Vanaf wanneer gaven jullie bijvoeding? Ik geef bv en m'n baby is nu 3 maanden. Soms hoor ik dat ze al beginnen met 4 maanden maar anderen zeggen weer vanaf 6 maanden
De meningen zijn erover verdeeld inderdaad. Wij kiezen voor de gulden middenweg en gaan bij 5 maanden kijken of we al een hapje gaan proberen of dat we toch wachten tot 6 maanden. Bij 6 maanden schijnt het spijsverteringsstelsel pas rijp te zijn voor vaste voeding.
Met bv hoor ik vaak 6 maand. Oa omdat als ze meer eten de melk behoefte minder wordt en evt de productie onderuit kan gaan. Daarnaast is lang niet elk maagje met 4 maand klaar voor bijvoeding. Bij de oudste zijn we bij 5,5 begonnen. En hij at gelijk goede porties. Bij de jongste zijn we bij 5 maand aan gaan bieden. Maar pas bij 7 maand at hij meer dan 2 happen per keer. Hij was er gewoon nog niet aan toe.
Toen ze goed konden zitten, en zelf met het handje eten naar de mond konden brengen,zijn we begonnen met bijvoeding. Dat was om en nabij de 6 maanden. Een slokje wortel zag ik niet als voeding. Ik heb nooit gepureerd. Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Overigens kan je rapley ook combineren. Wij deden hapjes uit het handje, en geprakt van een lepeltje. Stamppot bijvoorbeeld, dat was grote favoriet Bijvoeding vervangt geen borstvoeding. Je hoeft dus geen voedingen af te bouwen. Op een gegeven moment komen borstvoeding en vaste voeding naast elkaar te staan. Maar de eerste periode is het éérst de borst, daarna bijvoeding aanbieden
Wij zijn met 6 maanden begonnen. Dit ivm veel krampen (werd pas met 5 maanden minder) en gevoelige darmen. Laat het vooral van kindje afhangen en waar je zelf achter staat, niet wat de omgeving zegt
Wij zijn met 4 maanden begonnen (ik gaf ook bv). Advies was eerder 6 maanden ivm mogelijke allergieën. Nu zijn er schijnbaar weer onderzoeken dat beginnen met 4 maanden allergieën kan voorkomen. (En over 2 jaar zal het wel weer 6 maanden zijn ). Het is wel zo dat dl nooit last van krampjes heeft (gehad) oid. Rustig gestart met een paar hapjes fruit en steeds 2-3 dagen hetzelfde ivm evt reactie. Ze vond het zo lekker dat we na een week ook met groente zijn begonnen en tegen de 5 maanden zat ze op 125 G fruit en 125 G groente. Niet alle fruit en/of groenten. Op borstvoeding.com staat een goede lijst (al gaat die uit van bijvoeding vanaf 6 maanden)
Hier begonnen met 4, met idee als zoontje niet wil stoppen we en kijken we met 6 mnd Maar zoontje vind alles prima... Begonnen met groenten na 3 weken fruit toen aardappele rond 5,5 maand toegevoegd aan groente Met 6 maanden brood gegeven en begon groente een fles te vervangen Na7/8 maanden begon brood tijdens lunch ook een fles te vervangen en met 10 maanden ontbijt.
Hier met beide meiden 6/7 maanden. Eerder hadden ze het echt niet nodig, dus waarom dan iets geven? Vond ik onzin. Mijn zoon is nu 4 maanden en al hoewel ik voor de 6 maanden echt te vroeg vind, weet ik niet of ik dat bij hem ga volhouden. Het is namelijk echt een beer (in lengte en gewicht) en ik merk soms nu al dat hij niet 100% tevreden is met enkel mijn borstvoeding. Maar of vast voedsel dan de oplossing is??? De tijd zal het leren.
Je zit nu net in die lastige 4 maanden periode, dan zijn ze vaak wat ontevreden.. Dus daar kan het ook mee te maken hebben! Was hier ook. Toen de rust terug kwam gingen mijn meiden opeens doorslapen (yessss)
Eerlijk, ik vind voor de 7/8 maanden echt niet nodig, Wij doen het vanaf 7 maand, in de stoel, los op het bord of blad van de kinderstoel en zelf laten pakken en zelf in de mond laten stoppen, niet voeten niet prakken, zelf bepalen hoeveel ze eten. Vanaf 4 maand hebben wij bij De eerste wel gedaan, potjes en gepureerd en geprakt, dit deden wij omdat er potjes waren vanaf 4 maand en bij de eerste wou ik alles zoveel en zo snel mogelijk, wat achteraf resulteerde in het niet willen eten van gewoon voedsel. Niet zelf willen eten maar gevoerd moeten worden alleen gepureerd of potje dit tot hij 2 jaar was en hij zag dat zijn zusje het wel zelf deed met 7 maanden toen werd hij jaloers, wij vertikten het na 1 jaar nog hem gepureerd eten aan te bieden en potjes te geven, hij moest leren gewoon mee te eten met de pot, dit heeft dus echt een jaar geduurd en een jaar lang heeft hij bijna niets gegeten, Onze dames waarmee wij de rapley hebben gedaan konden met 1 jaar al zelf eten van een vork en lepel tuurlijk af en toe geknoei maar we kunnen zelf eten aan tafel zonder ze te hoeven voeren
Hier met 6 maand. Om het simpele feit dat de onderzoeken die 4 maanden aangeven door cb en voedingscentrum mij niet overtuigen. Ik volg liever het who advies. Vanaf 6 maanden vind ik het wel nodig omdat de ijzervoorraad van je kindje afneemt.
Misschien een domme vraag hoor, maar waarom pas vanaf 4 of 6 maanden? Wij (jaren 70 kinderen) kregen met 9 weken al Liga met sinaasappelsap of een banaantje. Waarom is het nu zo veranderd? Is het in verband met allergieen?
Ik ben met 4mnd begonnen, maar het was meer kennis maken met wat smaken. Sabbelen op een stuk appel of peer. Hele kleine beetjes gaven we met 4.5 maand en dat hebben we heel rustig opgebouwd. Tot 6 maanden toen kreeg ze pas iedere dag een hapje.
De darmen ontwikkelen zich nog na de geboorte. Als je te vroeg gaat bijvoeden kan dit "schade" aan de darmen opleveren en inderdaad allergieën/overgevoeligheid veroorzaken. Sinaasappel is ook redelijk prikkelend voor de darmen en veroorzaakt sneller krampjes, Liga heeft niet veel voedingswaarde behalve suikers. En dat is dus een beetje zinloos. Maar de adviezen verschillen. Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat laat voeden ook allergieën in de hand kan werken omdat de darmen het te laat leren kennen. Die ideale periode is ergens rond de 4-5-6 maand, maar ik denk dat we nooit een goed advies kunnen krijgen omdat kinderen ook erg verschillen in hun ontwikkeling..
In de jaren 70 begon maar 11% van alle moeders met borstvoeding, de meeste kinderen kregen kunstvoeding. En kunstvoeding bevatte o.a. veel te weinig vitamine C. Om die reden werd er zelfs met ZES weken al liga met sinaasappelsap aangeraden, vooral om een vitamine C tekort te voorkomen. De wetenschap heeft sinds de jaren 70 niet stilgestaan. Men is meer en meer te weten gekomen over de groei en darmrijping bij baby's, en ook het belang van borstvoeding is men meer en meer gaan in zien. Daarnaast is de kwaliteit van kunstvoeding verbeterd. De inzichten nu zijn dat iets anders dan melk voor 6 maanden niet nodig is, en tot onnodige problemen kan leiden. Om die reden adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al iets van 20 jaar om tot 6 maanden niets anders dan melk aan een kind te geven, bij voorkeur van de eigen moeder.
Wij zijn met goed 4 maanden gestart met wat groentehapjes en later fruithapjes. Het is maar net wat je zelf wil. Sommigen vinden het onzin voor de 6 maanden, anderen vinden het onzin voor de 8 maanden en anderen zoals ik vinden het geen probleem om met goed 4 maanden voorzichtig te starten. Het zijn in mijn ogen puur oefenhapjes, ze vervangen nog geen borst of flesvoeding.. Wij gaan nu wat uitbreiden vooral met groente, zodat ik terug kan van 4 naar 3 flessen... Fles van 22u zou er van lieverlee bij ons wel af mogen
Ik was van plan om met 6 maanden te beginnen met bijvoeding. Mijn dochter lijkt er inmiddels alleen al helemaal klaar voor te zijn. Ze is enorm geïnteresseerd in eten, volgt elke hap die wij eten, doet dan zelf ook haar mondje open, probeert het te pakken en in haar mond te stoppen. Af en toe mag ze wat likjes appel of peer van mij, dan zie je haar echt genieten, wil ze steeds meer en is ze heel boos als het op is. Deze redenen hebben ons doen besluiten om aankomende zaterdag heel langzaam aan te beginnen met de eerste hapjes. Ze is dan precies 5 maanden.
Wij zijn afgelopen zondag begonnen met eerste groentehapje bij dochter van 4,5 maand. Ik geef borstvoeding. Ik heb me van te voren verdiept in de verschillende onderzoeken, maar het ene spreekt het andere tegen. Ook zijn er veel onderzoeken waarvan ik twijfel over de objectiviteit. Daarom besloten om naar mijn kindje te kijken. Ze is al een hele tijd heel geïnteresseerd in wat wij eten. Vandaag 3e dag zelfde groentehapje en ze heeft er erg veel plezier in! Ze vindt het duidelijk jammer als het op is, maar ik begin wel met kleine hapjes. Inderdaad wat wennen aan de smaakjes. Verder hoop ik ook nog lang borstvoeding te kunnen geven.