Muriel: He bah Hessie de waterpokken. Heeft ze er veel last van? Blondie: Gelukkig is die bekeuring voor de baas en niet voor jullie. Jen: Dat is vervelend dat oma het hele schema in de war gooit. Weet ze de normale tijden van Esmay wel? Ik ben momenteel nog niet met scholen bezig hoor. Ik wil waarschijnlijk voordat hij naar school gaat nog verhuizen naar Brabant.
Heb haar gezegd dat ze de flessen op verzoek moest doen, maar uit haar verhaal begreep ik dus dat ze het meer op haar verzoek heeft gedaan dan op Esmay d'r verzoek..... Bijv. als ze wakker werd; dacht ze laat ik maar een fles proberen, misschien wil ze wel.... Heel frustrerend, maar goed...We hebben nu een heel weekend om haar weer op haar "eigen" schema te laten komen..
Jen ik ben het dus wel met Wencke eens, dat zie ik hier dus ook in huis. Het niet willen delen hoort gewoon bij de leefdtijdsfase en heeft niet met andere kindjes te maken. Het is meer dat ze dan leren wennen aan andere kinderen, geluid, drukte en wachten op hun beurt. Maar voor het samen delen hoef je echt niet te doen. Wencke, jammer van die geiten wollen sok. Hier dus een Jenaplan, maar daar word je dus niet uitgelachen of wat dan ook, nee ook niet als je je kind vergeet, hahaha Melina, op het Jenaplan, mogen dat 'zelf' bepalen, in die zin, ze moeten het wel eind van de week af hebben en doen ze alleen maar de dingen die ze leuk vinden, dan worden ze toch gestimuleerd om eerst het minst leuke te doen en dan het leuke. Moeilijk uitleggen, maar ik hoop dat je het begrijpt, hihihi.
He bah Jen, dat is niet leuk als er niet naar je geluisterd word en jij dus met een overstuur kind zit. Ik hoop voor je dat Esmay nog gezellig bij draait vandaag.
Ik denk dat dat bij jullie (jou en Wencke) wel wat anders ligt omdat er meerdere kindjes in het gezin zijn.... Esmay is hier natuurlijk de enige in huis en voorlopig komt er geen 2e... Ben ook wel met jullie eens dat het een fase is, maar in de situatie dat je maar 1 kindje hebt denk ik wel dat ze op een kdv leren om te delen...
en toch is dat pas met latere leeftijd, net zoals dat ze nu hun sprongetjes hebben zeg maar, hoort dat bij het sprongetje van 2-4 jaar. 2 jaar is de peuterpubertijd, ik ben 2 en ik zeg nee. van mij etc etc. Dat zie ik bij Angelus, toen hij nog alleen was, maar ook aan Zefanja die wel een broer heeft om mee te delen. Hij begint dat nu pas door te krijgen. Met engelen geduld en uitleg. Ik bedoel het echt niet aanvallend of zo, maar het is moeilijk uit te leggen en denk pas te begrijpen als je die fase gepasseerd ben, ik dacht eerst ook zo hoor. Maar nu zie ik wel in dat het gewoon de leeftijd is, het niet willen delen en dat moet ook kunnen, dat hoort bij de ontwikkeling van hun persoon en voor zichzelf op kunnen komen.
Melina, ik werk op een gewone school, maar bij ons werken we volgens het zelfstandig werken. Dat betekent: ze krijgen aan het begin van elke dag de uitleg van wat ze op die dag moeten maken en dan morgen ze zelf kiezen in welke volgorde ze dat dan doen. Dus of ze nu eerst taal, eerst rekenen of eerst schrijven gaan doen (bij wijze van spreke) dat maakt niet uit, als ze het maar af hebben aan het eind van de dag. Natuurlijk zijn er kinderen die dit niet zelfstandig kunnen plannen en dan helpt de leerkracht daarbij. Dit heet een dagtaak. In de bovenbouw hebben ze een weektaak en dan krijgen ze op maandag voor de hele week uitleg en dan kunnen ze de hele week zelf indelen. Zo zou het kunnen zijn dat ze voor de hele week het rekenwerk willen maken op 1 dag, dat mag, als alles maar af komt aan het einde van de week. Bij de kleuters hebben we ook een weektaak. Ze krijgen in groep 1 twee werkjes aangeboden en die moeten ze aan het einde van de week afhebben. Tijdens het spelen en werken mogen ze kiezen of ze dus gaan spelen of gaan werken (knutselwerkje doen). Ze mogen dus in een week 3 keer spelen en 2 keer een werkje doen. Overigens als het werkje af is mogen ze uiteraard ook spelen. Hoop dat het zo duidelijk is?
Het gat Jen, wat ontzettend vervelend dat ze helemaal uit d'r ritme is.. Hoop dat ze het snel weer oppakt en dat je d'r weer rustig kan krijgen. Is ook niet fijn voor Esmay nu. Sterkte!
En toch eerlijk gezegd, merk ik wel het verschil tussen kinderen die van een kdv op psz komen en kinderen die gewoon thuis zijn al dan niet met broertjes of zusjes. Niet alleen cognitief maar vooral sociaal.
Ach ze ligt nu alweer dik een uur te pitten en ik ga haar pas een fles geven als ze zelf wakker wordt, we zien wel hoe het loopt verder vandaag....
dat is ook waar, daphne, er zit wel verschil in, dat ben ik wel met je eens. Angelus is hier ook vanaf 2 jaar naar psz gegaan.
hmm hier al een weer wakker, dat was een hazentukkie. Verdories had ik haar nou maar in haar slaapzak gelegd. De boefin.
Ik denk dat ik toch eerder neig naar weektaken gedurende de hele periode. Alhoewel zo'n dagtaak en dan weektaken ook erg goed klinkt. Het is maar net wat het kindje aankan, kan Vangelis het wel aan zelf te beslissen wat hij gaat doen wanneer? Of is het zo'n boef die gaat spelen en te laat bedenkt dat hij werk moet doen?
Pfoe.... scholen kiezen, erg lastig! Ik denk dat ik vooral even met de papa's en mama's in de buurt ga kletsen, waar hun kids allemaal heen gaan, om mij een goed beeld te vormen!
Ik vind het jammer dat hier geen jenaplan in de buurt is, uberhaubt geen andere soorten van onderwijs dan normaal... wel christelijk, katholiek en openbaar, maar dat is de religieuze kant, maar de vorm van onderwijs is allemaal normaal... jammer... Dan neig ik toch erg naar 'mijn eigen' school... En inderdaad Melina, je kindje moet het wel aan kunnen. Dat is op de vrije school wel een risico denk ik. Daar gaan ze ervanuit dat ieder kind het aankan en laten ze het als het ware zelf uitzoeken wanneer ze wat willen leren, daarom ben ik niet zo voor vrije school, want stel dat je kind het niet aan kan op die manier te leren, dan loopt het gauw een end achter. Bij ons is de leerstof gestructureerd, maar ze mogen wel zelf kiezen wanneer ze het doen, dat vind ik wel erg prettig, dan weet je ook zeker dat ze leren wat ze moeten leren. Ik heb kinderen van de vrije school terug zien komen naar regulier onderwijs omdat het niet ging, uiteindelijk moesten ze naar speciaal onderwijs omdat ze te ver achterliepen, maar ze waren om de dooie dood niet dom, zonde vind ik dat!