Ik wil graag even jullie mening weten. Wij hebben over 2 weken een intake gesprek met een psycholoog voor onze oudste zoon omdat hij heel veel ADD kenmerken heeft. Wij zijn bij de huisarts geweest en die was het met ons eens en we hebben een verwijzing gekregen. Nu hadden we ook een uitnodiging en vragenlijst via school voor de schoolarts gekregen. Daarin heb ik aangegeven dat we gaan kijken of onze zoon misschien ADD heeft. Aangezien we eerst nog een intake hebben en nog niet weten of we het traject kunnen starten en wat de kosten zijn, hebben we school niet ingelicht. Vanmorgen is de schoolarts geweest en heeft onze zoon onderzocht en heeft met de juf gesproken over eventuele ADD. Nu is de juf boos omdat we haar niet hebben ingelicht. Wij wilden dit pas doen als we het intakegesprek gehad hadden en wat meer zouden weten, maar zij vind dit te laat. Zij zegt dat zij ook een vragenlijst moet invullen, maar daar heb ik verder nog niets over gehoord. Hadden wij haar op voorhand moeten inlichten?Ik voel me nu nogal aangevallen door haar
Ik spreek eerst even als leerkracht en intern begeleider; Ja, je had beter wel de school in kunnen lichten. Een aandachtstekortstoornis als ADD is iets waar een kind toch juist op school last van zou hebben? Waarom niet geinformeerd op school of zij dit herkennen? Het is iets wat veel invloed heeft op het gedrag van een kind en de wijze van leren. Lijkt me toch handig dat de juf daar van weet. En inderdaad, gedragsvragenlijsten zijn er voor school en voor thuis, deze worden dan vaak naast elkaar gelegd door een psycholoog/kinderarts. Als moeder; de problemen die je kind ervaart zijn vast niet gisteren begonnen, nooit geinformeerd hoe je kind op school functioneert? Je kind moet toch ook op school tegen dingen aanlopen als het daadwerkelijk ADD heeft? Ik zou de informatie van de juf juist graag willen hebben. En wat is er op tegen? School is geen tegenpartij, je hebt toch een gezamenlijk belang, nl dat van je kind?
Ik vind dat je die keuze als ouder zelf mag/moet maken. Op een gegeven moment is het wel handig/nodig om school er bij te betrekken, omdat hun mening inderdaad in principe ook mee speelt in het krijgen van wel/geen diagnose (ze krijgen dus inderdaad een vragenlijst ed). Als je je schuldig/aangevallen voelt, dan zou ik gewoon met de juf in gesprek gaan. En ik vind dat je dan ook best mag benoemen dat je het vervelend vindt dat ze er boos om is, zij had jullie ook rustig om uitleg kunnen vragen. Ik zou uitleggen waarom je school nog niet benadert hebt (dat je de intake af wilt wachten en nog niet weten of we het traject kunnen starten en wat de kosten zijn ed). (Toen wij onze dochter lieten onderzoeken (in ons geval ging het om intelligentieonderzoek), heb ik ook getwijfeld of we de school in zouden lichten. Ik wil haar niet brandmerken. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om het wel te doen, maar dat was ook nadat we de afspraak gemaakt hadden ed.)
Wij hebben niet echt navraag gedaan bij school, omdat de juf al verschillende dingen heeft aangegeven tijdens 10 minuten gesprekken. Bij de laatste 10 minuten gesprek (1,5 maand geleden) heeft de juf aangegeven dat hij motorisch met knippen, plakken en schrijven achterloopt vergeleken bij andere jongens van zijn leeftijd. Elke keer hebben wij tot nu toe te horen gekregen dat hij niet van taakjes houd, begint er alleen aan als de juf dit aangeeft en dat hij snel is afgeleid. Hij is vergeetachtig en aan kring gesprekken doet hij niet mee. Dit zijn allemaal punten die ze de afgelopen 1,5 jaar aangegeven heeft en die nog niet verbeterd zijn. Met deze kennis hebben we dus een gesprek met de huisarts gevraagd. Maar nu zegt de juf dat het allemaal wel mee valt en dat ze het niet zo bedoelde. Als we iets meer wisten na het intakegesprek wilden wij de school inlichten. We hebben al wel vragenlijsten moeten invullen, maar ze weten nog niet op welke school onze zoon zit, dus juf kan nog geen vragenlijsten invullen. @Ikkie97 Weet jij wat voor soort vragen in de lijst van school staan?
Heel vaak geven ze de vragenlijsten aan ouders mee, met de vraag om ze aan de juf of meester te geven om in te vullen. Jullie zullen waarschijnlijk een CBCL in hebben moeten vullen of dat anders misschien nog moeten doen. De leerkracht vult de leerkrachtversie daar van in, de TRF (Teachers Report Form): "De TRF is een vragenlijst waarop leerkrachten vragen kunnen beantwoorden over schoolwerk, functioneren en emotionele en gedragsproblemen. Ook kunnen leerkrachten scores op schoolvorderingstoetsen en intelligentietests vermelden. De TRF omvat 118 probleemvragen waarvan 93 ook op de CBCL voorkomen. De andere vragen gaan over gedrag dat ouders niet goed kunnen waarnemen, zoals: vindt het moeilijk om aanwijzingen op te volgen, stoort andere leerlingen, veroorzaakt onrust in de klas. Leerkrachten kunnen aangeven hoe goed een vraag bij een leerling past in de afgelopen twee maanden met dezelfde antwoordcategorieën als voor de CBCL. De TRF omvat de schalen Schoolresultaten, Functioneren en empirische en DSM-schalen met dezelfde betekenis als op de CBCL." (Bron)