Maar het is moeilijk om bij deze gevallen te achterhalen of het daadwerkelijk het meertalig zijn is of iets anders dat hiermee samenhangt dat het effect verklaart. Er zijn namelijk vaak nogal wat verschillen die samengaan met sommige vormen van meertaligheid, zoals economische situatie, opleidingsniveau van de ouders, etc. Als hier allemaal voor gecontroleerd zou worden, dan denk ik niet dat je het effect nog zou vinden.
Vrienden van ons hebben twee dochters; onderling spreken de ouders Engels, vader spreekt 1 op 1 Nederlands met de kinderen, moeder spreekt 1 op 1 Maleis met de kinderen, op school is alles in de lokale taal (zowel vader als moeder spreken die niet, of zeer gebrekkig, en sowieso niet tegen de kinderen), en op het kinderdagverblijf is alles Frans (wederom een taal die beide ouders gebrekkig spreken en niet actief tegen de kinderen). Beide kinderen komen vanaf 3 mnd al in aanraking met Frans en gaan met 2 jaar naar school (en komen vanaf dan dus in aanraking met de lokale taal). De oudste is nu bijna 7 en spreekt ontzettend goed Nederlands, Engels, Frans en die lokale taal. Op school komt ze meer dan prima mee met klasgenootjes (die veelal native zijn in de lokale taal en Frans). Maar Maleis valt een beetje weg, dit ook omdat haar moeder daar niet heel consequent in is; ze spreekt toch ook vaak Engels, leest bv in het Engels voor etc. En contact met andere Maleis-sprekenden is ook zeer gering. De jongste is nu 3 en heeft een voorkeur voor Engels, maar verstaat ook zeker de andere talen prima. Enige puntje is dat hun taalontwikkeling in het begin wat leer te haperen, om daarna ineens te exploderen. Tijdens zo'n 'hapering' denken mensen wel eens dat het dus te veel is, 5 talen, maar dat hoeft écht niet zo te zijn. Zo lang kinderen er maar op jonge leeftijd goed mee in contact komen, met écht goede sprekers van de taal (native! geen gebrekkige sprekers, dan leren kinderen een gebrekkige taal als moedertaal, en dat is hééél lastig weer te corrigeren!) en consequente sprekers. Ik vind het echt súper interessant
Bedankt voor jullie reactie! We zien wel hoe het loopt. Het Engels gaan we tot een minimum beperken, en het is inderdaad belangrijk dat ze goed Nederlands spreekt omdat dit de omgevingstaal is. Voorlopig heeft ze geen taalachterstand, integendeel, maar we zullen het goed opvolgen!
Ik ben er zelf ook nog niet achter waar het nou precies aan ligt. Vanuit het principe dat we de NLe taal foutloos wilden ontwikkelen praten mijn man en ik beide NL. Hij spreekt zijn moedertaal af en toe tegen de kinderen en ze horen de 2e taal voornamelijk bij mijn schoonfamilie. Het kan gelijk goed gaan met meertalige kinderen. Zo ken ik een koppel dat met hun twee kinderen toen ze 3 en 5 waren hierheen zijn gekomen. Zonder dat de kinderen thuis ook maar iets van NL hebben geleerd, zijn ze allebei moeiteloos meegekomen op school en doen ze nu zelfs HBO en universitair onderwijs. Aan de andere kant zijn de kinderen van mijn schoonzus hier geboren, maar ze hebben allemaal veel moeite gehad op de psz om mee te komen. Inmiddels zitten er vier van de vijf kinderen op speciaal basisonderwijs i.v.m. de taal, concentratie en nog wat punten. (ze waren geobserveerd op school) Hoe is dat dan te verklaren? In beide gezinnen geen NL thuis gehoord. (vaak zegt het CB dan dat het een beetje hun eigen 'schuld' is dat de kinderen niet meekomen omdat ze helemaal geen woordenschat hebben als ze 3 zijn en naar de psz komen). Dit blijkt dus niet altijd waar te zijn... maar ligt het dan ook niet gewoon een beetje aan de intelligentie van het kind? Vind het erg raar dat bij deze 2 verschillende gezinnen het zo anders is gegaan. De kids van schoonzus praten nu, na jaren dus nog niet foutloos NL terwijl ze dus wel hele dagen op school zijn.
Nou sorry ik voel me nu best een beetje aangesproken met dat het aan de intelligentie en opleidingsniveau van de ouders en het kind ligt of ze wel of geen taalachterstand krijgen bij een meertalige opvoeding. Mijn dochter heeft vorige maand een IQ test gehad vanwege haar taalachterstand en haar IQ was gemiddeld (score 100) terwijl ze best een potje van haar test heeft gemaakt. Schoonfamilie is merendeels universitair opgeleid, mijn man heeft niet gestudeerd maar wel een ontzettend goedlopend bedrijf. Ik kan zelf ook op HBO niveau studeren mocht ik dit willen. Onze dochter heeft toch echt een taalachterstand, gaat binnenkort ook beginnen op speciaal onderwijs/opvang maar dat kan zeker niet aan haar omgeving liggen. Ik vind het echt zeer kwetsend overkomen. Wellicht trek ik het mij teveel aan, dat kan ook...
Ja mijn dochter was vanaf het begin al laat met praten en heeft ook altijd een achterstand gehad. Zij hoort wel vanaf de geboorte beide talen evenveel
Hier sluit in mij helemaal bij aan, dit zijn ook mijn bevindingen hier in het buitenland en onze 'expat' gemeenschap. Velen spreken drie of meer talen vloeiend maar dit zijn idd allemaal zeer intelligente hoogopgeleide mensen die dat op hun beurt ook weer aan hun kinderen door geven. Meestal tenminste. Er zal altijd een genetische én omgevings component zijn. 😊 Ikzelf ben óók meertalig opgegroeid en mijn kinderen zijn nu volledig drietalig (in woord én geschrift waarvan één van de talen Mandarijn Chinees is dus verschrikkelijk moeilijk) en ze hebben gelukkig absoluut geen achterstand en nooit gehad ook. Ikzelf ook niet alhoewel ik nu bvb met het Nederlands wel merk dat ik sneller woorden vergeet of niet op de juiste uitdrukking kan komen.....maar ik spreek dan ook nog amper Nederlands de laatste vijf jaar dus......😅
Opleidings niveau van de ouders vind ik echt onzin hier een mbo mama en een papa zonder opleiding Mijn kind spreekt voor haar leeftijd goed Nederlands en daarbij spreekt zei redelijk Arabisch + dialect v haar papa ..
Dat is nergens op gebaseerd. Uit eigenlijk ieder onderzoek naar tweetaligheid blijkt altijd hetzelfde: ieder kind kan tweetalig (of meertalig) worden, zolang beide talen maar consequent worden aangeboden door moedertaalsprekers en zolang het maar op jonge leeftijd gebeurt. Het 'probleem' van kinderen met een taalachterstand hier is vaak dat beide ouders geen of geen goed Nederlands spreken. Dan kan zo'n kind dat natuurlijk nooit leren en als je er pas op 4-jarige leeftijd mee begint, levert dat sowieso een jaar achterstand op school op dus dat is altijd nadelig. Dat heeft echt niets met intelligentie te maken want dan zouden al die honderdduizenden kinderen zogenaamd dom zijn
Mijn oudste dochters zijn al iets ouder (5 en 7) ik had destijds dezelfde twijfels. Ik denk dat het niet voor ieder kind aan te raden is. Echt kijken of ze het aan kunnen. Mijn dochters kunnen het aan en hebben absoluut geen taal achterstand. Op school gaat het heel goed allebei op een hoogniveau qua taal en schrijven. Hier komen ze in aanraking met 4 talen: -Onderwijs wordt gegeven in een taal -Omgevingstaal -Papa -Mama School taal en omgevingstaal beheersen ze perfect (op een normaal niveau voor de leeftijd) Papa taal verstaan ze goed en spreken ze matig. Mama taal verstaan ze heel goed en spreken ze redelijk. Schrijven nog niet aan begonnen. Om alle 4 talen op hetzelfde niveau te krijgen is eigenlijk heel lastig. Dan moet er in alle talen dezelfde input zijn en dat is in ons geval niet mogelijk.
Juist ja! Daarom praten wij altijd Nederlands met onze kids. Kaan heeft IQ en taal test gehad op school (2,5 maanden geleden) zijn woordenschat is enorm groot, hij weet zelfs héle moeilijke woorden al. En zijn denkniveau is al groep 3, terwijl hij toen nog op de psz zat. Dinsdag begint hij met groep 1 (wel krijgt hij aparte stof les omdat hij dus al alles kan en weet). Wij zijn zelfs Turks, maar thuis praten we gewoon Nederlands. Kaan heeft wel achterstand met Turks, hij begrijpt alles, maar terug praten vindt ie gewoon heel moeilijk, maar dat maakt niet uit we leven in Nederland, en thuis Nederlands praten hebben we dus bewust voor gekozen. Omdat zijn taal en woordenschat heel goed was hebben we heel veel complimenten gekregen van de leidsters van Kaan. Daar ben ik super trots op. Ps: Engels kent ie ook wel wat, heeft hij helemaal zelf geleerd door Dora Dora of andere tekenfilms en films.
Taalontwikkeling heeft enorm te maken met het taalaanbod vanaf de vroegste leeftijd, en dat kan prima 2- of 3talig te gebeuren. Kinderen die heel veel taal aangeboden krijgen [veel praten met kinderen, heel veel voorlezen, taalspellen en taalontwikkeling vroeg aanbieden enz] hebben een sterke basis. Daarnaast het niveau van de ouders en de intelligentie van het kind natuurlijk van belang. Ik ben op mijn 15de naar Nederland verhuisd, Nederlands werd mijn 3de taal en ben binnen 3 maanden ingestroomd op de havo/vwo en binnen 2 jaar eindexamen vwo gedaan met hoge eindpunten. Daarvóór had ik nooit een woord Nederlands gehoord in mijn leven.. Inmiddels spreek ik alle 3 talen vloeiend en kan ik binnen een seconde volledig schakelen van de ene naar de andere taal. Mijn academische taal is overigens Nederlands [en tot een behoorlijk niveau Engels], daar merk ik wel een verschil. Onze kinderen worden ook meertalig opgevoed, incl Nederlandse taal overigens. Mijn randvoorwaarde was altijd dat Nederlands hun native taal moet worden, ze zijn immers hier geboren. Gelukkig is dat prima gelukt..
Dit klopt, maar als de basis er is kunnen kinderen iets later zelf ervoor kiezen om de 'achtergestelde' talen verder te perfectioneren. Hier spreken ze Nederlands vloeiend en op leeftijdsniveau, incl lezen en schrijven; Tweede taal verstaan ze volledig en spreken redelijk, lezen gaat ook best goed; Derde taal verstaan ze volledig, maar spreken zeer beperkt. De basis is er echter wel, en dat vinden wij op het moment genoeg.
Het heeft er mee te maken, het is geen standaard gevolg. Je trekt het je inderdaad te veel aan Intelligentie is niet iets wat standaard van ouder op kind wordt doorgegeven.