Het is alweer heel wat jaren geleden, maar onze zoon met dyslexie kreeg de Citotoets voorgelezen. Hij zat in een aparte ruimte met nog andere kinderen met dyslexie. Ik zou het even op school navragen.
Er zijn inderdaad allerlei opties die bij dyslexie kunnen. Dus vraag het aan de juf/meester wat bij hen mogelijk is. Mijn zoon kreeg eerst vanalles voorgelezen of door de juf of door de RT. Tegenwoordig gaat het via kurzweil, een computer programma. Maar die heeft soms ook niet alle mogelijkheden, en dan wordt het alsnog voorgelezen. Soms heeft hij ook extra tijd. Of letten ze bij bepaalde toetsen minder op zijn spelling.
Hier extra tijd voor dochter met de Cito en ze mocht het volgens mij op de computer maken. Bij mijn zoon waren ze er van overtuigd dat hij geen dyslexie had op de basisschool, wij dachten daar anders over, maar die had dus geen verklaring en kreeg geen extra tijd of wat dan ook. Ze hadden hem wel naast een jongen gezet met dyslexie waarbij de juf alles voorlas, super irritant, kon zich amper concentreren. Heb daarna school gemaild met het verzoek om dat in een aparte ruimte te doen. Op de middelbare school in de brugklas hebben ze een screening gedaan, daarbij gingen meteen alle alarmbellen rinkelen, laten testen daarna en toch dyslexie.
Mijn dochter heeft dyslexie en heeft de IEP doorstroomtoets gemaakt in februari. Zij kreeg de vragen voor gelezen via de laptop en moest het antwoordt op een papier schrijven. Vond het zelf wel omslachtig. De extra tijd die ze had, had ze dus ook echt nodig. Maar als de school een digitale toets heeft voor iedereen dan scheelt dat.