No spend december

Discussie in 'De lounge' gestart door Omaaatje, 30 nov 2023.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Omaaatje

  Omaaatje Bekend lid

  9 aug 2023
  518
  395
  63
  Wie doet er mee?
  Mijn doel is om de komende maand niets onzinnigs en niets consumptiefs te kopen, en ook niets buiten de deur uit te geven. En qua boodschappen zoveel mogelijk de voorraad te gebruiken. Ook met kerst gaan we niet raar doen ofzo.
  Concreet betekent dat: alleen jumbo laten bezorgen, misschien 1x de Albert heijn en verder de bakker en de slager. En een zak oliebollen op oudjaarsdag moet kunnen.
  Er zijn 2 kleine uitzonderingen:
  Zoon heeft 1x een kindercollege in het (winter)openluchtmuseum. Ik heb hem na afloop poffertjes beloofd en we willen daar een touw halen voor de hond (nu haar lievelingsspeeltje) en de traditionele daar ter plekke gekookte pot appel-perenstroop die we elk jaar halen.
  En met dochter ga ik nog een keer naar de tweedehands Legowinkel rond de kerstvakantie voor wat speciale dingetjes en losse blokjes, dat is heel gericht voor wat we nodig hebben om verder te kunnen met onze stad waar we in de kerstvakantie flink mee bezig willen gaan.
  Die afspraken zijn al gemaakt en kan ik niet zomaar veranderen bij mijn kinderen.
  Maar verder dus niet naar winkels, niets bestellen, niets eten buiten de deur, geen benzine etc. Dochter gaat nog wel een keer een treinkaartje kopen maar dat is haar eigen geld.
  Niemand die er verder iets van merkt dat ik dit wil gaan waarschijnlijk maar het voelt toch goed om niet mee te gaan in de commerciële decemberrush. Ben benieuwd of anderen hier ook zo over denken.
   
  rijo vindt dit leuk.
 2. Nina Sanders

  Nina Sanders VIP lid

  1 aug 2016
  38.191
  45.327
  113
  Ik snap je hele gedachtegang wel maar mijn vraag is dan meer: waarom dan alleen in december? Het is de allergezelligste tijd van het jaar.

  Tuurlijk hoef je niet mee te doen met alle commercie, het is maar net wat je er zelf van maakt. Maar puur in december juist je zo distantiëren van alle consumptie, waarom zou je specifiek december pakken? Want de bakker en slager en de oliebollen neem je wel. :)

  Ik zou dan eerder denken: áls we geld willen uitgeven aan extra’s of uiteten of wat dan ook, dan lijken de feestdagen mij wel een fijne periode. Maar dit besluit ieder natuurlijk voor zichzelf en ik kan niet in andermans portemonnee kijken.

  Wij gaan overigens niet iets ‘geks’ doen. Maar wij gaan zeker wel qua boodschappen luxere uitgaven doen en ook wel uiteten. Ook doen wij wel pakjes onder de boom en wordt hier zeker wel geborreld en gewoon genoten. Kost dat een keer wat extra, dan is dat zo. De kids hebben ook vakantie dus dan zal er ook zeker een uitje bijzitten. En dat kan al heel simpel hè, een doolhof hier in de buurt vinden ze al leuk met daarna poffertjes thuis bakken. Kost letterlijk een paar euro. Of lekker in het bos wandelen met een kasteelbezoek en daarna warme choco. Wat ik hiermee eigenlijk wil zeggen: het hoeft niet altijd over de top en je hoeft niet volledig mee te gaan in de hele decemberrush. Maar het belangrijkste vind ik dat iedereen gewoon in deze periode happy is en dankbaar voor wat ie heeft.

  Ikzelf vind december wel een hele leuke maand en sta achter die extra uitgaven dus om dan concreet antwoord te geven op je vraag: nee, daar doe ik niet aan mee. :)

  Ga je dan helemaal niet naar winkels, bestel je helemaal niets en en verbruik je helemaal geen benzine? Met alle respect maar, dat is toch bijna niet te doen? Oprechte vraag!
   
  Momof3d5, kadootje, 86Elise en 10 anderen vinden dit leuk.
 3. MamaSofie1

  MamaSofie1 Fanatiek lid

  18 jun 2023
  1.383
  1.079
  113
  Vrouw
  Hier in december net extra kost door sinterklaas en kerst cadeautjes. Hoort er ook echt wel bij vind ik. Qua eten doorheen de maand geef ik niet meer uit. Kerstmis zelf delen we het bedrag onder degene die mee-eten. We hoeven dan ook zelf niets te doen als alleen opwarmen.
  Laat die gezellige maand maar beginnen :o:
   
  Omaaatje vindt dit leuk.
 4. Anouk2005

  Anouk2005 VIP lid

  21 mrt 2012
  21.663
  15.015
  113
  dokters-assistente
  De Glazen Stad
  Het enige wat wij deze maand niet doen is Sinterklaas vieren met een overload aan kadootjes. Ieder kind krijgt 1 kado en we eten gezellig met elkaar als gezin en aanhang.
  Oudste dochter wordt volgende week 18 jaar en geeft een diner voor 10 meiden bij ons thuis, kost ook aardig wat maar ga ik sws niet op bezuinigen.
  Je wordt immers maar 1x 18 jaar ;)
  In december kijk ik nergens naar, bezuinigen doen we wel weer een keer in januari.
   
 5. Oilell

  Oilell Fanatiek lid

  8 okt 2018
  2.824
  3.806
  113
  Vrouw
  Wij hebben juist besloten vanaf januari de broeksriem wat strakker aan te trekken (en eigenlijk pas écht na de zwangerschap). Maar met pakjesavond wat lekkers, schoen zetten 1x per week, wat kleine cadeautjes in de adventkalender (delen er 1 met 4 a 5 man), een kerstontbijt, een kerstdiner, met oud en nieuw wat versiering etc. maakt toch wel dat het een feestmaand is waardoor ik het op korte termijn nog even niet zien gebeuren.

  Waarom per januari wel extra opletten? Alles gaat per januari zo veel duurder worden en we hebben geen recht op toeslagen. Zorgverzekering gaat met 50 euro omhoog voor ons samen. Kinderopvang voor P ongeveer 160 euro extra, en als mini straks ook naar de opvang gaat komt daar nog 190 euro per maand bij (we betalen dan meer aan kinderopvang dan aan onze hypotheek van 1500 euro). Ook de rente op de studieschuld van mijn man is gestegen met een tientje, electriciteit is duurder geworden, gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting is flink gestegen.

  Gaan proberen per januari meer op te letten. De realiteit is dat ik weinig kan door de zwangerschap en mijn man in zijn eentje het huishouden moet draaien. Als hij geen energie heeft om te koken snap ik dat volledig, dan bestellen we iets. Als hij zin heeft in zalm op zijn brood, dan zorgen we voor een plakje zalm bij de boodschappen. Als het kindje er is, mogen we nog 4 weken bestellen en doen waar we zin in hebben qua boodschappen en afhalen. Daarna is het klaar en gaan we ons aan het gestelde weekbudget houden. Hebben voor verjaardagen, de vakantie en feestdagen een beetje extra budget begroot.
   
  Neskio, Zxcvb en Omaaatje vinden dit leuk.
 6. Eppo82

  Eppo82 VIP lid

  25 jun 2007
  14.956
  5.783
  113
  Nee, ik vind dit juist een maand waarin ik vooral veel geef/langsga bij familie/vrienden. Dus daar horen ook extra uitgaven bij (Cadeaus, benzine). Ik ben echt niet van over de top, maar er gaat hier zeker wel extra geld uit in deze maand.
   
  chantal1985, kadootje, Spectre en 2 anderen vinden dit leuk.
 7. Vero0504

  Vero0504 VIP lid

  17 nov 2016
  17.474
  13.880
  113
  Cadeautjes hebben we al in huis, dus in die zin wat makkelijker. :roflmao:

  Ik ben wel wat rustiger qua uitgaven, vooral in november en december let ik daar op, maar no-spend wordt m niet.

  2 verjaardagen (G en R), sint en kerst dus dat wordt lastig.

  Vanaf januari voeren we wel die koers door, ik probeer zo veel mogelijk te sparen en zsm die studieschuld er uit te schoppen.

  Ik betaal al sinds begin meer dan ik moet, maar mijn rentevrije periode loopt eind 2025 af en ik heb nog 6,5 mnd daarna zitten. Dus ik probeer eigenlijk die maanden weg te werken.
   
  Omaaatje vindt dit leuk.
 8. OliJul

  OliJul Actief lid

  17 feb 2023
  235
  149
  43
  Vrouw
  @Oilell; Ohh.. bizar! €1500 p.m voor de hypotheek?! Wat een bedrag! :eek: Ik hoop van harte dat jullie dan een heel fijn plekje hebben om te wonen, dat die €1500 het helemaal waard maakt!

  No spend; doen we niet bewust aan. We kopen sowieso weinig ‘onzin’ of prullaria. We werken met budgetten, dat helpt ook om niet zomaar geld uit te geven.
   
  Zxcvb en Omaaatje vinden dit leuk.
 9. sannever

  sannever Fanatiek lid

  22 jan 2014
  1.704
  1.512
  113
  Vrouw
  Thuis
  Ik spaar maanden van te voren om in december even niet op mijn uitgaven te hoeven letten qua boodschappen en cadeaus.Na de feestdagen gaat de rem er weer op en koop ik alleen noodzakelijke dingen.Ik houd sowieso niet van verspillen en overmatige spullen in huis hebben.
   
  kadootje, nizzie86, Chillin en 3 anderen vinden dit leuk.
 10. Esther2901

  Esther2901 Fanatiek lid

  3 jul 2014
  1.096
  819
  113
  Het is niet zo dat ik in december geen geld wil uitgeven, maar ik wil wel heel bewust zijn over de uitgaven die ik doe.
  En deze week heb ik al wat abonnementen opgezegd. Had nog een abbo op de WW lopen dat zou doorlopen als ik niet zou opzeggen. De yoga stopgezet per januari, het lijf werkt nu niet helemaal mee dus zonde om bijna €80,- te betalen per maand als ik nauwelijks kan gaan.
   
  Omaaatje vindt dit leuk.
 11. owly

  owly VIP lid

  19 aug 2013
  19.587
  8.530
  113
  Nee doen we niet specifiek aan mee. Sint en kerst is al in huis. Juist met kerst eten we een keer iets anders en misschien dan een keer niet in de aanbieding.

  We halen bijna nooit eten op en gaan misschien 1 keer per jaar uiteten. Let elke week op de boodschappen.

  Ik geef liever gedurende het jaar minder uit en dan ook normaal met sint en kerst cadeautjes.:)
   
  Omaaatje vindt dit leuk.
 12. Oilell

  Oilell Fanatiek lid

  8 okt 2018
  2.824
  3.806
  113
  Vrouw
  Als we particulier moesten gaan huren waren we minimaal het zelfde bedrag kwijt. Gemiddeld is particuliere huur nu zo'n 1400 euro voor 80m2. Met straks 2 kinderen en regelmatig thuiswerken vind ik dat behoorlijk krap. We hebben ons huis (125m2) gekocht voor iets minder 400.000 euro. In 2023 is de gemiddelde verkoopprijs 424.500 voor een woning. Dus we wonen zeker niet goedkoop, maar gezien de markt en de alternatieven zeker geen belachelijk duur huis.
   
  OliJul, bababoe en Luna86 vinden dit leuk.
 13. Luna86

  Luna86 VIP lid

  11 jan 2009
  12.998
  7.627
  113
  Gelderland
  Wij vieren geen Sint en kerst met kado’s dit jaar dus zijn daaraan geen extra geld kwijt. Sint vind ik echt voor kleine kinderen en met kerst zijn we op vakantie. Maar ik ben het wel eens met de rest, waarom december?
   
  Omaaatje vindt dit leuk.
 14. Omaaatje

  Omaaatje Bekend lid

  9 aug 2023
  518
  395
  63
  #14 Omaaatje, 1 dec 2023
  Laatst bewerkt: 1 dec 2023
  Bij de bakker en slager halen we ons normale brood en vlees ivm de beroerde kwaliteit bij de supermarkt. Waarom zou ik dat overslaan?
  Wij vinden de decemberperiode niet anders dan anders, dus wij hebben geen behoefte aan extra luxe ofzo. Vind de gezelligste tijd van het jaar zo opgelegd overdreven. Het is altijd gezellig in principe. Heb voor jongste een paar boeken klaar liggen voor de feestdagen en oudste heeft op black friday 22 boeken klassieke literatuur voor 76 euro besteld en van ons cadeau gekregen, verder doen we niet aan pakjes omdat we allevier vinden dat we al genoeg hebben.
  En in de vakantie willen de kinderen niet weg, ze hebben allebei aangegeven behoefte te hebben aan rust. Oudste wil alleen maar lezen en met de Lego. Denk dat ze ook nog wel ern keer afspreekt met vrienden. Jongste wil thuis met allerlei projecten aan de slag. Ik kan zelf fysiek ook eigenlijk de deur niet uit voor uitstapjes dus dat scheelt.
  Benzine verbruiken we normaal ook nauwelijks dus dat redden we makkelijk met wat er in de tank zit.
  En waarom nu? Gewoon omdat ik dat idee nu heb. :p wil het daarna ook proberen door te zetten, we hebben gewoon niets nodig, juist dat stukje bewuste dankbaarheid, we zijn tevreden met wat we hebben en hoeven geen geld uit te geven om fijne dingen te doen. En dat wil ik zo lang mogelijk volhouden. Bijkomend voordeel is dan dat man hopelijk eerder met pensioen kan, hij zit als zzp'er nu bewust even zonder klus en dat doet hem erg goed. Smaakt naar meer...
   
  Momof3d5 en Saartje33 vinden dit leuk.
 15. Maan14

  Maan14 Fanatiek lid

  6 feb 2022
  2.172
  2.353
  113

  Hier eigenlijk het zelfde als wat jij noemt.
   
 16. Omaaatje

  Omaaatje Bekend lid

  9 aug 2023
  518
  395
  63
  #16 Omaaatje, 1 dec 2023
  Laatst bewerkt: 1 dec 2023
  Even vermelden, wij hebben geen familie om naar toe te gaan. Dus dat soort zaken zijn bij ons niet aan de orde. Toen schoonvader nog leefde verwenden we hem ook met cadeautjes en bezoek natuurlijk. Man heeft wel een broer maar die heeft het altijd te druk met zijn kleinkinderen en schoonfamilie.
   
  Eppo82 vindt dit leuk.
 17. Omaaatje

  Omaaatje Bekend lid

  9 aug 2023
  518
  395
  63
  Gewoon omdat ik het idee nu heb... meer dan normale boodschappen hebben we niet nodig en verder vermaken we ons goed met wat we hebben. Wil het ook doorzetten na december trouwens maar vond dit een mooi symbolisch moment om mee te beginnen.

  En bedenk nog 1 ding: dochter treedt op met het schoolkoor dus moet 1 kaartje van 4 euro kopen om naar haar te mogen luisteren.
   
 18. tuc

  tuc VIP lid

  19 dec 2012
  51.322
  41.942
  113
  Als je voor zoiets weer allerlei uitzonderingen gaat maken (bakker, slager, oliebollen, legowinkel, museum, dan gaat het zn doel voorbij vind ik.

  Maar nee, wij doen dus niet mee. Ik wil in de kerstvakantie graag een dagje weg met de kinderen, met kerst kiezen wat we willen. Ik ga nog naar een kerstmarkt in december..genoeg leuke plannen.

  O en in januari wordt het ook al niks, zoons verjaardag en de start van carnaval. O en in februari nog carnaval:roflmao::roflmao: (3 weken hier)
   
  liefkleintje, Jess93, bababoe en 4 anderen vinden dit leuk.
 19. MMW

  MMW Fanatiek lid

  29 dec 2013
  1.179
  424
  83
  Dit soort hypotheekbedragen zijn wel een beetje de realiteit van nu vrees ik! Ik sta er daarom ook altijd van te kijken dat het alleen over hoge huren gaat wanneer er over lastenverlaging gesproken wordt :|
   
  Spectre, OliJul en Omaaatje vinden dit leuk.
 20. Paardenbloem

  Paardenbloem Actief lid

  31 mei 2022
  384
  497
  63
  Vrouw
  Vind ik ook niet hoor.
  Wij betalen hetzelfde aan hypotheek met ongeveer dezelfde verkoopprijs ook destijds. Voor een heel lekker ruim huis vergeleken met wat je nú voor 4 ton koopt!

  Maar on-topic: Ik doe niet mee.
  Ik vind het best een goed initiatief en ik heb de Sinterklaascadeautjes al in huis, maar ik word veel te blij van af en toe een koffie of eten buiten de deur en bijvoorbeeld in de kerstvakantie eens wat leuks voor de kinderen (vooral uitjes, cadeautjes krijgen ze met sint al wel genoeg).
  Daarnaast wil mijn man binnenkort een mountainbike gaan kopen en moet oudste dochter een nieuw bed. Wordt geen goedkoop maandje dus.:|
   
  Omaaatje vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina