Dochterlief is 7 maanden, maar met eten gaat het nog niet helemaal zoals ik zou willen. Borst gaat er altijd wel in. Nu vind ik het ook moeilijk om er een beetje regelmaat in te bouwen. Ze verslikt zich ook nogal regelmatig. Ik wil haar dus graag boterhammetjes geven, wat pap en gewoon avondeten. Boterhammetje sabbelt ze even aan en dan is het genoeg. Van avondeten (vaak een potje, omdat we dingen eten die zij nog niet mag) is ook zo'n 10 hapjes en dan is het klaar (ik vind het zo weinig) pap is ook 10 hapjes en dan ook genoeg. En af en toe een koekje, vindt ze lekker, maar eet ze ook lang niet op. Toch wil ze altijd nog wel de borst hebben, na eten. Hoeveel eten geven jullie en hoe gaat dat? Ik voel me ook wel wat schuldig, ik vind borstvoeding geven heel leuk, kan ook zien dat zij er van geniet, maar soms ben ik het wel een beetje zat hoor.
Als je nou de stukjes brood eens doopt in je eigen afgekolfde melk. Ik geef dan geen borstvoeding maar zo heb ik het in het begin gedaan. Het werd toen een soort broodpap. En steeds minder melk ging er doorheen. Nu eet hij sinds 1,5 maand zonder melk 2 boterhammen op. Mijn zoontje is trouwens bijna 9 maanden Sochtends krijgt hij pap 210 ml dan om 9 uur een rijstewafeltje om half 11 fruit dan gaat hij slapen en wordt rond 13,30 uur wakker en krijgt hij zijn brood. Dan nog ergens daarna een soepstengeltje 17,00 uur warme maaltijd. Ik kijk niet zo nauw, ik schep gewoon op )ik denk altijd wel teveel... Maar wat hij opkan is mooi meegenomen. Mijn zoontje eet gewoon met de pot mee. Alles wat wij eten eet hij ook. Alleen dan geen pittige dingen. Toetje na het eten. En dan krijgt hij nog om 18.30 uur nog 180 cc opvolgmelk en dan naar bed.
Die van mij was en is nog steeds geen grote eter. Brood hoeft ze niet. Een cracker daar in tegen wel weer. Maar meestal gaat alles voor de helft op. Ik zou toch proberen minder de borst te geven of op regelmatige tijdstippen. Want daar raakt ze dan aan gewend. Ze eet nu wel wat maar dan verwacht ze toch daarna weer mama melk. Je kunt toch ander drinken geven na het eten. Water of roosvicee of sap.
Noelle is nu 13 maanden, maar eet ook nog nauwelijks brood. Ze verslikte zich ook altijd veel, waardoor het brood eten en andere dingen met structuur altijd al slecht ging en daarnaast heeft ze ook een hekel aan alles wat niet glad en zacht is. Sinds de laatste tijd verslikt ze zich nu eindelijk niet zo veel meer, maar het brood en koekjes etc eten blijft hier nog steeds bij een paar hapjes en dan gaat ze er mee gooien en wil ze niet meer. Ook meer structuur in haar warme eten accepteert ze nog steeds niet. Op de leeftijd van jouw dochter at Noelle ook nog maar heel weinig normaal eten en wilde ze ook nog geen ander drinken dan flesvoeding hebben. Maar inmiddels begint ze nu beter ander drinken uit een tuitbeker te drinken en eet ze wel goed 's morgens biogarde yoghurt met pap erdoor (want gewoon pap met melk wil/lust ze niet) rond de middag haar fruithap (waar ik dan wat granenpap of brood doorheen pureer, zodat het voedzamer wordt) en 's avonds haar warme maaltijd (die we dus wel fijn moeten pureren, anders eet ze het niet). Verder krijgt ze 's morgens en 's avonds nog een fles met wat rijstebloem erdoor en als ze af en toe verder ook niet zo goed eet, doen wij nog steeds maar wat gemakkelijk door haar dan maar een extra fles te geven. Dan krijgt ze in elk geval genoeg binnen en verder maak ik me er niet zo druk over. Elk kind leert op den duur echt wel om normaal te eten en er blijven ook steeds fases komen, waarin ze slechter en beter eten. Uit ervaring, met mijn oudste dochter van 9 jaar, weet ik dat een kind alles in zijn eigen tempo doet als het er zelf aan toe is. Dus het komt allemaal vanzelf en tot die tijd gewoon je eigen plan trekken en het voeden zo doen, zoals het voor jouw kind werkt. Dus misschien voorlopig toch alles met een meer zachtere structuur aanbieden, zodat ze aan wat meer smaken gaat wennen en ook ander drinken, water, thee, diksap proberen, zodat ze ook meer behoefte aan ander eten gaat krijgen. En houdt in gedachten dat de richtlijnen voor wat een kind allemaal zou moeten eten niet altijd voor jouw kind hoeft te gelden. Je hebt kleine eters en grote eters en aangezien hier de ouders ook niet zulke grote eters zijn, geldt dat ook voor onze kinderen merken wij. Als je kijkt naar wat kinderen (en ook volwassenen) volgens de richtlijnen op 1 dag ongeveer zouden moeten eten, dan wordt dat hier bij lange na niet gehaald en toch groeien onze kinderen verder goed.
De tip die wij trouwens van de babyfluisteraar kregen die bij ons is geweest, was om qua voeding goed te luisteren naar wat het kind zelf aangeeft. Een kind eet precies dat en zoveel als dat het zelf nodig heeft. Uit zichzelf/intuitief weten ze precies wat goed voor hen is. Wij probeerden er bij Noelle namelijk ook met allerlei kunstgrepen zoveel mogelijk in te krijgen, maar zelf gaf ze aan de babyfluisteraar (medium) aan dat ze altijd zo vol zat. Wij drongen haar dus eigenlijk veel te veel op, terwijl ze dan zelf al aangaf dat ze niet meer wilde.