Hallo dames, De titel zegt het eigenlijk al. Na lang wikken en wegen heb ik toch besloten om bij dit kindje weer borstvoeding te gaan proberen. Bij mijn eerste zoontje was het voor mij iets heel vanzelfsprekends, had toen niet eens over flesvoeding geven nagedacht, maar het is mij toen zo ontzettend tegengevallen dat ik na 5 weken (fulltime borstvoeding) tobben met de borstvoeding ben gestopt, van ellende eigenlijk. Ik heb vanaf toen ook altijd geroepen: voor mij geen borstvoeding meer, de kleine krijgt gelijk de fles. Dit heb ik volgehouden tot een weekje of 30 van deze zwangerschap, maar het knaagt zo ontzettend... wie weet gaat het deze keer wel goed. Ik kan het allicht proberen dan hoef ik me achteraf ook niet "schuldig" te voelen dat ik het niet geprobeerd heb. Mijn vraag is dus eigenlijk of jullie nog (algemene) tips hebben om de borstvoeding dit keer wel te laten slagen? Ik heb vooral ook heel erg last van ingetrokken tepels en heb mijn eerste zoontje dus ook alleen maar met een tepelhoedje kunnen voeden, maar wil dit liever niet. Bestaat er iets waarmee je je tepels meer mee naar buiten kan "trekken"? Ik heb gezien dat van Avent de niplette bestaat, maar dat schijn je de laatste drie maanden van je zwangerschap niet meer te mogen gebruiken. Kortom, alle tips en ervaringen zijn welkom!
Hoi Speentje, Allereerst super dat je het weer wilt proberen zeg! Mijn tip: Neem kraamzorg bij een instelling met bv certificaat. Zo heeft de instelling waar ik voor werk als extra een bv servicepakket wat je af kunt nemen. Meestal wordt (het grootste gedeelte) vergoed door de verzekering, maar zo is er wel vanaf het begin af aan een lactatiekundige bij betrokken, zodat de kans op slagen enorm groot is. Verder is het boek van Stefan Kleintjes: Borstvoeding een aanrader. Daar kun je echt veel aan hebben! En maak het jezelf niet te moeilijk. Dat je weer wilt geven is geweldig, en probeer er zo ontspannen als mogelijk in te stappen. Dan komt het vast allemaal goed!
Je kunt ook contact opnemen met een lactatiekundige. Ik heb zelf een bv cursus gevolgd via de verloskundigepraktijk. Hier waren ook een aantal vrouwen die het al een paar keer zonder succes hadden geprobeerd, en nu een aantal bruikbare tips mee hebben gekregen qua aanleggen, en problemen die kunnen ontstaan + de oplossingen daarvoor! Succes!
Een BV-cursus volgen: had ik echt spijt van dat het daar niet meer van gekomen was! En verder: voor jezelf op een rijtje zetten wat je er wel en niet voor over hebt. Vooraf gewoon zeggen: tot daar en niet verder... Geeft denk ik ook rust! Daarbij: ik hoor hier veel dat de eerste 6 weken doorbikkelen zijn en dat het daarna pas gemakkelijker wordt, (wel mijn eigen ervarig ook iig). Dus misschien die grens voor jezelf stellen: als het bij 7 weken nog niet goed gaat, dan is het klaar. Ofzo. En dan nog: bij een tweede kindje kan het idd totaal anders gaan, dus proberen zou ik idd ook altijd doen! Heb er zelf nog geen ervaring mee, (bij Thirza wel de nodige opstartproblemen gehad met niet goed aanhappen, waardoor kloven, en tot een week of 6-8 uiteindelijk met tepelhoedje gevoed). Maar weet van mijn stiefkids dat het bij de oudste mislukt is, maar dat de tweede vanaf het begin helemaal vanzelf ging. Het HOEFT niet goed te gaan, maar het is ook niet gezegd dat het perse weer fout gaat!
kan me alleen maar aansluiten bij wat al gezegd is. en de ervaring delen dat de tweede al sowieso makkelijker is omdat het hebben van een baby met alles wat daarbij komt niet meer zo nieuw is. je bent gewoon minder overrompeld. Wens je heel veel succes! O, en wat mij ook altijd goed heeft geholpen is hier ervaringen delen/ vragen stellen en lezen op borstvoeding.com. we zien je dus wel hier als je ergens mee zit?
geen tips, maar wil wel zeggen dat mijn eerste niet aan de borst wilde door verschillende redenen, waaronder hele vlakke tepels. Maar de tweede dronk de borst alsof ze ervoor geboren was dus het hoeft niet per se hetzelfde te gaan! Succes meid en ik hoop dat het gaat lukken!!!!
Bedankt dames voor jullie (lieve) berichtjes. @Lizab, voor wat betreft het kraamzorggedeelte, heb ik helaas al geregeld en zie het niet echt meer zitten om op deze termijn (zo ver dat dat uberhaupt nog mogelijk is) te switchen. Nou moet ik wel zeggen dat ik bij dezelfde instelling kraamzorg afneem als bij mijn eerste en die kraamverzorgster heeft mij wel ontzettend goed geholpen met alles omtrent de borstvoeding, maar goed dat kan natuurlijk ook per kraamverzorgster verschillen. Misschien is deze instelling wel bv-gecertificeerd, zal het eens nakijken. Ik zal het boek van Stefan Kleintjes eens op gaan zoeken op het internet, bedankt voor de tip! @moppie1981, ik heb idd al een lactatiekundige opgezocht bij ons in de woonplaats en zal haar ook zeker benaderen mocht het niet goed lukken om wat voor reden dan ook. @Rozemarijke, vind ik een hele goede tip om vooraf een grens te stellen. Ik zelf wil dat ook heel graag, maar mijn man is daar nogal huiverig voor. Hij is bang dat als ik aan borstvoeding begin met het idee ik ga het 7 weken (of wat voor termijn dan ook) proberen en als het dan niet lekker loopt stop ik ermee dat het bij voorbaat niet lukt... Weet natuurlijk niet of dat waar is, maar goed. Toch denk ik wel dat ik zo'n termijn ga stellen. Ben er eigenlijk wel van overtuigd dat dat een stukje rust geeft. @Geke en Taliaa, fijn om te lezen dat jullie ervaring bij de tweede een stuke positiever is. Geeft hoop! Anyway, ik ga het gewoon proberen en ga eens kijken of ik misschien nog een cursus borstvoeding kan gaan volgen, al ben ik bang dat ik er al wel iets te laat voor ben...
Ja, ik denk echt dat dat rust geeft: je kunt dan aftellen naar een moment waarop je zonder schuldgevoel mag stoppen van jezelf, (niet dat je voor die tijd je schuldig zou moeten voelen overigens, maar 't gaat om je eigen gevoelens en die houden zich niet altijd aan logica ). En vaak is het zo dat als je vooraf rationeel een termijn stelt, er voor die tijd wel een oplossing is en de problemen er heel anders uit gaan zien en je toch door wilt en/of kunt. Kijk er ook samen met je man naar: hij wil dus graag dat je het vol gaat houden? Wat kan hij dan ook doen om dat te laten slagen? (Zonder dat het pushen wordt natuurlijk). Hoe kan hij je steunen: heel specifiek op BV-gebied, maar ook ondersteuning op andere gebieden, waardoor jij meer ruimte hebt om de BV te laten slagen...
Ik hoop inderdaad dat wanneer ik stop, ik dit keer tenminste geen schuldgevoel zal hebben. Bij mijn eerste schoof ik het stoppen telkens voor me uit met het idee: ik moet doorzetten, al is het voor mijn kindje. Maar werd er zelf niet echt gelukkiger van. Ik had toen ook niet echt verwacht dat borstvoeding geven problemen op zou leveren. Misschien naief, maar dacht echt dat het allemaal wel vanzelf zou gaan. Nu weet ik wel beter en misschien dat ik daarom nu wat meer geduld kan opbrengen... Mijn man zou het voornamelijk voor mij heel fijn vinden als de borstvoeding zou slagen. Hij heeft van begin af aan gezegd dat hij mijn keuze respecteert. Of het nou borstvoeding of flesvoeding is. Hij geeft wel eerlijk toe dat hij persoonlijk borstvoeding een beter keuze vindt en daar kan ik hem geen ongelijk in geven. Ik zal er idd eens overna gaan denken hoe hij mij wellicht kan ondersteunen in de borstvoedingsperiode. Ook weer zo'n goede tip!
Mijn tip: zorg dat je om je heen een kring van mensen hebt die je helpen als het moeilijk gaat. Dat helpt enorm! Misschien kun je nog naar bijeenkomsten van VBN of LLL gaan, bel in elk geval eens met ze, ook voor wat algemene nuttige tips. Als je naar een cursus gaat, kijk dan of je man meekan, of deel op z'n minst de kennis met hem, zodat hij je op moeilijke momenten kan steunen. Steun van papa is 100% winst! Wat die tepels betreft: zoek hulp met een lactatiekundige. Ik heb jarenlang gevoed, met een vlakke en een ingetrokken tepel. Je geeft ook geen TEPELvoeding, maar BORSTvoeding. Als een kind goed toehapt hoeft het echt geen probleem te zijn, maar in de beginperiode kan het lastiger zijn omdat je kind een richtpunt mist. Tepelhoedjes moet je alleen onder begeleiding van een lactatiekundige gebruiken, omdat ze bij verkeerd gebruik de problemen erger kunnen maken i.p.v. beter.
Speentje geen tip maar wel RESPECT wat fijn dat je het wil proberen En er is een speciaal borstvoedings forum Daar schrijven ook lactatiekundige die je misschien kunnen helpen.