Engels artikel over soya producten voor babies

Discussion in 'Voeding' started by noralie, Apr 18, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. noralie

    noralie Actief lid

    Feb 18, 2009
    480
    0
    0
    Ge'alya
  2. zogelukkig

    zogelukkig Niet meer actief

    Het klopt dat soya een soort van pseudo-hormoon bevat dat lijkt op oestrogeen. Of het kwaad kan is nog steeds niet helemaal duidelijk.

    Stukkie in het Nederlands:

    Isoflavonen
    Isoflavonen hebben een gelijkwaardige structuur als die van de het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen . Isoflavonen zijn fyto-oestrogenen die in het lichaam als oestrogenen kunnen werken doordat ze in staat zijn om te hechten aan oestrogeenreceptoren van cellen. Het woord ‘fyto-oestrogeen' is een samenstelling van het Griekse phytos (=plant) en oestrogeen (= vrouwelijke geslachtshormonen).
    De werking van isoflavonen is veel minder krachtig dan dit van het lichaamseigen hormoon oestrogeen (de effectiviteit is 1000 keer lager). Er bestaan verschillende isoflavonen maar de belangrijkste zijn daïdzeïne en genisteïne.
    In sojabonen komen deze isoflavonen voor in de vorm van glucosiden (chemische verbindingen met suikers). Tijdens de vertering wordt de suikereenheid afgesplitst en komt de actieve vorm van isoflavonen vrij.

    De hoogwaardige eiwitkwaliteit van soja en de bio-actieve isoflavonen zorgen ervoor dat soja vaak wordt genoemd als een voedingsmiddel dat goed is voor onze gezondheid. Wetenschappers zijn druk bezig met onderzoek naar de bio-activiteit én de mogelijke mechanismen die hieraan ten grondslag liggen. De beschrijvingen die hieronder volgen zullen hier dieper op ingaan. Wat belangrijk is om te onthouden tijdens het lezen is dat er tot op heden nog veel onduidelijkheid en onzekerheid bestaat met betrekking tot gezondheidseffecten van soja. Definitieve conclusies kunnen dan ook nog niet getrokken worden en voor wetenschappers is er dus nog veel werk aan de winkel.

    De fyto-oestrogen bootsen dus hormonen na en worden dan ook pseudo-hormonen genoemd. Naast de hierboven omschreven isoflavonen, bestaat er nog een groep plantaardige oestrogenen, namelijk de lignanen. Hun mogelijke werking wordt dan ook vooral in verband gebracht met processen in het lichaam waarbij hormonen een rol spelen. Wat er precies gebeurt in het lichaam met de fyto-oestrogenen is afhankelijk van de hoeveelheid en de plaats waar deze pseudo-hormonen terechtkomen; soms wordt oestrogeen nagebootst terwijl de andere keer de werking van de oestrogenen geremd wordt. Zo kunnen opvliegers tijdens de menopauze verminderd worden door het eten van fyto-oestogenen. Het lichaam maakt dan minder oestrogeen met een dalende oestrogeenspiegel en minder opvliegers tot gevolg. Verondersteld wordt dat de groeistimulerende werking van oestrogeen geremd wordt door de fyto-oestrogenen bij hormoon gerelateerde vormen van kanker zoals bijvoorbeeld borstkanker.
    Er wordt ook veel onderzoek gedaan naar de effecten van fyto-oestrogenen op de vruchtbaarheid; ook op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven.
    Naast deze veronderstelde positieve effecten van soja op de gezondheid kunnen fyto-oestrogenen in soja ook mogelijke negatieve effect hebben, zoals bijvoorbeeld op de schildklierwerking. De schildklier bevindt zich in de hals en is een vlindervormig orgaan. De schildklier maakt hormonen (T3 en T4) uit het aminozuur tyrosine en jodium. Deze hormonen zijn van belang bij het regelen van onze stofwisseling en bij de groei. Onze schildklier wordt ook wel de thermostaat van ons lichaam genoemd. De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie) of te langzaam (hypothyreoïdie).

    Wetenschappers veronderstellen dat fyto-oestrogenen verschillende effecten op de schildklier hebben en dat hieraan waarschijnlijk verschillende mechanismen ten grondslag liggen. Een van die mechanismen gaat uit van het feit dat genisteïne en daïdzeïne erg op de hormonen T 3 and T 4 lijken, waardoor zij de schildklierwerking negatief beïnvloeden.

    bron: foodwatch
     
  3. Umm85

    Umm85 VIP lid

    Jun 17, 2007
    26,310
    248
    63
    Female
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Er verschijnen wel vaker wat vage artikelen over inderdaad, zo ook over koemelk trouwens.

    Maar wat raad jij dan aan?
     
  4. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ik denk dat voor alles geldt: met mate.
    Teveel koe is niet goed, teveel soja is ook niet goed.
    Maar vergeet niet dat zowel koe als soja al duizenden jaren deel uitmaken van het normale dieet van mensen, dat lukt natuurlijk niet als het niet goed voor je zou zijn.
    't Is wel zo dat de laatste eeuw of zo veel babies het veel eerder krijgen als daarvoor, omdat het als vervanging voor moedermelk gebruikt wordt. Maar ja, dan kom je weer in de discussie moedermelk/kunstvoeding terecht...
     
  5. Sarah84

    Sarah84 VIP lid

    Jul 21, 2008
    6,665
    1
    0
    Student en moeder
    Dordrecht
    Ik zou niet weten wat ik Finn anders moet geven...koemelk mag hij niet.
    Hij krijgt ook nog dieetvoeding maar bij zn brood een beker sojamelk. Hij kan moeilijk de rest van zn leven dat stinkspul drinken (of eigenlijk tot wanneer hij er over heen groeit)

    Denk dat wat Driksmama zegt waar is (heb je trouwens even niet gezien klopt dat???) alles wat teveel is is niet goed!
     
  6. dirksmama

    dirksmama VIP lid

    Aug 29, 2007
    22,170
    34
    48
    mens
    Meestal in de wolken
    Ik was even op reis ja, net voor de vulkaan uit.

    Bij KEA moet je voor 18 maanden wel heel voorzichtig zijn met sojaproducten, omdat de eiwitten van soja erg op die van koe lijken en daardoor bij te jonge introductie voor een kruisallergie kunnen zorgen. Een soja-eiwitallergie is lastiger dan een KEA omdat tegenwoordig in vrijwel alle levensmiddelen sojalecithine verwerkt wordt.
     

Share This Page