Ik heb voor mezelf besloten dat ik toch maar eens met een psycholoog ga praten. Maar dit heb ik in het verleden al eens gedaan en ik merk dat het moeilijk is om het te combineren met mijn werk en thuis. Ook heb ik eerlijk gezegd geen zin om iedere week een half uur te gaan rijden naar eenpsycholoog en wil ik het via internet proberen. Wie heeft er ervaring en met welke en heb je een verwijzing nodig van de huisarts? Hoe zit het met de vergoeding van de zorgverzekering?
Ik volg even want ook hier ben ik benieuwd naar, ik ben bijna een jaar geleden opnieuw doorverwezen en tot op heden niks gehoord. Toen ik de vorige keer bij de psycholoog eindelijk doorkwam (wachtenlijsten en verloren voorgemaakte afspraak brieven in de post) heb ik nooit niks meer te horen gekregen over therapieen waar ik naar doorverwezen was.. Vermoederlijk ook allemaal verloren gegaan in de post gezien ze hier bij dat soort zaken een brief sturen met wanneer je een afspraak hebt en niet dat je kan bellen voor een afspraak. En vervolgens wordt je dan ontslagen en mag je opnieuw in de wachtrij..
Hmmm... ik denk dat non-verbale communicatie heel erg belangrijk is voor een therapeut, om zijn werk goed te kunnen doen. Ik ben er geen voorstander van. Dat half uurtje rijden is het echt wel waard. En qua tijd en werk... Kun je niet proberen het op een woensdagochtend te plannen? Dan hoef je maar voor 1 kind opvang te regelen (psz?) Aangenomen, dat je op woensdag vrij bent en je kinderen naar school gaan. En als je niet vrij bent... Je geestelijke gezondheid is heel belangrijk, dus daar zou ik wat voor regelen.
Voor GGZ heb je een verwijzing nodig van je huisarts om het vergoed te krijgen. Echter, je huisarts mag niet direct verwijzen naar eerstelijn maar moet het eerst proberen zelf op te lossen of zij de GGZ praktijkondersteuner. Als je dan niet verder komt volgt een verwijzing naar eerstelijn GGZ, tenzij je problematiek zo complex is dat je direct doorgestuurd wordt naar tweedelijns. Als je een verwijzing hebt van de huisarts kun je kijken met welke internet aanbieders je zorgverzekeraar een contract heeft, of wat ze vergoeden. Maar dat is afhankelijk van je verzekeraar en je soort pakket.
Ik heb trouwens geen ervaring met internet psychologie maar sluit me aan bij wat lady xochi zegt, ik denk dat de persoonlijke band met een therapeut ook belangrijk is. En als je er nu al geen tijd voor kunt of wilt maken, hoe ga je dan internet therapie kunnen volgen? Dan heb je geen afspraken waar iemand op je zit te wachten, hoe ga je dan tijd voor jezelf vrij maken?
Allereerst vind ik het een beetje raar dat als je niets van een therapeut hoort na inschrijving dat je er dan niet even achteraan gaat. Je bent zelf ook wel een beetje verantwoordelijk lijkt me zo. Voor TS, ik zou ook niet snel voor therapie online kiezen. Het half uurtje per week voor jezelf is echt belangrijk. Als ik zo lees vraag ik me af of je wel echt aan jezelf wilt werken, of is er toch iets wat je nog tegenhoud?
Ik wil echt aan mezelf werken maar niet meer op de manier die ik toen gedaan heb, want dat werkte toen ook niet met de kids. De reden dat ik nu hulp zoek is omdat mijn wens voor nog een kindje heel groot is, maar we besloten hebben het bij 5 kindjes te laten ( klinkt ondankbaar, maar ik ben niet ondankbaar).Mijn man ziet nog een kindje niet zitten en daarom heb ik dit besluit genomen. Alleen kan ik.mijn gevoelens beter op papier zetten dan onder woorden brengen vandaar dat ik deze keuze wil proberen. Daarnaast rij ik genoeg heen en weer voor mijn dochtertje en heb ik afspraken genoeg in de week, dat ik dit gewoon thuis wil doen.
Het klopt niet dat de POH-GGZ de verwijzing dient te doen of dat je deze eerst moet zien. Ik ben ook van mening dat de POH zich niet moet branden aan bepaalde problematiek, gezien deze vaak 'maar' een hbo-achtergrond hebben en hooguit eenvoudige problematiek kunnen behandelen (qua kennis en qua tijd). Mocht je HA er niet uitkomen of het eerste of tweedelijns moet zijn kan de POH wel een rol spelen in de verwijzing, het voortraject, enzovoort. Er is dan meer tijd om de boel in kaart te brengen. In principe kun je gewoon de HA bellen en vraag je om een verwijsbrief naar die en die instelling (als je al één op het oog hebt). Je hoef dit ook niet uitgebreid te specificeren.
Je kunt overigens ook op zoek gaan naar een blended variant. Interapy biedt dit, maar vooral online, bijvoorbeeld wel aan (en wordt door alle verzekeraars vergoed).
Ik zeg ook niet dat de POH de verwijzing moet doen. Ik heb geschreven dat de huisarts de verwijzing moet doen maar eerst zelf of via zijn POH moet kijken of er te behandelen valt. Dus goed lezen. En je kunt het er mee eens zijn of niet maar zo is het protocol nu en zijn de afspraken met de zorgverzekering. De huisarts vist de lichte gevallen er uit, verwijst iets zwaarder door naar de eerstelijn en de zwaardere gevallen gaan naar tweedelijn. Voor lichte problematiek hoef je ook niet de gespecialiseerde GGZ in.
Hoe moet ik me dat voor me zien? Via de mail/chat of echt via skype/facetime? Lijkt me heel apart! Maar misschien niet zo stom... het op en neer reizen/opvang regelen, wachttijden etc kan ook stress opleveren
Internettherapie kan best goed werken maar wordt in de praktijk vaak gecombineerd met lIve zittingen, blended therapie. Ik werk er zelf ook mee. Soms zie ik clienten dan bv 1 x per maand en verder begeleid ik ze via internet tussendoor. Soms spreek ik dan ook vaste momenten af om te communiceren of ik zet opdrachten klaar die op een zeker moment klaar moeten zijn. Mijn mening is dat een intake live zodat een goede beoordeling gemaakt kna worden van wat er nodig is en daarna een internetdeel prima kunnen werken. Veel instellingen hebben het dus binnen hun pakket tegenwoordig maar willen je ook wel live af en toe zien. In dat geval heb je gewoon een verwijzing nodig voor gespecialiseerde zorg. Er zijn ook volledige internettherapieeen maar die worden vaak niet vergoed door de zorgverzekering
Ik denk dat het in jouw geval misschien juist wel heel goed is om face to face met een therapeut te gaan praten. Juist om te ervaren dat dit moeilijk te combineren is met de zorg voor je 5 kinderen. Het zou wellicht voor een stukje kunnen bijdragen aan de verwerking en acceptatie dat je man geen 6e kindje wil.
Ik loop bij GGZ en hun bieden ook een online programma aan wat ik naast mijn 2 wekelijkse sessies volg. Ik heb persoonlijk meer aan de live sessies, ik heb daar ook standaard 1x in de 2 weken de donderdagochtend voor vrij gepland. Ik vraag mij ook af, als je geen tijd hebt voor een live sessie hoe je dan wel tijd vrij kan maken voor een online sessie? Als je echt aan jezelf wil werken moet je daar nu eenmaal veel tijd in investeren en er voor kiezen andere bepaalde dingen op een laag pitje te zetten.
Jammer dat er meteen gezegd wordt dat ik niet aan mijn zelf wil werken. Ik wil dit wel en ben opzoek naar iets passends... Ik heb in hetverleden al een aantal keer bij een psycholoog gelopen ivm heftige gebeurtenissen uit het verleden dus weet hoe het werkt. Alleen weet ik ook dat ik beter ben op papier en dan meer mijn gevoelens uit dan face to face en daarom zou ik dat mede willen. Heb ivm de ziekte ook een tijd contact gehad met maatschappelijk werk en dit ging ook via de mail en soms telefonisch omdat rotterdam gewoon te ver weg is en dit werkte voor mij heel goed. Daarom dat ik dit wil gaan proberen, maar wel een betrouwbare zoek.
Ik weet hoe het is om 5 kinderen te combineren met andere zaken. We lopen met onze dochter al vanaf haar geboorte bij meerdere specialisten en ziekenhuizen, daarnaast heb ik haar 3 x per week naar een behandelgroep gebracht voor kinderen met taal/spraakachterstand en had zij daarnaast ook nog ergotherapie. Daarnaast heeft onze zoon autisme en heb ik daar ook in het traject gezeten en curcussen gedaan, ik weet dus echt wel hoe het is om dingen te moeten met 5 kinderen. Dat onze vierde net geboren was heb ik ook bij een psycholoog gelopen ivm de zorgen voor haar en wist ik dit ook te combineren met 4 kinderen, maar het was lastig daar ben ik eerlijk in. Heb ook nog oppaskinderen en heb dan 7 kinderen en moet dn evengoed ook naar zwemles en andere kids ophalen enz. dus het is niet helemaal vreemd voor me