Nu ik grotendeels thuis zit door ziekte zou ik graag mijn tijd willen benutten door te leren. Niet een vak of een taal, maar echt algemene kennis. Ik hou van lezen, en verbreed nu vooral kennis door het lezen van non-fictie boeken. Biografieën van bijvoorbeeld Elon Musk, koningin Juliana, Stephen Hawking, Michelle Obama, Malala en zelfs Zlatan. Maar ook informatieve boeken zoals Sapiëns, Mythos, en boeken over het klimaat heb ik gelezen. Toch merk ik dat ik in sommige dingen achterblijf. Zo weet ik bijvoorbeeld niks van kunst, politiek of sport. Dat zijn onderwerpen die mij niet interesseren, dus waar ik ook niet snel een boek over zou lezen. Deze kennis mis ik wel eens bij serieuzere gesprekken (en bij pubquizzen en triviant spelen). Hebben jullie tips om makkelijk je algemene kennis bij te spijkeren? Boeken/ documentaires/ tv programma’s / apps, alle tips zijn welkom.
Wat leuk dat je hierover nadenk. Je zou misschien dagelijks een (kwaliteits-)krant of opiniebladen kunnen lezen. Bij dingen die je daarin leest kun je dan zelf weer meer te weten komen door op internet te zoeken naar info bijv. of naar boeken te zoeken.
Lees een artikel op nu of NOS, ga vervolgens een onderwerp opzoeken op Wikipedia. Bv op NOS Jacht op Limburgse wasbeer is geopend, met sardientjes. Dan wiki je op Limburgse wasbeer. Lees je daar wat over en vaak kun je doorklikken naar andere artikels
Ga podcasts luisteren. Van bijv. NRC BNR of NPO, ik luister bijv NRC vandaag iedere dag een 15 minuten over een onderwerp heel afwisselend, ze hebben ook over politiek (haagse zaken) of wetenschap (onbehaarde apen) en zo zijn er heel veel podcasts te vinden, via je podcast app op je telefoon, of online podcastluisteren.nl
Oh en op youtube tedx of tedtalks, TED staat voor technology entertainment design, gaat ook over allerlei onderwerpen, kun je veel van leren.
Wat ook helpt is dan nieuwe dingen die je hoort bij zo’n podcast even opschrijven en nazoeken. Bijv met Pasen lees je iets over de Matthaus Passion van Bach in de Grote Kerk van Naarden. Zoek dan daarna even artikel, filmpje, googelen enz op Bach (muziek) en bijv waar ligt Naarden (topo) en zo verder. Dat helpt erg bij het opbouwen. Succes!
Op Ned2 komen regelmatig documentaires, opinieprogramma's en populair wetenschappelijke programma's. Nieuwsuur is ook handig. Allemaal terug te kijken overdag.
Ik heb voor de kinderen informatieve boeken gekocht van Arend van Dam (oa lang geleden, in een land hier ver vandaan). De boeken gaan over de Nederlandse en wereldgeschiedenis en aardrijkskunde en kunst. Ik lees ze voor en zo leren we beiden wat. Je hebt voor oudere kinderen ook boeken over helden (belangrijke figuren uit de wereldgeschiedenis). We praten er dan ook over en ik lees er soms verder over als er vragen zijn. 2doc heeft veel documentaires.
Sorry dat ik het topic even kaap, maar wat vind jij zo leuk aan podcasts dat je daarnaar luistert? Oprechte interesse, geen aanval op wat je doet
Niet precies de onderwerpen die jij noemt, maar ik lees geregeld de elsevier, quest en de consumentengids. Ik merk dat ik in het dagslijks leven geregeld info uit kan gebruiken. Qua boeken vind ik de historische romans van Simone vd vlucht heel goed. Gaat over oa geschiedenis, het ontstaan van kunst en leest makkelijk weg. Titels zoals; "Delfs blauw" (veel info over kunstschilders) en "rode sneeuw in december" (vaderlandse geschiedenis) vond ik heel leerzaam en het leest gemakkelijk weg.
Quiz programmas als "Per seconde wijzer" , "twee voor twaalf" of "met het mes op tafel" zijn wel geschikt om je algemene kennis wat bij te spijkeren. Of Discovery en National geographic kijken.
Toevallig net haar nieuwste boek ‘Schilderslief’ uit. Over Rembrandt van Rijn. Heel leuk inderdaad! Denk dat ik ook maar een ‘Thing to google’ lijstje maak op mijn telefoon. Dan kan ik interessante onderwerpen die ik tegenkom onthouden en later opzoeken. @Kolibrie2 @mamameer Ted talks zijn alleen in het Engels? Hebben jullie nog aanraders?
@Paris91 he wat leuk, ik zat te kijken of ik m zou kopen. Maar begrijp van jou dat t een aanrader is dus?
Vooral het gemak waarmee je via zo’n podcast informatie of vermaak tot je krijgt. Netzoals bij radio of televisie. Ik luister het in de auto, of tijdens hardlopen. Een podcast als “ik ken iemand die” over ouderschap en perikelen is heerlijk vermakelijk. Terwijl een podcast van nrc me iets leert en mijn horizon verbreed. podcasts zoals “tante jos” of “bob” vertellen een verhaal over iemand, en dat maakt het dus erg divers.
@paris91klopt tedtalks zijn in het engels. Als je dat moeilijk vind is het niet zo geschikt, er komen vaak ook wel lastige termen voorbij.
Ik lees ook boeken in het Engels, dus dat zal geen probleem zijn Was meer benieuwd of er Nederlandse onderwerpen zouden zijn, zoals de geschiedenis of politiek hier. Maar zal mij er eens in verdiepen welke onderwerpen mij leuk lijken. Ja! Vond hem heel fijn geschreven, en ook heel interessant om over die tijd te lezen. Nu zo moeilijk voor te stellen dat mensen echt zo leefden (en vooral zo vroeg stierven) in Nederland. Zal zeker vaker een boek van haar oppakken.
Oké, thanks. Ik hou van waargebeurde docu's en films en van persoonlijke interviews/verhalen in tijdschriften, maar toch betwijfel ik of die podcasts me wat lijken. Misschien omdat ik zoiets eigenlijk nooit voorbij zie komen. Weet maar van enkele mensen dat ze aan podcasting doen maar dat zijn nou net de mensen die me geen reet boeien Via welke kanalen kom jij aan je podcasts?