hoi ik had een vraagje voor een vriendin van mij. haar vader zal niet lang meer hebben en nu is het zo dat hij aardig wat schulden heeft (loopt in de tonnen waarschijnlijk) nu zijn we dat dus aan het uitzoeken. maar nu zit ze met het volgende als zei de erfenis verwerp samen met haar zus.dan komt het bij haar kinderen waarvoor ze dan ook kan verwerpen. maar daarna als haar kinderen weer kinderen krijgen? komt die schulde dan daar terecht? wie kan ons hierbij helpen. haar vader heeft zoveel schulden en geen bezit. zei zou hier de rest van haar leven door achtervolgt worden omdat het zoveel is.
Ze kan waarschijnlijk de erfenis beneficiair aanvaarden, dan worden de schulden weggestreept tegen de tegoeden. Als er dan iets overblijft heeft zij daar recht op, maar als er dan een negatief tegoed is, dus nog steeds een schuld, dan hoeft zij die niet af te betalen. Ik zou je vriendin adviseren om zich te laten voorlichten bij een notaris.
maar als ze benificair aanvaard en er blijven schulden over komen ze toch alsnog? en gaan ze dan ook door op de kinderen? morgen ga ik voor haar de telefoon in naar hotarissen etc bellen maar het is wel lastig zo
Nee, als het goed is, is de erfenis daarmee dan afgehandeld. Maar inderdaad goed dat je het even gaat navragen (en lief dat je dat regelt voor je vriendin ).
vriendin heeft nu wel wat anders aan haar hoofd (mag blij zijn als haar vader nog een maand leefd) en ik ben toch thuis. ze maakt zich heel erg druk dat ze zoveel schulden krijgt en alles kwijt raakt. maar vooral is ze bang voor haar 3 kids
Volgens mij is de bedoeling van beneficair aanvaarden dat je eerst onderzoekt wat de schulden en baten zijn en dan zelf bepaalt of je alsnog akkoord gaat of niet. Als je de schulden niet aanvaart, krijg je de baten ook niet. Als je vriendin de erfenis niet aanvaardt gaan de schulden niet alsnog over op haar kinderen, zij erven namelijk niet in eerste instantie. Pas als je vriendin overleden zou zijn, komen zij in haar plaats.
Toevallig heb ik net een brief van de notaris gekregen ivm het overlijden van mijn moeder. Mijn moeder had verder geen testament. Als je alles in NATURA accepteert ben je ook verantwoordelijk voor de schulden. Dit moet ze dus NIET doen. Als je beneficiair accepteert dan worden eerst de schulden vereffend met de bezittingen, en wat er overblijft van de bezittingen mag ze met haar zusje verdelen. Als je alles weigert mag ze zelfs geen spullen uit het huis van haar vader halen! Dus ook geen dingen die van betekenis zijn en zelfs nog geen sok. Doe je dit wel dan wordt het automatisch een geaccepteerde erfenis... Ze kan dus straks het beste alles beneficiair aanvaarden. Hier zijn trouwens wel kosten aan verbonden (111 euro, leges voor de rechtbank). Maar dan kan ze wel gewoon de bezittingen waar ze waarde aan hechten meenemen. Als haar moeder nog leeft dan gaat alles in eerste instantie naar haar moeder, zij krijgt dan nog niks. tenzij haar vader het anders in zijn testament heeft staan. Met erfenissen werkt het zo, allereerst is de overledene de eerste belanghebbende 2. partner 3. kinderen 4. kinderen van kinderen maar als de kinderen van de kinderen nog geen 18 zijn kunnen zij niet beslissen over de erfenis en zijn automatisch de kinderen de beheerder.
in België is het ook zo dat de persoon al geboren moet zijn voor ze kan erven, denk dat dit in Nederland ook wel het geval zal zijn.
Eens met Napoleon! Wanneer er beneficiair aanvaard wordt, aanvaard je de erfenis onder voorrecht van boedelbeschrijving. In dat geval worden de baten en lasten tegen elkaar afgewogen. Zijn de baten groter dan de lasten, dan wordt de erfenis geacht te zijn aanvaard. Zijn de lasten groter, dan wordt de erfenis geacht te zijn verworpen. Is er sprake van een gezin met bijvoorbeeld moeder en 2 kinderen, dan krijgen zowel de moeder als de 2 kinderen elk 1/3 deel van de erfenis. In tegenstelling tot vroeger kan elk kind echter niet zomaar het kindsdeel opeisen. De gehele erfenis gaat dan naar de moeder, de kinderen krijgen een erfdeel dat wordt omgezet naar een geldbedrag. Daarmee hebben zij dan een vordering op de moeder. Deze vordering kunnen ze pas opeisen als moeder ook overleden is. Is er sprake van schulden, dan zijn zij hiervoor dus ook aansprakelijk na het overlijden van moeder. Eventueel kun je meer over zulke kwesties nalezen op www.notaris.nl Daar worden ook voorbeelden van situaties gegeven, ook van gezinnen met gescheiden ouders. @ Lenka, dat is in NL in de meeste gevallen zo maar niet altijd! In de Nederlandse wet staat dat een kind moet 'bestaan' om erfgenaam te kunnen zijn. Een kind 'bestaat' juridisch gezien pas zodra het is geboren. Is het kind niet geboren, dan bestaat het juridisch gezien nog niet en is het dus geen erfgenaam. De wet zegt echter ook dat het een kind als geboren kan worden aangemerkt wanneer het belang van het kind dit eist. Volgens rechtspraak kan het erfgenaamschap voor het kind ook van het belang zijn. Is dat het geval, dan kan het ongeboren kind erven en dan dient voor hem/haar ook verworpen, aanvaard of beneficiair aanvaard te worden. Een andere uitzondering is wanneer het kind zou hebben bestaan op het moment van overlijden en ook recht zou hebben op een erfdeel. In dat geval wordt het kind ook als geboren beschouwd. Het kind moet dan wel levend ter wereld komen.