waarom geen bepaalde rauwe etenswaren tijdens zwangerschap?

Discussie in 'Stel je vraag aan de verloskundige' gestart door giraf, 7 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. giraf

    giraf Niet meer actief

    Ik weet dat bepaalde rauwe etenswaren tijdens de zwangerschap niet mogen, maar waarom eigenlijk niet?
    Alcohol en roken snap ik wel, maar waarom bijvoorbeeld geen filet american? Is dat omdat je er sneller ziek van kunt worden omdat er eerder bacteriën in kunnen zitten? Maar waarom zou dat slecht zijn voor de baby dan? Die pakt toch altijd de voedingsstoffen die hij/zij nodig heeft?

     
  2. Ineke

    Ineke Verloskundige

    15 dec 2010
    2.663
    0
    0
    Hallo Giraf.

    Zie onderstaande tekst:
    Lever
    In lever kunnen grote hoeveelheden vitamine A voorkomen. Eet daarom geen lever tijdens de zwangerschap. Teveel vitamine A tijdens de zwangerschap kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij je kind. Beleg daarom met leverproducten maximaal één boterham per dag. Leverproducten zijn leverworst, -pastei, paté, Hausmacher en Berliner

    Rauw vlees
    In rauw of halfgaar vlees (filet americain, niet goed doorbakken biefstuk of tartaar) kunnen eitjes zitten van een parasiet. Besmetting hiermee kan 'toxoplasmose' veroorzaken, een infectieziekte. Zelf merkt je daar weinig van, maar je kind kan er via jou besmet mee raken. Je kind kan er ernstige afwijkingen door krijgen, of te vroeg (of dood) geboren worden.

    Kattenbak en tuinieren
    De infectieziekte 'toxoplasmose' kun je krijgen door rauw vlees te eten, en door contact met besmette uitwerpselen. Wees daarom voorzichtig met de kattenbak verschonen en met tuinieren. Laat deze werkzaamheden het liefst aan een ander over. Is dit echt onmogelijk, doe het dan zelf met huishoudhandschoenen aan. Was de handschoenen goed af voor je ze weer uittrekt. De parasiet heeft een paar dagen nodig om te rijpen en een infectie te veroorzaken. Als de kattenbak dagelijks verschoond wordt, bent je de parasiet steeds te snel af. Via aarde kan de parasiet ook op groente terecht komen. Was alle groente daarom goed.

    Brie en camembert
    Nog een bacterie waar je liever bij uit de buurt blijft, is de Listeriabacterie. Deze komt veel voor in rauwe voedingsmiddelen als brie en camembert. Deze bacterie veroorzaakt de voedselinfectie Listeriose, waar volwassenen meestal niets van merken. Maar voor het ongeboren kind is het wel schadelijk. Als de infectie via je lichaam de baby bereikt, kun je een miskraam krijgen of een ziek geboren kind. Gebruik daarom geen onverhitte, niet geconserveerde producten als ze lange tijd in de koeling hebben gelegen en onverhit worden gegeten. Voorbeelden zijn rauwkost en zachte rauwmelkse kazen zoals brie, camembert en blauwe kaas. Als kaas van rauwe melk is gemaakt (dat is niet gepasteuriseerde melk), dan staat er op de verpakking 'au lait cru'. Nederlandse kaas is wel veilig. Rauwmelkse harde kaassoorten als boeren-Goudse bevatten minder vocht zodat Listeria daar niet in kan groeien.

    Het gaat door de placenta waardoor het bij de baby terecht kan komen.

    Groetjes Ineke.
     

Deel Deze Pagina