Oligo wattes ?

Discussie in 'Vruchtbaarheidsbehandelingen' gestart door Elfje Arwin, 30 jul 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Elfje Arwin

  Elfje Arwin Actief lid

  9 jan 2007
  237
  0
  0
  achterhoek
  Hoi hoi,

  Even een vraag voor de "gevorderden" onder ons.
  Weet iemand wat oligo-asthenospermie ( :confused: alleen de naam al) is ?
  Als ik op internet kijk, krijg ik niet duidelijk wat het is.... :(

  hellup.
   
 2. Josien

  Josien VIP lid

  27 jun 2006
  9.955
  4
  38
  Vrouw
  Loonadministrateur
  Noord-Brabant
  Mijn man heeft er helaas last van :cry:... Hieronder een stukje op internet dat mij verder heeft geholpen om het een beetje beter te begrijpen.

  Spermatogenese

  In de meerderheid van de gevallen gaat het echter om kwantitatieve en/of kwalitatieve afwijkingen van het sperma. Totale afwezigheid van sperma is eerder de uitzondering (azoöspermie). Bij de zaadonderzoek schenkt men aandacht aan drie belangrijke parameters. Enerzijds is de concentratie van de zaadcellen van belang (normaal > 20 milj/ml), anderzijds de beweeglijkheid (normaal >50% progressief vooruit bewegend) en tenslotte de morfologie (normaal >20% ideaal gevormde zaadcellen). Elk van deze drie parameters moet normaal zijn om over een normale semenkwaliteit te kunnen spreken. Indien de concentratie te laag is noemt men dit oligozoöspermie, als de beweeglijkheid tekort schiet asthenozoöspermie en als tenslotte enkel de morfologie onder de normale grens ligt teratozoöspermie. Combinaties van deze drie afwijkingen zijn uiteraard mogelijk en als de semenkwaliteit uitermate slecht is zal het meestal gaan om een oligo-astheno-teratozoöspermie.

  Op een andere site stond dit:

  oligozoöspermie = weinig zaadcellen
  asthenozoöspermie = slecht bewegende zaadcellen

  Als in jullie geval oligo-asthenozoöspermie is vastgesteld lijkt mij dat dus een combinatie van elementen waarbij zowel de hoeveelheid zaad te laag is en deze lage hoeveelheid ook helaas nog slecht beweeglijk is.

  Is dit de eerste zaadtest die er gedaan is? Want op basis van één test kan men nog geen echte goede uitspraken doen. Daarvoor moet het minimaal een keer herhaald worden. Meestal zit daar zo'n drie maanden tussen.

  Veel succes,
  Josien
   
 3. Elfje Arwin

  Elfje Arwin Actief lid

  9 jan 2007
  237
  0
  0
  achterhoek
  Hoi Josien,

  bedankt voor je snelle reactie.
  We hebben al zeker 4 test gehad (allemaal zwaar waardeloos zeg maar als in 0,01 0,02 2,3 en daarna weer 0,04) :cry:
  We krijgen nu een doorverwijzing voor IVF\ICSI (UMC Nijmegen) , en op de verwijsbrief die ik thuis kreeg stond dus oligo-anthenospermie.
  Ik weet ook niet wat de oorzaak is, dat het zaad zo slecht is.
  Ik had echt zoiets van wattes ?
  Ik hoop dat we niet te slecht zijn voor IVF\ICSI.

  Zitten jullie al lang in het traject of ook nog niet zolang ?

  Liefs Elfje
   
 4. Josien

  Josien VIP lid

  27 jun 2006
  9.955
  4
  38
  Vrouw
  Loonadministrateur
  Noord-Brabant
  Lieve Elfje,

  Helaas maken wij hetzelfde traject door. Mijn man heeft een record staan van 1,3 miljoen goede zaadjes, maar gemiddeld ligt het rond het halve miljoen. Ook wij zijn vaste klant in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Wie weet komen we elkaar daar nog wel eens tegen dan (of op het forum van de fertiliteitspoli).

  Mijn man is nu ook getest door de internist. Waarschijnlijk heeft zijn overgewicht wat te maken met de slechte zaadkwaliteit. In ieder geval heeft hij te weinig testosteron. Helaas is het niet zo makkelijk om bijv. gewoon extra testosteron bij te geven. Het zit allemaal toch wat complexer in elkaar. Maar goed... we zijn dus aan ICSI gebonden. Jullie waarschijnlijk ook als ik de aantallen zo zie.

  Maar probeer maar positief te blijven, want er is maar één goed zaadje nodig! Eén snelle jongen die ze kunnen injecteren. Dus geef de hoop niet op en wie weet zit je heerlijk snel op een roze wolk. Ik duim er in ieder geval voor dat dit voor jullie snel zo mag zijn!

  Hou je ons op de hoogte van het verdere traject! Ik hoop dat jullie snel aan de beurt zijn.

  Liefs,
  Josien
   
 5. Elfje Arwin

  Elfje Arwin Actief lid

  9 jan 2007
  237
  0
  0
  achterhoek
  Bedankt voor je lieve berichtje, wie weet komen we elkaar inderdaad tegen bij het UMC !
  Zitten we samen in de wachtkamer zonder dat we het van elkaar weten hahaha.

  Beetje "rare" vraag maar bevalt het UMC een beetje ? Ik bedoel zijn ze daar aardig en voel je je serieus genomen etc. etc.

  Ik ga morgen bellen om een afspraak te maken voor de intake.

  Jullie ook heel erg veel sterkte, ik hoop dat jullie snel zwanger zijn ! En dat ik jullie dus eigenlijk niet tegenkom in wachtruimtes enzo... (ik bedoel het dus niet niet persoonlijk he ? hihihi)
   
 6. Josien

  Josien VIP lid

  27 jun 2006
  9.955
  4
  38
  Vrouw
  Loonadministrateur
  Noord-Brabant
  Lieve Elfje,

  Het Radboud bevalt vrij goed. We waren laatst wel even boos toen ineens uit bloedonderzoek bleek dat mijn man veel te weinig testosteron had. Maar dat was ook een fout van het vorige ziekenhuis. Daar hadden ze het ook nooit gecontroleerd.

  Het Radboud is winnaar van de Freya-award en staat dus heel goed bekend. Ze hebben een digitale polikliniek waarbij je veel contact met andere mensen kan hebben die met IVF/ICSI bezig zijn. Ook de artsen zitten daar op het forum en beantwoorden je vragen. Heel fijn als je onzeker bent over van alles en nog wat. Verder (en dat vond ik heel leuk) krijg je een foto op die digitale poli van het embryootje dat ze terugplaatsen. Toch leuk voor zijn of haar fotoalbum later ;).

  Ik hoop vanzelfsprekend ook dat we elkaar zo min mogelijk tegen hoeven te komen ;). We gaan gewoon snel daar zwanger raken, goed?

  Liefs,
  Josien
   

Deel Deze Pagina