Het zal voor de kleuterjuffen ook niet fijn zijn. Als ik zie hoeveel aanpassingsvermogen mijn kleuter de afgelopen tijd geleerd heeft. Dat aanpassen leren ze op de psz in een groep van 9 per leidster. Op de basisschool in een groep van 30 per juf.
Ik ben wat dat betreft ook blij met de regeling zoals in mijn gemeente. Door hun tegemoetkoming op basis van inkomen, is er weinig verschil tussen de mensen die toeslag krijgen en de mensen die om wat voor reden dan ook niet voor toeslag in aanmerking komen recht hebben op tegemoetkoming. Niet alleen de minima,want de max inkomensgrens voor de tegemoetkoming ligt vrij hoog,
In gezinnen waar 1 of beide ouders Nederlands niet machtig zijn en waar maar 1 ouder werkt is de tegemoetkoming wel om problemen met de taalontwikkeling van het kind te voorkomen of te signaleren . Door de kosten te verlagen, is drempel ook lager. Idem voor Nederlandse ouders die zelf te maken hebben met hun eigen ontwikkelingsachterstand of taalproblemen; dat zijn niet de gezinnen waar men een hoog inkomen heeft om het volledige bedrag op te hoesten. Tegemoetkoming kan voorkomen dat hun kind al met een achterstand aan de basisschool begint. Dat zijn wel de mensen die thuis niet de kennis hebben om hun kind extra te ondersteunen. Dan is het mooi dat er wel gemeenten zijn die de peuterspeelzaal betaalbaar maken In ons geval is de tegemoetkoming ook drempelverlagend geweest, zoon loopt cognitief voor maar sociaal heeft hij zijn uitdagingen. Hopelijk maakt peuterspeelzaal de overgang naar de basisschool makkelijker. Thuis had ik niet de peuterspeelzaalsituatie na kunnen bouwen omdat hij in eigen omgeving juist super sociaal is. En voor basisscholen is het ook fijner als je te weinig mankracht hebt dat zo min mogelijk kinderen instromen met een achterstand dus je drempelverlagend tarief kan wel problemen voorkomen
In mijn vorige stad was het onderdeel van een school waar we gekeken hadden. Daar betaalde je voor de psz op basis van het inkomen en stroomde de kinderen rond 4 jaar het basisschool deel in. Dichtbij zat een grens van de duurdere buurt waar veel koopwoningen ook zaten (waar wij woonde) en een wijk stuk met veel goedkope huurwoningen. Daar wordt dan wel veel ingezet op het vroeg genoeg aanbieden van de Nederlandse taal. Dat was dan ook niet de 2 dagdelen die redelijk standaard zijn maar gelijk 4 miss 5 dagdelen.
Ook voor kinderen met TOS zou het beter zijn. Ik heb zo vaak gelezen hoe kinderen ineens een stuk beter gaan praten zodra ze op de psz zitten. Daarvoor hoeven de ouders zelf geen achterstand te hebben. Dat kan overal voorkomen.
Nee dat weet ik wel ,maar ging mij vooral om duidelijk te maken dat niet alle ouders zelf de ondersteuning kunnen bieden, vooral ze zelf ook tegen taalproblemen aanlopen. Was even makkelijker in het voorbeeld omdat die doelgroep zelden in de hogere inkomensklasse valt om tarief zelf te kunnen dragen zonder tegemoetkoming (in geval van 1 werkende ouder of geen werkende ouders). Tegemoetkoming op basis van inkomens voor iedereen die niet in aanmerking voor toeslsg komt,zorgt voor lagere drempel en voorkomen van problemen en soepeler aansluiting basisschool. Ben ze erg dankbaar voor hun werk,want met hun ondersteuning en veel 1 op 1 begeleiding maakt zoon nu sprongen vooruit zou zonde zijn als hij pas met 5 naar de basisschool zou mogen.
Sorry maar ik snap je berichtje niet. Mocht je bedoelen dat volgens internet kinderopvang en peuterspeelzalen gerund worden door vrijwilligers; dat is hier in NL iig. niet zo. Enige wat hier in NL door vrijwilligers wordt gerund is de TSO (tussenschoolse opvang; overblijven dus). Maar misschien sla ik nu de plank volledig mis aangezien ik je berichtje dus niet begrijp Edit: ik denk m nu te snappen. Ga later nog een keertje de gequotete berichtjes teruglezen want ben op dit moment even het spoor bijster waar het ook alweer precies over ging
Onze oudste is wel een poosje naar de PSZ geweest en de jongste niet. Maar ik heb echt geen verschil gemerkt die eerste periode op school hoor. Ze hebben wel allebei ook bij een gastouder gezeten. Dus wel gewend aan het principe 'ik word weggebracht, maar ook echt weer opgehaald." Er zullen kinderen zijn voor wie het wel scheelt hoor. Maar er zijn ook genoeg kinderen voor wie het niet uitmaakt. Die kijken eens om zich heen, zien wat de anderen doen en doen gewoon mee. Ik vind het treurig dat ze nu in een aantal steden overwegen kinderen pas met 5 naar school te laten gaan. Terwijl nog niet zo lang geleden proefballonnetjes werden opgelaten om de basisschool juist eerder te laten starten. Maar misschien moet het me niet verbazen. Excuses als ik cynisch klink, maar ik ben wat dat betreft mijn vertrouwen al lang verloren. De overheid heeft weinig interesse in het welzijn van kinderen. Het gaat in de eerste plaats alleen om geld en meetbaar resultaat.
Gewaagde uitspraken. Hoe lief en goed ik de peuterleidsters van onze psz ook vond, ze hadden onze jongste het afgelopen schooljaar nooit kunnen bieden wat de kleuterleerkrachten hem geboden hebben in groep 1. Never, no way.
Grotere, diversere groep. Oudere kinderen om zich heen. Materialen. Referentiekader. HBO denkniveau. Kennis. Didactiek. Moet ik doorgaan?
Want, jij weet precies wat die peuterleidsters allemaal kunnen? Jij hebt hen alleen op 1 manier gezien. En "hoe lief ze ook waren" komt best denigrerend over. Nee ik had ook niet direct geweten hoe ik mijn zoon hadden moeten begeleiden tijdens zijn roerige kleuterjaren. Maar zijn PABO juf (heel kundige vrouw) wist dat ook niet en riep daarom hulp in van de ib'er en orthopedagoog. Door handvaten kon zij een stuk verder komen. En zo stelde ik dat ook in mijn voorstel. Met een gemiddelde kleuter komt de gemiddelde pm'er een heel eind.
Daarnaast, het tekort zit niet zozeer in de kleuterjuffen maar meer in bovenbouwleerkrachten. Volgens mij kun je dan beter groep 7/8 of alleen 8 bij het VO trekken .
Ja dat staat op hun voorhoofd. Over het algemeen staan er MBO ers voor peutergroepen. Zal er best eens een zijn met meer mogelijkheden of meer opleiding maar over het algemeen is dat niet zo
Je zult er versteld van staan hoeveel bewust MBO kiezen na een HAVO opleiding. Zeker als je in mijn tijd voor kinderopvang koos, HBO betekende toen nl: boven de groep en niet erop. En op de groep is juist wat de meesten aansprak. Toen een hele tijd dat er met SPH en pedagogiek geen baan te vinden was en een hele club in de kinderopvang is beland.
Lief is positief bedoeld want ik.vind dat nogal een belangrijke eigenschap maar volgens mij schreef ik ook goed. Ik vind het met name denigrerend naar leerkrachten toe dat er gezegd wordt dat een PM er hetzelfde werk ook wel kan doen zo niet beter want ze hebben meer pedagogiek gehad? Gek hè dat er een tekort is, beroep heeft zoveel status....
Dat vind ik een gewaagde uitspraak. Geen HBO diploma's oke, maar denkniveau, kun jij als ouder die kind brengt en haalt dat inschatten?
Ja en VWO ers die kiezen voor de Pabo. Maar dan heb je dus geen universitair niveau ook al kon je erheen. Havo +Mbo is geen HBO.
Dan moet je het hele gesprek lezen. Daarin kwam als eerste naar voren dat kleuterklassen weer terug moeten naar de "echte" kleuterschool, zonder cito's e.d. Dan kom je nl bij een heel groot stuk pedagogiek aan.