ik zou eens kijken op de site van de raad van beheer. Raad van Beheer - homepage - en dan kopje rashonden en dan fci groep 9 daar staan heel veel leuke hondjes op. je kunt dan meteen zien of er een site van een rasvereniging is. linkjes staan er wel bij. succes met je zoektocht en tof dat je er zo serieus mee bezig bent!
ik vind een Westie ook vrij pittig als eerste hondje eigenlijk. Er zijn ook hele leuke kruisingen te vinden van bijvoorbeeld yorkshire met maltheser. Ietsje pittiger dan een maltheser en leukere kleurtjes. meestal noemen ze het boomertjes, maar dat kan vanalles zijn. Gezonder dan een rashond en de meeste die ik ken zijn echt heel leuk. Je moet wel even goed zoeken omdat er ook veel broodfokkers zijn die ze fokken. Let er bij een fokker altijd op dat de moeder aanwezig is en dat de pups niet angstig zijn. Ze moeten schoon zijn en levendig (buiten het slapen om) de fokker moet de tijd voor je nemen en ook graag weten waar het hondje terecht komt. Sommige broodfokkers nemen de hondjes alleen in huis op het moment dat je komt kijken maar met bovenstaande tips vis je die er wel tussenuit. Wij hebben ook een boomertje en dat is echt een groot succes met de kinderen. Een echte terrier is net iets sneller geneigd te happen als de kinderen ze een keer te hard knuffelen ofzo. Nu laat je ze natuurlijk nooit alleen en kinderen moeten leren wat wel en niet kan, maar geloof me, soms ben ik even eten aan het koken en dan is de jongste van 2 ons hondje aan het platknuffelen. Dan kijkt ze even heel ongelukkig en kan ik dr snel redden.
Ik vind een Maltezer echt niet leuk, ik heb er ooit eentje als oppashondje gehad en dat was me een saai beest... De hele dag zitten of liggen, zelfs buiten wilde hij niet meelopen. Had gewoon geen zin, hij deed een plasje en een poepje en wilde dan weer naar huis. Zo'n hondje wil ik in ieder geval niet, er mag best wat leven en pit in zitten.
Weet niet hoe het bij fokkers zit,maar tijdens mijn stage voor hondentrimster heb ik veel westies gezien met huid problemen,hou daar dan rekening mee. Hoeft natuurlijk niet he.
Maja dat verschilt wel per hond, mijn tante had er eentje en dat was me een lekker beestje haha rende het bos lekker door maar was ook tevreden wanneer dat niet gebeurde. Maar ik ben fan van terriërs een westie is veel leuker. Je moet alleen wel consequent zijn,
Deze is handig voor aanschaf: Checklist voor aanschaf van een puppy https://hondenbescherming.nl/media/cms_page_media/13/Pupchecklist.pdf Staan nog meer checklisten op die site.. Handig om even door te lezen!
Sorry maar een kruising is echt niet altijd gezonder. Ga echt op zoek naar een goede fokker. En ja die zijn vaak wat duurder maar dan weet je wel wat je hebt en mocht je dan vragen hebben of problemen kan je wel vaak contact opnemen met de fokker.
Kruisingen zijn over het algemeen wel veel gezonder hoor. Niet altijd, maar zekerheid heb je nooit. Kruisingen zijn gezonder doordat in alle rassen vrij veel gebruik is gemaakt van inteelt (om bijvoorbeeld bepaalde kleuren te verkrijgen) Daardoor heb je veel kans dat beide ouders drager zijn van dezelfde erfelijke aandoening. Dat zijn niet altijd aandoeningen waarop getest kan worden (neem bijvoorbeeld de huidproblemen van de Westie) Door genetische variatie aan te brengen (door het kruisen dus) wordt het risico hierop echt vele malen kleiner. Een bastaard wordt gemiddeld een paar jaar ouder dan een rashond van hetzelfde formaat. Ik ben niet altijd fan van kruisingen als er gebruik wordt gemaakt van rassen die qua karakter uitersten zijn, maar in het geval van de boomertjes zijn het vaak juist hele leuke en gezonde hondjes. Vooral dus omdat ze bijna nooit last hebben van huidproblemen, patella luxatie (wat dus bijna alle jack-russels hebben tegenwoordig) enz...
Hond van ras a heeft 10 erfelijke aandoeningen hond van ras b heeft er 12. Kruis die met elkaar dan heb je kans op 22 erfelijke aandoeningen even heel kort uitgelegd. Plus bij een goede fokker die dus stambomen en alles doet, is na te gaan of er inteelt is. Een fokker heeft als doel de gezondheid van het ras te verbeteren. (Diegene die ik ken dan) er worden diverse gezondheidstesten gedaan voor er gefokt wordt. Die gaan dus niet okken als een hond iets erfelijks heeft. En tuurlijk het zijn levende wezens dus zeker weten doe je het nooit.
Nou de Maltezer die wij hadden was alles behalve saai, is 16 jaar geworden en helaas overleden aan de ziekte van kushkin (kanker/ tumor in buik). Wij hadden geen showmaltezer maar werd kort gewiekt en dat beest rolde door de sneeuw en het gras, zand vond die geweldig om in te graven, had zijn favo speeltjes. Ik denk dat het deels aan opvoeding van hond ligt?! Nu hebben mijn ouders twee mengelmoesjes kruising Maltezer en terriër zijn allebei super lief en speels
Ik heb eigenlijk maar één normale fokker van boomertjes kunnen vinden. De rest is bijna allemaal broodfok... Op marktplaats staan ze ook vaak, maar let dan goed op of het echt van particulieren is. Als er staat dat ze thuisbezorgt kunnen worden, ze altijd nestjes hebben, er meerdere rassen gefokt worden, je er ook kunt pinnen of dat ze ook op zondag open zijn en ze meerdere advertenties hebben staan met meerdere nestjes dan moet je er echt wegblijven. Soms ziet het er allemaal op het oog heel netjes uit, maar achter de schermen gaat het er nogal anders aan toe.
nee, zo werkt dat niet. Ieder ras is ontstaan uit inteelt. Dat zie je niet op de stamboom omdat het verder teruggaat. Ook het optelsommetje is onzin. Ik kan het hier wel helemaal uit gaan leggen, maar het is makkelijker als je even googelt.
Waar fokken ze dan boomers mee? Waar komen ze vandaan? En toch is het rekensommetje wel zo. Er is van diverse mixrassen belend dat ze juist erg ongezond zijn door dat ze van beide soorten erfelijke dingen hebben overgenomen. Helaas staan rashonden slecht in het nieuws. Maar een goede fokker is bezig om juist te werken aan de gezondheid. Die pluizen stambomen uit doen testen zorgen voor vers bloed in de lijn. Heb trouwens wel even gegoogled naar dat keurmerk waar die kennel van die boomers het over heeft en lees voornamelijk dat het door broodfokkers in het leven is geroepen en geen officieel iets
even van een kennis gekopieerd: "Erkende fokkers" bestaan niet. Erkenning suggereert een keurmerk, en een orgaan dat toeziet op de kwaliteit, en beide bestaan niet. De enige erkenning die er is, dat is de erkenning die broodfukkers zichzelf graag toekennen. Fokkers die zichzelf erkend noemen kun je daarom maar beter héél ver links laten liggen. Rijksgediplomeerd en erkend zijn broodfoktermen.
Ben het met laura eens. Wil alleen nog toevoegen dat fokkers die zijn aangesloten bij een rasvereniging, en dan dus stambomen hebben, vaak wel controles hebben vanuit de rasvereniging. En dan dus op gezondheidsvlak niet op uiterlijk schoon
Het rekensommetje is niet zo. omdat de meeste aandoeningen recessief zijn. Dat wil zeggen dat de gezonde genen de overhand hebben en dus beide ouderdieren drager moeten zijn van dezelfde afwijking. Als je een jack-russel (die dus waarschijnlijk drager is van patella luxatie) kruist met een chihuahua (die ook veel kans heeft om drager hiervan te zijn) dan loop je inderdaad net zoveel risico, maar als je de Jack-Russel kruist met een Schnauzer echt veel minder. De meeste goede fokkers testen inderdaad op verschillende erfelijke aandoeningen, maar hierdoor wordt de genenpoel ook weer kleiner. Veel honden vallen af door een minder goede score op HD bijvoorbeeld. Bij bijna alle rassen zijn er populaire reutjes die veelvuldig worden gebruikt als dekreu omdat ze goede resultaten op de show halen en bijvoorbeeld HD en ED A hebben. Het is niet voor niets dat er steeds meer ingekruist wordt met andere rassen. Dat is puur voor de gezondheid. Ik ben helemaal niet anti-rashond. Heb zelf vroeger een labradorkennel gehad. Maar de feiten zijn nu eenmaal de feiten en een bastaard is over het algemeen gezonder dan een rashond.
Daar en ik het gewoonniet mee eens. Het is gewoon haast niet te bewijzen dat een bastaard gezonder is. Iedereen kent wel rashonden en kruisingen die extreem oud zijn geworden supergezond zijn of juist van alles mankeren. En de meeste aandoeningen zijn recessief niet alemaal het is dus goed mogelijk dat als je twee rassen mixt ze elkaars kwaaltjes overnemen. En tuurlijk zijn er fokkers die meer kijken naar showresultaten dan naar gezondheid. Ga daarom naar een goede fokker laat je informeren vraag naar testresultaten, voorgeschiedenis, ga bij fokker langs.
Jaaaaa die hebben wij,Ze is gisteren 14 geworden. Bedenk je wel dat dit ras qua verzorging regelmatig naar de trimsalon moeten wat vrij prijzig is....en dat ze zeker dagelijks geborsteld moeten worden. Verder zijn ze ontzettend lief en trouw,buiten lekker pittig en is ondanks zijn formaat nergens bang voor...ze denken weleens dat ze een deense dog zijn... In huis zijn het geen stuiterballen en vinden het heerlijk om voor een warme kachel te liggen..