Zoon heeft hier best vaak een toets voor natuur / aardrijkskunde / geschiedenis en topo. Hij moet daarvoor echt leren, dat doen we dus samen. Dat is soms best wel een strijd omdat hij er gewoon geen zin in heeft. Daarnaast is het toetsen maken op school ook best lastig, hij wil te snel, leest niet goed etc. Hij doet het soms dus echt slechter dan hij zou moeten nav zijn kennis. Hoe doen jullie het leren? En hoe help je je kind bij het leren leren en het leren toetsvragen te maken? Ik merk dat school het leren leren niet echt faciliteert. Ze geven stof mee en hopen dat het dan goed komt. Verder merk ik ook dat in de toets soms vragen zitten over dingen die in de oefenstof helemaal niet aan bod kwamen. Al met al best frustrerend!
Hier ook een dochter in groep 6 met deze toetsen. Zij gaat zelf leren. En wij helpen haar Dan met overhoren. We proberen haar ook te leren dat ze op tijd moet beginnen, zodat ze het in kleine stukjes kan leren. Nu leert zij redeljk makkelijk, dus als zij het een paar keer goed heeft door gelede no,weet zij het meeste ook wel. Ciijfers van de toetsen zijn goed. Dus voorlopig doen we het zo.
Hier kan dat helaas niet. Cijfers zijn heel wisselend. Hoe leert jouw dochter? Leest ze het alleen? Ik probeer wel ook filmpjes er bij te zoeken en praktijkvoorbeelden te vinden die passen bij de stof.
Ik krijg mijn dochter uit groep 6 . Ze is nogal chaotisch ( van wie zou ze dat hebben 😋 en is regelmatig huiswerk of agenda kwijt. Uiteindelijk leert ze een paar minuten topo, kijkt er voordat ze naar school gaat heel even in en haalt vervolgens een tien. Haar vaker laten leren heeft dus geen zin maar vanaf volgend jaar krijgt ze extra huiswerk omdat ze al zeker is van een havo, vwo advies. Hopelijk kan ze dan wat meer aan de slag. Een boekbespreking of spreekbeurt voorbereiden doet ze uit zich zelf. Vindt dat heel leuk om te doen. Echt tips heb ik niet. Misschien vaste momenten in de week afspreken.
Mijn zoon zit ook in groep 6 en heeft 2 x per week huiswerk, dat krijgt hij op donderdag mee naar huis. We maken dan een planning, wanneer hij wat doet enz. Leren voor een toets doet hij eerst alleen, daarna lezen we alles samen nog eens door. Eventueel een mindmap erbij maken is ook erg leuk! Lekker kleuren en tekenen tijdens het leren doet het hier goed. Vragen bedenken, overhoren. Ik herken helemaal wat je zegt over de toetsen die dingen vragen die ze niet geleerd hebben. Dat zijn dan dingen die wel in de les behandeld zijn en die ze dus goed moeten onthouden.
wat ze thuis mee krijgen is een samenvatting. als je dat leert kun je goed scoren.maar degenen die het boek op school lezen en naar de juf luisteren scoren veel beter.je hebt dus extra vragen die niet in de samenvatting zitten. zoon krijgt ook huiswerk op gr5. dat is 2 paginas en zoontje leest dat niet of inderdaad even 5 minuten.hij wil niet dat ik met hem mee doe.
Hier weinig huiswerk in groep 6, het meeste leert ze zelf op school. Voor topo verspreiden we het over 3 dagen ofzo. Steeds een deel. Van plaatsen die ze steeds verkeerd zegt 'injecteer' ik de goede antwoorden met de achterkant van een balpen (knopje) via haar voorhoofd in haar hoofd. Gewoon als grap natuurlijk, maar het blijft beter hangen zo. Dan een paar keer overhoren, alles door elkaar en dan zit het er wel in. Dicteewoorden laat ik haar eerst overschrijven. Daarna vraag ik ze en moet ze ze zelf opschrijven, wat ze fout schrijft laat ik haar nog een keer schrijven tot ze het goed heeft. Ze is vermoedelijk dyslectisch, dus voor haar niet logisch om woorden goed te spellen.
Bij ons gaat het helaas niet zo makkelijk allemaal. Zoon is snel afgeleid en kan eigenlijk niet zo veel met alleen maar tekst. Dan leeft het niet genoeg om echt te blijven hangen. Zijn er nog meer mensen waarbij het leren wat lastiger gaat?
Zoon zit in gr 7 en krijgt 3 x huiswerk. Sinds een kleine twee maanden hebben we een planning voor hem gemaakt waarin we het huiswerk over de week verdelen. Leerwerk 3 x 15 min, twee momenten voor zijn nieuwsbegrip xl op maandag en vrijdag en dan zijn maakwerk op donderdag. Sinds het zo is ingedeeld is er veel minder gedoe om zijn huiswerk en komt t niet allemaal op zaterdagmorgen uit. Het leerwerk leest hij eerst zlef door en dan overhoor ik. Evt nog een keer later inde week
Hier ook een zoon in groep 6 die nooit zij heeft in huiswerk en leren voor toetsen. Gelukkig leert hij snel en haalt hij goede punten. Ik laat hem de stof 1/2 keer doorlezen en vraag hem soms af. In de toetsen van bijv geschiedenis zitten ook vragen over stof die ze in de les hebben gehad. Het meeste weten ze dan ook vaak al als ze goed opletten tijdens de les (volgens onze juf)
Hoe is het bij jullie dan met kinderen die om welke reden dan ook de info in de klas te weinig meekrijgen? Niet omdat het niveau te hoog is, maar omdat ze het niet in zich opnemen. Hebben die dan per definitie pech op een toets of staat het merendeel ook in de stof die ze mee naar huis krijgen?? Hoeveel % ongeveer moet enkel in de klas opgepikt worden?
Ja dat is een goede vraag dat weet ik eigenlijk niet hoeveel procent dat is. Het is wel zo dat ze bij geschiedenis en aardrijkskunde vaak het werkboek waar ze in de klas in werken ook mee naar huis krijgen bij een toets. Maar dan heb je dus alleen dat boek waar ze de antwoorden in opschrijven zeg maar.
Nou verwacht ook geen precieze cijfers hoor😂. Maar stel dat je het van je leerwerk thuis moet hebben..zou het 50/50 zijn, dat je maximaal nog een 5 haalt. Of is zelfs 75% thuis. Of juist helemaal andersom?
als het boek mee naar huis mag(bij gr6 is dat zo volgens mij) dan kun je voor 100% leren. (als je leernivoo passend is) op gr5 mag je je boek niet naar huis mee nemen. je krijgt alleen samenvatting. dan kun je wel 80% halen of zelfs meer. aardrijkskunde geschiedenis etc. maar met rekenen is het een ander verhaal natuurlijk. ook zinsontleding bij taal woordsoorten daar kun je wel mee moeilijk hebben bij methode toets tegenwoordig heb je extra vragen als je die kan krijg je compact werk bij volgende blok. dus je kindje wel vertellen dat extra vragen ook de moeite waard zijn(zoontje maakte die niet wilde snel klaar zijn, maar toen hij wist dat hij daarmee wel op schiet met de werkjes dan wel doen)
maar je moet wel gewend zijn om uit een boek te leren. anders kun je nog steeds slordige fouten maken verkeerd begrijpen etc.
Bij ons krijgen ze het boek niet mee naar huis. Enkel het samenvattingen blaadje met de vragen. Daarnaast maakt de juf nog een 'samenvatting' met zaken die dan weer niet in de echte samenvatting staan. Ik vind het probleem met de samenvatting dat de context helemaal verdwijnt. Daarnaast vraag ik me idd ook af in hoeverre kinderen in de klas genoeg meekrijgen om de dingen te weten die niet in de samenvatting staan. Als ik soms met mijn zoon een toets voorbereid heb ik het idee dat ze helemaal niets behandeld hebben!