmpje van school, M doet even mee met het dansje maar halverwege is ze alweer allemaal andere dingen aan t doen. Er zijn toch ook nog jongere kinderen die veel beter stil lijken te staan.
Tweede kinderen en zeker meisjes zijn vaak ‘anders’ dan de eerste. Bovendien kan het zich op zoveel verschillende manieren uiten... En een combi is natuurlijk ook mogelijk. Er is maar één manier om er achter te komen.
Ik heb maar 1 'druk/beweeglijk' kind en die heeft wel diagnose gekregen, maar ik moet ook zeggen dat ik haar onrust, afleidbaarheid en algeheel stuitergehalte altijd behoorlijk intens heb gevonden, vooral omdat het echt de hele dag bij alles 'in de weg' stond. Moesten alles 10 keer zeggen, de helft van tijd kreeg ze het niet mee omdat ze met iets anders bezig was, binnen de 8 m die het kost om van woonkamer naar WC te lopen 'vergat' ze al weer dat ze moest plassen. Bij ons was het thuis nog erger dan op school (op school deed ze hard haar best om mee te doen, maar thuis ging alles los). Boek (voorlezen), spelletje doen, tekenen/knutselen, etc waren vrijwel onmogelijk omdat ze simpelweg niet langer dan 1-2 minuut bij de les kon blijven. Ze maakte ook niets af. Ze was echt een vlinder die van eindeloos van het ene naar het andere fladderde. En dat maakte alles onrustig en moeilijk: aankleden, douchen, eten, winkelen, spelen, etc, etc. (voelt anders dan hoe jij het beschrijft bij jouw dochter) Ik heb een tijdje gewacht of ze er overheen zou groeien, vanuit idee 'jong kind', juist omdat het op school goed genoeg ging, maar tegen de tijd dat ze 6 jaar was realiseerde ik me dat er echt iets speelde en dat ik daar eigenlijk al jaren signalen van had gezien. Het liep op school spaak in groep 3 en toen moest ik helaas nog meer dan half jaar op wachtlijst staan voor de gerichte diagnostiek kon plaatsvinden. Achteraf jammer dat ik niet eerder actie heb ondernomen. Volg je gevoel. Heb je een hulpvraag, zoek dan hulp.
Klinkt als mijn dochter. Gelukkig zijn we al bij een orthopedagoog geweest die ook dat zag, maar dochter was nog te jong toen voor een diagnose. Ze gaat na de zomer naar groep 3. Ben echt benieuwd hoe het gaat. Maar gelukkig kannik.dan gewoon dezelfde orthopedagoog bellen.