Wij zijn aan het nadenken of we een combinatietest willen laten doen. Ik ben 25 jaar en in beide families zijn geen Down of andere gehandicapte kinderen. Wel zijn we erover uit dat mocht er iets ernstigs gevonden worden dan willen we het weg laten halen. maar... moeten we het wel onderzoeken? In principe hebben we haast geen kans op een kindje met down en er bestaat ook nog een kans dat je een kindje wat een handicap heeft kunt krijgen als de combinatietest geen verhoogd risico geeft. Oftewel je kunt het nooit helemaal uitsluiten, heeft het dan wel zin? Zijn er meer mama's die het ook niet onderzoeken?
ik doe het niet omdat het van de ene naar het ander gaat en heb daar geen zin in. als er iets met het kindje is dan zij het zo en da risico neem je nu eenmaal vind ik met kindjes krijgen. ieder zijnkeus natuurlijk stel dat er uitkomt met de nekplooimeting kans 1 op 100 op down. wat doe je dan. wel of geen vruchtwaterpunctie. doe je dit wel weet je zeker of je kindje wat heeft maar heb je ook weer meer kans op een miskraam. wat als je die miskraam krijgt en je kindje gezond bleek. dit zou ik mezelf nooit vergeven. als je uiteindelijk na de uitslag niks doet dan zit je misschien wel heel je zwangerschap in onzekerheid of angst. ik doe het dus niet. heb een gezonde dochter en heb een miskraam gehad met 11 weken. met deze zwangerschap heb ik echt het idee dat het niet goed zit maar we zullen zien over een week of 6 wat ze op de echo vinden. kindje is hier zowiezo welkom perfect of niet perfect. ik ben trouwens 23 en me vriend 27
tja het blijft een beetje afwegen. de kans die wij hebben op een kindje met down is net zo groot als de kans op een miskraam bij een punctie. En dan nog, je hebt ook kans dat het in de zwangerschap om welke reden dan ook misgaat, en als je kindje gezond ter wereld komt kan er daarna nog weer iets zijn, *zucht* miss moeten we maar gewoon niet alles willen weten en wel zien hoe het gaat. Maar het is wel moeilijk.
Hallo ik zat in het begin precies met dezelfde vraag als jou, wel doen of toch niet, in beide families komt het niet voor en ben nog maar 20, en er is altijd nog een kans dat je kindje gehandicapt is ook al heb je een goede uitslag. ik heb 3 weken geleden een 20 weken echo gehad en alles was perfect dus ik maak me geen zorgen. Suc6 met je keuze Liefs Margot
Ik denk niet dat ik het doe.. Geeft alleen maar stress plus het is niet vergoed als je onder de 35 bent! Als ik het 1 op 400 of zo dan is het nog maar 0,25% of zo en dus 99,75% kans op een 'normaal' kindje!
Wij hebben het ook niet laten doen, omdat het inderdaad niet helemaal uitsluitsel kan geven...maar is inderdaad echt je eigen gevoel en keus...succes!
Wij hebben het niet gedaan. Ik ben 30, mijn man 32 en down komt niet in de familie voor. Het is en blijft een Kansberekening! Het geeft je nog steeds geen zekerheid. Wat als eruit komt; kans van 1 op 400? Wat zegt dat? Wil je dan zelf nog verder laten testen? Het is een (moeilijke) afweging die je moet maken...
Wij hebben besloten om het nie te doen. we zijn nog jong en het komt niet in de familie voor, en ik vind dat de puctie te veel risico met zich mee brengt!
op dit moment denk ik niet dat we het gaan doen. Helemaal uitsluiten kan het toch niet. En bij welk percentage ga je een punctie doen? want dat geeft weer kans op een miskraam. stel het zit in zo'n twijfel marge, geen groot risico maar ook net niet klein, wat doe je dan? als je dan besluit toch geen punctie te doen zit je daar weer over in. Voorlopig dus niet maar ik ben blij dat er meer mensen zijn die de combinatietest niet hebben gedaan. Ook al is het ons eigen besluit, ik vind het toch prettig.
word WEL vergoed als je jezelf maar goed verzekerd tenminste. Je krijgt de optie om verder te testen bij een uitslag van 1:200 dan krijg je de optie om een vlokkentest (minder betrouwbaar en grotere kans op miskraam) of een vruchtwaterpunctie te doen (tegenwoordig maar 0,5% op een miskraam) Bij een combitest kijken ze naar je hormonen in je bloed en de dikte v an nekplooi zelf het geeft het risico aan op aangeboren afwijkingen (chromosomen maar ook anders zoals bv hart) bij een verhoogd risico heb je ook recht op een uitgebreidere 20 weken echo waar ze nog eens extra kijken naar het hartje, ruggegraatje e.d. Het is inderdaad ees kansberekening alleen zou ik met een kans van 1:1000 het risico willen lopen en met een kans van 1:150 zoals wij hadden het risico niet, en wij hadden niet altijd het kindje weggehaald alleen bij bepaalde ERNSTIGE afwijkingen. Een stukje voorbereiding en extra prenatale zorg kan ook welkom zijn bij een verhoogd risico.. Wij hadden trouwens binnen 5 dagen de uitslag van de punctie inclusief of het een meisje werd (het enige leuke aan heel de test zal ik maar zeggen) dus best snel met 17 weken wist ik dus alles. Vind ik zelf beter als met 20-22 weken als je het met de 20 weken echo zou moeten horen en dan moet beslissen wat je doet...
Nou ik ben vrij goed verzekerd hoor, ONVZ en topfit aanvullend en dat is de verzekeraar die erom bekend staat heel veel te vergoeden maar een combinatie test zonder medische indicatie onder de 36 word niet vergoed. kans van 1:150 is best schrikken, en jij bent ook nog onder de 36? mag ik zo vrij zijn om te vragen wat er bij jullie uiteindelijk uit de punctie kwam?
Je zegt het zelf al het is maar een kasnberekening ,je hebt dus kans dat je je druk maakt om niks als je uit de test een verhoogd risico hebt terwijl het kindje dus gewoon gezond is. Ik heb het 2 keer aangeboden gekregen,hoef dus niks te betalen ,maar ik doe het niet. Ik krijg wel ivm open hoofdje schoonfamilie een uitgebreide medische echo ipv een gewone SEO met 20 weken. En daar kunnen ze ook al een hoop op zien.
Ik was al een oude taart (35) en ik heb het niet laten doen (wel heel lang over getwijfeld). Stel dat de kansberekening hoog was en ik zou een punctie doen, dan was de kans op een miskraam daarna hoger dan een gehandicapt kindje. Daarom besloot ik om het niet te laten doen. Een vriendin van mij was ook 35 en een andere was 37 en we hebben het allemaal niet laten doen en allemaal gezonde kinderen gekregen.
ik heb het beide keren (25 jaar en 27 jaar) gewoon vergoed gehad bij Zilveren Kruis 4* verzekering, ook ziekenhuisbevalling compleet en 0,0 iets bij hoeven te betalen maar ook al had ik het zelf moeten betalen ha dik het nog gedaan. De punctie bleek uiteindelijk goed te zijn , geen afwijkende dingen, maar wel nog een uitgebreide 20 weken echo gehad en ook geen afwijkingen te zien, mijn moeder is met haar 32e de overgang in gegaan dus het kan zo zijn dat mijn "eitjes" ouder zijn als mijn werkelijke leeftijd, dus verhoogde kans zeg maar.. daarnaast moest ik zoiezo 4-5 maanden VOOR het zwanger worden beginnen met vit B12 prikken en 5 mgr foliumzuur (ipv de normale 0,5 mgr) omdat ik deze zelf niet goed aanmaak (en dus weer een verhoogde kans) toch moest ik ondanks alles er zelf om vragen. Bij mijn eerste hadden we een kans van 1:15.000! dus ja we schrokken we heel erg maar nu hebben we het goed laten checken dus ben gerust. Ik ben zelf chronisch ziek dat is ook een reden geweest om alles extra te laten controleren. Ik zal ook om deze reden geen kindjes meer "nemen" hierna, ik vind zoiezo na mijn 30e mezelf te oud en mijn man is "al" 35 die vind zizhzelf helemaal te oud (en teveel risico) dus laat zich sterriliseren..
of je wel of niet doet, hou er rekening mee dat op jonge leeftijd de uitslag veel minder nauwkeurig is dan op oudere leeftijd. mijn vk gaf me een folder waarin alles stond uitgelegd en daarin stond dat op de leeftijd van 25 de uitslag 4 op de 10 keer onjuist is, als je 35+ bent is die kans 1 op de 10 keer. (zo ongeveer dan he!) dat was voor mijn een reden het niet te doen.
Ik lees vaak bij jullie dat je geen test doet omdat down niet in de familie voor komt. In bijna alle gevallen is down niet erfelijk, dus niet voor komen in de familie wil niets zeggen! Succes met het wel of niet kiezen voor de test
Hoi, Ook wij wouden de combinatietest niet laten doen. Dit heb ik duidelijk aangegeven bij de verloskundige en ook de dame die de echo's maakt was hiervan op de hoogte. Reden: als een kindje syndroom van down heeft is het net zo welkom als ieder ander kindje. Alleen bij zeer ernstige afwijkingen (niet levensvatbaar of een kindje wat zn leven aan de zuurstoftank moet) zullen we laten weghalen. Gisterenavond een echo gehad en we gingen helemaal blij naar huis. Kindje bewoog mooi, strekte zijn beentjes, hartje klopte goed en zwaaide ook nog even naar ons. Vanochtend werd ik gebeld door de dame van de echo. Die me toch even vertelde dat ons kindje een verdikte nekplooi heeft . Toen ze me dat vertelde schrok ik behoorlijk. Op het moment zelf wist ik het even niet zo goed meer, maar later begon ik na te denken: waarom verteld ze me dit. Wij wouden het niet weten. Stond duidelijk in ons dossier. Ik heb hier de verloskundige over gebeld. Voor hun was het ook een dilemma. Verdikte nekplooi hoeft niet alleen down te betekenen, maar kan ook betekenen dat er een hartafwijking is. En dat wil ik natuurlijk wel weten. Morgen kan ik naar het ziekenhuis voor een uitgebreidere echo en eventueel laten we daarna alsnog een combinatietest doen. Maar het zegt dan nog steeds niks. Een punctie oid laten we sowieso niet doen. Wat ik al zei: kindje met down is hartstikke welkom en ik ga het risico op verliezen van het kindje niet lopen. Maar dit bericht gooit natuurlijk wel even je leven op zn kop. Genieten van de zwangerschap zal moeilijk gaan want na morgen weet ik natuurlijk nog niet veel. Ik heb alleen een kansberekening voor down. Maar dan kan er ook nog een hartafwijking zijn. En die zullen ze misschien pas bij 20 weken kunnen zien. En de echodame (hoe noem je iemand met zo'n beroep eigenlijk?) had het ook nog over andere chromosome afwijkingen. Ik wou dus de combinatietest niet doen ivm de onzekerheid waar je wellicht onterecht in zit. Nou die onzekerheid zit ik dus nu wel in en daar heb ik flink de balen van. Dus het blijft een persoonlijk keus om de test wel of niet te laten doen. Maar bedenk je dus dat je onnodig in de onzekerheid kan zitten, wat al helemaal niet goed is voor je kind.
@Romy, Waarom hebben ze bij 11 weken, tijdens de echo toch de nekplooi gemeten. Zelf wilde wij het ook niet en hebben ze deze dus niet opgemeten, als we dat hadden gewlid was daar een andere afspraak voor gemaakt. Of we hadden een paar dagen voor de echo moeten bellen. Maar ik hoop dat alles goed komt voor jullie, sterkte met de beslissingen van onderzoeken. Verder hebben wij de nekplooimeting niet laten doen, ondanks dat mijn verzekering het toch vergoed. Voor ons was de beslissing heel makkelijk omdat de gyn zei dat het vanwege de leeftijd van mij niet zo betrouwbaar is en man mijn en ik zoiets hebben van iedereen is welkom, ongeacht wat er aan de hand is. We wachten de 20 weken echo af en hopen dat alles goed gaat. Groetjes, Krissa
Hoi Krissa, Exact om dezelfde reden als die van jullie wilden wij ook de nekplooi niet weten. Maar diegene die de echo had gemaakt, is iemand die ook 20 weken echo's etc maakt in het ziekenhuis en ze had al vrij snel gezien dat deze te dik is. Zoiets begreep ik. En omdat het ook kan duiden op hartafwijkingen of andere afwijkingen (niet alleen down) hebben ze toch besloten om het ons te vertellen. Ze vonden het wel een dilemma zei ze nog. Terwijl ik dacht: andere afwijkingen kunnen ze vast op de 20 weken ook wel zien. En dan had ik dus nu nog net zo'n blij gevoel gehad als toen we de echo hadden gehad. Nu als ik naar de echobeelden kijk zit ik alleen maar te kijken of ik iets geks zie. Ik ben er niet boos om ofzo, maar de onzekerheid maakt het wel moeilijk. Ik weet nog niet zo goed wat ik met dat gevoel moet doen. Afwachten maar, dat is het enige en het beste er van hopen. Bedankt voor je reactie! Groetjes, Romy